7 Martie 1441   Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei  jpeg

7 Martie 1441 - Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei

Descendent al unei familii nobiliare româneşti, Iancu de Hunedoara îşi începe cariera militară în serviciul despotului sârb Ştefan Lazarevici, colaborând apoi cu Filippo Scolari, condotier italian intrat în slujba regelui Ungariei. 

La moartea florentinului, în anul 1430, intră în slujba directă a regelui. Între anii 1431-1433 călătorește în Italia definitivându-şi aici pregătirea militară, în serviciul lui Filippo Visconti, ducele Milanului, notează Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției. 

Între anii 1436 -1437 se afla în slujba regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, luptând pentru recunoaşterea acestuia ca şi rege al Cehiei. În 1438 este numit de către Albert I de Habsburg, noul rege al Ungariei, ban al Severinului. Aceasta este prima funcţie importantă deţinută împreună cu fratele său, Ioan cel Tânăr. La 7 martie 1441, Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei. 

Odată cu preluarea acestei noi funcţii, începe reorganizarea şi pregătirea Transilvaniei, pentru a contracara pericolul reprezentat de Imperiul otoman. 

Fulminanta carieră politică a fost dublată de una militară nu mai puţin spectaculoasă: luptă cu turcii în numeroase bătălii, dintre care amintim luptele de la Sântimbru 1442, Sibiu 1442, valea Ialomiţei 1442, „Campania cea lungă” septembrie 1443-februarie 1444, bătălia de la Varna din 1444, cea de la Kossovopolje din octombrie 1448, și nu în ultimul rând marea bătălie de la Belgrad, din 1456, dusă împotriva cuceritorului Constantinopolului, Mahomed al II-lea. 

Această ultimă victorie a lui Iancu de Hunedoara, a salvat Belgradul-cheia Europei și întârziat cu aproape 70 de ani pătrunderea Imperiului Otoman spre centrul Europei. 

Foto sus: Iancu de Hunedoara - pictura realizata de Pataky Lazslo in anul 1896. Tabloul se afla in colectia MCDR