A apărut ediția de decembrie a revistei Historia/ SUMAR png

A apărut ediția de decembrie a revistei Historia/ SUMAR

Iată că a venit și ultima lună din an, luna sărbătorilor de iarnă și odată cu ea și ultimul număr din 2020 al revistei Historia. Este o ediție de sărbătoare, cum altfel?, numai bună de pusă sub brad alături de restul cadourilor – o ediție cu portrete, cu plimbări în ținuturi (și vremuri) îndepărtate, cu dosare secrete, o ediție cu tradiții și colinde, așa cum se cuvine în luna lui Undrea. Numărul 227 al revistei Historia este de găsit la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com.

Numărul de decembrie începe cu o aventură – cea a lui Ioan Timuș. El a traversat Siberia în timpul revoluției bolșevice și a ajuns tocmai în Japonia, unde a și rămas vreme de câțiva ani. Pornim pe urmele sale și descoperim de-a fir a păr experiența sa în Țara Soarelui Răsare – o viață presărată cu inedit, aventură, artă și multe învățăminte noi dobândite de la o cultură atât de îndepărtată de a noastră, mai ales în acele vremuri.

Preț de câteva pagini, mai exact de două articole, ne întoarcem în Rusia. În primă fază, urmărim cu atenție mișcările Diviziei 22 Panzer a nemților și a Armatei 3 a românilor care au suferit pierderi imense în timpul iernii rusești din 1942. Apoi, punem sub lupă un secol al represiunii și al terorii – poliția secretă a Rusiei, de la CEKA la KGB-ul modern al lui Vladimir Putin.


Historia 227 sumar jpg jpeg

Pe 15 februarie 1962, Securitatea deschide un nou dosar: R 041597, majuscula însemnând, pentru iniţiaţi, încercarea sau chiar reușita Securităţii de a-l recruta ca agent/ informator/colaborator. Iată că noul recrut era nimeni altul decât mezinul familiei Arghezi, Baruțu. Pentru cine a citit numărul 221 al revistei Historia, acest material este doar o continuare a experienței sale cu Securitatea, doar că dintr-o altă postură. Cum a ajuns aici și ce a însemnat acest lucru pentru el și familia lui, descoperiți în articolul din Historia, alături de multe extrase din dosar și fotografii de arhivă.

Și, pentru că este decembrie noi vă colindăm cu frumoasa poveste a celui mai cântat și îndrăgit colind – „Noapte de vis” – , apoi, ne punem măștile din zona Pașcaniului și vă aducem tradițiile carnavalului popular al satului – Jocul Caprei, Jocul Cerbului, Jocul Ursului, Jocul Căiuților, Jocul Struțului și Jocul Leului. Și pe toate le legăm cu o fundă mare, roșie – exact, istoria culorii roșu, roșul lui Moș Crăciun.


1 H 227 jpg jpeg

Cumpără Acum

Nu uitați și de variantele de abonare!

Abonamentul pentru varianta print vă oferă prețuri cu până la 39% mai mici, iar studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 10%. Aflați mai multe detalii pe abonamente.adevarul.ro

Abonamentul pentru revista în varianta digitală, ce poate fi citit pe orice device, vine la pachet cu următoarele beneficii:

• Pe durata abonamentului primiţi toate produsele Historia apărute în acel interval (numărul lunar al revistei Historia, numărul trimestrial al revistei Historia Special, dar şi numele tematice exclusiv digitale), numere care vor rămâne permanent în cont
• Pe durata abonamentului aveţi acces la întreaga

Luați, citiți și vă bucurați de istorie!

Un an nou fericit!