A apărut ediția de august a revistei Historia/ SUMAR
Iată că a venit și ultima lună de vară și odată cu ea noul număr al revistei Historia. Știți deja: îl puteți găsi la orice punct de distribuție a presei – rețeaua Inmedio (de aici puteți comanda revista și prin aplicația Glovo), chioșcuri de ziare și benzinării –, dar și în format digital pe platforma paydemic.com. Este o ediție cu cifră rotundă, dureroasă pentru istoria României: 80 de ani de la Dictatul de la Viena, când România pierdea nordul Ardealului.
Trecuseră doar două luni de la marea tragedie, cedarea Basarabiei, și România avea să fie lovită cumplit, din nou. Ungaria, cea care s-a simțit mereu neîndreptățită în urma Tratatului de la Trianon din 1920, profită de situația internațională, dar mai ales de afectele pe care politica externă precară a Regelui Carol al II-lea le avea și dă lovitura românilor. La 30 august 1940, România este obligată de către alianța germano-italiană se semneze Dictatul de la Viena: pierdea aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei.
La 80 de ani de la semnarea odiosului act de la Viena, vă invităm să citiți despre faptele – întâlniri secrete, tratative inutile – și reacțiile – incompetență și lașitate – care au stat în spatele acestei tragedii.
Puteți descoperi în ediția de august Historia un portret diplomatic al celui mai erudit domn al Țării Românești, Constantin Brâncoveanu – de la scrisori, înțelegeri, tratative și până la legende populare. Și pentru că vorbim de sânge nobil, vă spunem atât: în paginile acestui număr descoperiți una dintre cele mai frumoase povești de dragoste regale din Europa – una cu iz hollywoodian.
Dacă în iunie v-am oferit un dosar amplu dedicat pierderii Basarabiei, iată că acum reluăm firul: cum s-a raportat din iulie 1940 URSS la noul său teritoriu. Mai exact, cum au fost înglobați cu forța românii din Basarabia și Bucovina de Nord – totul redat cu acuratețe prin cifre, tabele, statistici, hărți și, mai ales, multă durere.
Cumpără acum Cumpără Acum