6 orașe moderne fondate în Antichitate jpeg

6 orașe moderne fondate în Antichitate

Un oraș care reușește să rămână locuit timp de mai multe secole este ceva destul de rar. Imperiile decad, porturile se inundă, râurile își schimbă cursul și fără să îți dai seama orașele sunt părăsite și uitate. În ziua de azi doar câteva orașe, unele dintre ele capitale ale unor țări, pot demonstra că au fost locuite timp de trei milenii fără oprire. Iată câteva exemple:

1.       Atena

Cea mai veche dovadă a existenței unei așezări umane în zona actualului oraș, datează  între 7000 și 5000 Î.Hr. Deja din a doua jumătate a secolului al II-lea Î.Hr. Atena era un important avanpost al civilizației miceniene și rămâne timp de secole unul dintre cele mai importante centre comerciale datorită poziției geografice favorabile. În secolul V Î.Hr., când orașul avea deja câteva mii de ani de istorie, începe Epoca de Aur Ateniană, oferind lumii întregii vaste contribuții în ceea ce privește democrația(Pericles), teatrul(Sophocles și Euripides), istoria(Herodotus), medicina(Hippocrates) sau filosofia(Socrates, Platon, Aristotel).

4 384 jpg jpeg

2.       Beirut

Numit cândva „Parisul Orientului Mijlociu”, capitala Libanului este cu 3000 de anii mai veche decât capitala Franței(Paris este fondat în 250 Î.Hr.). Primele referințe asupra orașului Beirut se regăsesc în scrisorile unui rege din zona Libanului trimise faraonului Egiptului în jurul anilor 1400 Î.Hr. De-a lungul timpului orașul port a fost condus de fenicieni, greci, romani, bizantini, arabi, cruciati, otomani și francezi. Din 1943 Beirut este capitala Libanului.

6730 jpg jpeg

3.       Ierusalim

Texte datând din secolul al II-lea Î.Hr. menționează existența unei regiuni numită „Rushalimum” sau „Urusalim”, însă cea mai veche descriere a acestei așezări o regăsim în Biblia Hebrew. Ierusalim devine capitala israeliților după ce este cucerit în anul 1000 Î.Hr. de către Regele David. De-a lungul timpului orașul a fost deseori cucerit și distrus, dar întotdeauna a fost reconstruit. Din 1848 orașul Ierusalim joacă un rol important în conflictul israeliano-palestinian, ambele tabere spunând că au dreptul să îl ocupe.

Vezi și: Cum arăta Ierusalimul în 1844

10  Macheta Ierusalim JPG jpeg

4.       Ankara

Localizat în platoul Anatolian, la răascrucea unor drumuri comerciale, Ankara a fost o așezare hitită fondată acum 4000 de ani. Un mileniu mai târziu Ankara devine un important oraș al Imperiului Phrigyan. În anul 334 Î.Hr. orașul este cucerit de Alexandru cel Mare. După ce este condus o bună perioadă de timp de greci, romani, bizantini, arabi, perși și turci, orașul este cucerit în anul 1356 de otomani. Ankara devine capitala Turciei moderne în anul 1923. Mustafa Kemal Ataturk folosește orașul ca centru de rezistență împotriva sultanatului otoman.

ankara  735338 1 jpg jpeg

5.       Lisabona

Zona frumoasei capitale a Portugaliei devine un centru important în jurul anului 1200 Î.Hr. când este folosită drept centru  comercial de către fenicieni. În secolul al II-lea Î.Hr., romanii cuceresc Spania și Portugalia de astăzi și construiesc orașul ridicând temple, băi și teatre. Romanii numesc orașul Olisipo. În anul 711 D.Hr. orașul este cucerit de musulmani, dar recucerit de creștini în secolul al XII-lea D.Hr. Lisabona devine unul dintre principale porturi ale Europei în perioada Marilor Descoperiri și a fost decorat cu bogății aduse din Brazilia, Africa, India și Asia de sudest.

almada lisabona portugalia oferte lisabona oferte portugalia vacanta portugalia vacanta lisabona capitala portugalia 7ybv jpg jpeg

6.       Damasc

Capitala Sirei concurează pentru titlul de cel mai vechi oraș locuit și în prezent. Datările cu C14 au scos la iveală că Damasc este locuit din perioada 10.000-8.000 Î.Hr. Fondat cu numele Palmyra în mileniul III Î.Hr. și situat la răscrucea drumurilor dintre Asia și Africa acest oraș a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale din lume. În secolul I Î.Hr. Damasc este cucerit de romani, iar mai târziu devine un important avanpost militar al Imperiului Bizantin. În secoul al VII-lea D.Hr. orașul devine capitala Califatului Umayyad, primul stat islamic. Dezvoltarea incredibilă și bogăția Damascului au influnțat apariția și înflorirea altor orașe arabe. În timpul Evului Mediu, Damasc era o metropolă prosperă, atrăgând mulțimi de artiști și artizani. În 1867, Mark Twain spunea:„ Pentru Damasc, anii sunt doar momente, iar deceniile sunt doar firimituri mărunte de timp.”

144b Rivers of Damascus jpg jpeg