8 Martie: o sărbătoare cu rădăcini profund comuniste
Oricât am încerca să cosmetizăm ziua de 8 martie, ea este profund comunistă. Fără a discrimina cumva drepturile femeilor, povestea zilei nu prea are legătură cu faimoasa grevă a ale lucrătoarelor din industria textilă din New York de acum 110 ani. De ce? Pentru că evenimentul a avut loc pe 28 februarie şi nu 8 martie!
Azi afirmăm foarte frumos că Ziua Internaţională a Femeii, pe scurt Ziua Femeii, este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi discriminarea şi violenţa care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii. Totuși lucrurile sunt destul de întortocheate.
El adevărat că încă de la finalul secolului al XIX-lea mișcarea de emancipare a femeilor a încercat să obțină drepturi egale cu ale bărbaților cu precădere în salarizare, drepturi sociale etc. Cele două războaie mondiale nu au făcut altceva decât să sporească rolul femeii în societate. Multe dintre femei au participat la efortul de război luând locul bărbatilor in fabrici.
Prima zi internațională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York. Mai târziu s-a pretins că această grevă ar fi fost de fapt pe 8 martie, ceea ce este un fals istoric. Un an mai târziu, în 1910, Internaționala Socialistă, reunită la Copenhaga, a decis instituirea unei zile internaționale a femeii, scopul fiind același: de recunoașterea mișcărilor sindicale din Statele Unite din 1908.
Inițial, nu s-a stabilit o dată precisă la care va fi sărbătorită Ziua Femeii. Așa că, în Europa, a fost sărbătorită pentru prima oară pe 19 martie 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elveția.
Cum a influențat Rusia și apoi URSS-ul ziua de 8 Martie
Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie, conform calendarului pe stil vechi (23 Februarie). Întâmplător data pe stil nou era 8 Martie!
În anul 1917, ziua de 8 martie pe stil nou, a însemnat începutul revoltei la Saint Petersburg. Femeile de la Uzina Putilov au declanşat o grevă cerând iesirea Rusiei din Primului Război Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste. Reprimarea acestor proteste a fost scânteia ce a declanșat Revoluția din Februarie din Rusia. Efectele revoluției au dus la înlăturarea țarului, slăbirea puterii statului rus și înlesnirea Puciului din Octombrie 1917 – cunoscută drept Revoluția Bolșevică.
Această revolt a femeilor și revoluția din februarie au fost ulterior acaparate de propaganda comunistă. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluție din Octombrie.
După Al Doilea Război Mondial puterea comunistă s-a impus în tot răsăritul Europei, dar și în Asia, iar sărbătoarea s-a generalizat. În țările comuniste, după cel de-Al Doilea Război Mondial, această zi era considerată a fi și Ziua Mamei. Practic femeile primeau flori și beneficiau de un program redus, iar în unele instituții erau organizate momente artistice.
Când lumea se predă zilei de 8 Martie
Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internaţional al femeii. Tot din acest moment ONU a început să încurajeze toate țările din lume să adopte 8 martie ca zi pentru drepturile femeii.
După 1989, ziua 8 martie și-a pierdut conotația politică rămânând totuși Ziua Femeii. Ceea ce poate ar trebui spus celor care confundă lucrurile în România, Ziua Mamei s-a mutat în prima duminică din luna Mai, dar foarte mulți oameni continuă să sărbătorească 8 Martie ca în timpul comunismului.