7 lucruri pe care nu le știai despre Dinastia Ming jpeg

7 lucruri pe care nu le știai despre Dinastia Ming

Dinastia Ming a transformat China într-o mare putere, exercitându-şi influenţa în comerţ, dar şi în cultură. Iată şapte lucruri pe care s-ar putea să nu le şti despre perioada Ming.

1.  Fondatorul dinastiei a crescut în sărăcie

hongw jpg jpeg

Născut Zhu Yuanzhang în 1328, rămânând orfan la vârsta de 16 ani, omul care a pus bazele dinastiei Ming a supraviețuit cerșind înainte să devina ucenic la o mănăstire budistă. După ce mănăstirea a fost arsă din temelie câțiva ani mai târziu în timpul unui conflict între soldații dinastiei Yuan și rebelii care erau cunoscuți ca „Turbanele Roșii”, făceau parte dintr-o sectă budistă, Zhu s-a alăturat rebelilor, unde a urcat rapid in ierarhie și chiar s-a căsătorit cu fiica unuia dintre comandanții săi. În timp, oamenii săi au cucerit Nanjing, capitala dinastiei Yuan, iar Zhu, în vîrstă de 40 de ani, a început să se îndepărteze de învățăturile ezoterice ale rebelilor, cu toate că numele pe care l-a dat dinastiei sale, Ming, înseamnă „lumină, luminos, strălucire” care face o posibilă referire la zeul luminii venerat de foștii săi camarazi.

2.   Capitala dinastiei, Beijing, se numea Orașul Interzis Purpuriu

forbidden city jpg jpeg

La începutul secolului al 15-lea, fiul împăratului Hongwu, împăratul Yongle, a supravegheat mutarea capitalei imperiale din Nanjing într-un nou oraș, la Beijing, la o distanță de 550 mile (1019 km) nord-vest de vechea capitală. Fiind învecinată cu vechea capitală a dinastiei Yuan din Dadu care a fost construită de Kublai Khan începând cu anul 1264, noua capitală a dinastiei Ming era înconjurată de un zid lung de 15 mile (27, 79 km) și înalt de 40 de picioare (12, 19 metri). În centrul complexului de sedii pentru oficialii guvernului se afla palatul imperial care avea aproape 10, 000 de încăperi în care se putea intra doar cu permisiunea împăratului. Numele orașului, în limba modernă, este cunoscut ca „Orașul Interzis”, dar termenul chinez „Zijin Cheng” s-ar traduce prin „Orașul Purpuriu Interzis”. Prin acest nume nu face referire la culoarea zidului orașului, ci la cerul nopții, în special la constelația ce are Steaua Nordului în centru și care are un colorit purpuriu. Intenția împăratului era de a face ca noua sa capitală să rivalizeze cu steaua, astfel încât să fie versiunea pământească a acesteia.

3. Din timpul dinastiei Ming Marele Zid Chinezesc arată așa cum îl știm azi. 

great wall jpg jpeg

Cele mai vechi părți ale Marelui Zid Chinezesc lung de 4500 de mile (8334 km) datează din secolul al 7-lea î.Hr. când conducătorii chinezi au construit pentru prima dată fortificații de graniță. Între anii 204-201 î.Hr. un Mare Zid estic a fost construit de sute de mii de muncitori recrutați. Răspunzând unor noi amenințări din nord la sfârșitul anilor 1500, împărații Ming au început o recondiționare a zidului, care avea să dureze 80 de ani,   reconstruidu-l din granit, calcar și cărămizi din lut arse și întărite cu orez lipicios. Zidul mai înalt, mai gros și mai lung avea integrate turnuri de supraveghere, barăci și depozite și se întindea de la Marea Bohai în est până la Pasul Jiayu (o importantă oază a Drumului Mătăsii) în vest.

4. Cel mai mare amiral și navigator al dinastiei, Zheng He, a condus o armată imensă până în Africa.

zheng he map1 jpg jpeg

Cu cincizeci de ani înainte ca exploratorul portughez, Vasco da Gama, să navigheze în jurul Capului Bunei Speranțe și de-a lungul coastei  Africii, o armată formată din cele mai mari vase de lemn construite vreodată proteja puterea chineză în aceleași ape, sub comanda  amiralului dinastiei Ming, Zheng He. Născut in 1371 într-o familie de musulmani din provincia Yunnan, Zheng a fost capturat și castrat de trupele Ming și trimis în serviciul familiei imperiale, unde a devenit un consilier de încredere al viitorului împărat Yongle. După ascensiunea la tron a protectorului său, a fost pus la comanda corpului de eunuci a Orașului Interzis înainte de a fi promovat la rangul de amiral. Între anii 1405-1433, în cele șapte expediții maritime având un echipaj format din 62 de nave și 27, 800 de oameni, Zheng a străbătut rute comerciale prin sud-estul Asiei, Orientul Mijlociu și Africa de est. 36 de țări au fost de acord să formeze o relație tributară cu China, dar după moartea împăratului Yongle, noul regim a încheiat expedițiile de coastă.

5.  Porțelanul pictat în alb-albastru al dinastiei Ming a devenit primul capriciu la nivel global.

pottery jpg jpeg

Experții olari din orașul-fabrică Provincia Jiangzi din Jingdezhen au folosit argilă locală și cobalt persan importat pentru a crea unul dintre cele mai populare bunuri de schimb ale dinastiei Ming. Tipare tradiționale precum motivul norul-dragon erau folosite în olărit, în special, pentru piese care erau exportate în lumea arabă și, până la urmă, în Europa. Când Vasco da Gama a navigat spre China în anul 1497, regele Manuel I al Portugaliei i-a cerut să îi aducă două mărfuri prețioase:condimente și porțelan. Doi ani mai târziu, da Gama s-a întors după ce a pierdut jumătate  din echipaj, dar cu 12 piese de articole de porțelan. În timpul haosului dezlănțuit de căderea dinastiei Ming, exporturile către Europa au fost întrerupte, sporind producția de Delfware, un porțelan pictat în stilul chinezesc alb-albastru făcut în Olanda.

6. Dinastia Ming a sfidat convențiile folosind monede în loc de bancnote.

ming coings jpg jpeg

În mod obișnuit, economia monetară a început cu monede confecționate din metale prețioase pentru ca, până la urmă, să se treacă la bani din hârtie. În China, banii de hârtie au fost introduși în timpul dinastiilor Tang (secolul 7) și Song (sec. 11). Pe la mijlocul epocii Ming, instabilitatea bancnotelor a dus la înlocuirea acestora cu monede bătute din argint importat din Imperiul Spaniol și Japonia. În 1639, aprovizionarea cu argint a Chinei a fost întreruptă din cauza unei dispute comerciale în Hiroshima și un conflict diplomatic cu Spania  din pricina tratamentului asupra negustorilor chinezi din Filipine. Scăderea importurilor a a încurajat tezaurizarea, ceea ce a accentuat criza și i-a șocat pe conducătorii dinastiei.  

7. Ultimul împărat Ming a fost detronat în timpul unei revolte condusă de un fost lucrător poștal.

li zicheng jpg jpeg

La începutul secolului al 17-lea, la nord de Marele Zid, în Manciuria, supremația Ming era amenintață de o mare primejdie. Cheltuielile militare care au fost făcute pentru a întâmpina amenințarea Manchu a forțat guvernul Ming sa mărească taxele în timp ce erau neglijate alte probleme ale Chinei. Printre numeroșii nemulțumiți care și-au pierdut locul de muncă în timpul crizei economice se afla și Li Zicheng, mesager poștal din orașul vestic Xian. După o scurtă perioadă petrecută în armata imperială, Li se alătură unui grup de bandiți, devenind  lider într-o răscoală a țăranilor care era în continuă creștere. În 1644, oamenii lui Li au asediat un Beijing care era slab apărat. Fiind abandonat de cei mai apropiați consilieri, ultimul împărat Ming, Chongzhen, s-a spânzurat de un copac din grădina imperială. În mod ironic, triumful lui Li l-a încurajat pe generalul Wu Sangui să treacă de partea Manciuriei, ale căror forțe au învins, mai apoi, rebelii și astfel au pus stăpânire pe tron.Acesta este începutul dinastiei Qing.