6 iulie 1885: Primul vaccin antirabic, administrat de Louis Pasteur jpeg

6 iulie 1885: Primul vaccin antirabic, administrat de Louis Pasteur

La 6 iulie 1885, savantul francez Louis Pasteur a administrat primul vaccin antirabic. Prof. dr. Gheorghe Marinescu prezintă acest moment în lucrarea „Viața, sufletul și opera lui Pasteur: 1822-1895”1, notează Biblioteca Digitală Dacoromanica, pe pagina de Facebook a instituției.

În dimineața zilei de 6 iulie 1885, un copil de nouă ani, dintr-un sat din Alsacia, ținut de mână de mama lui, ajunge la laboratorul lui Pasteur. Mama povestește cum micul Joseph Meister, pe când mergea la școală, a fost mușcat de un câine turbat, cu două zile în urmă.

Pasteur, era nehotărât între încrederea pe care o avea în tratamentul său preventiv contra turbării, așa cum îl aplica la câini și neliniștea să știe dacă putea să încerce aceleași inoculări la copil. 

În seara aceleiași zile, asistat de doi oameni în care avea toată încrederea, dr. Vulpian și dr. Grancher, hotărăște să facă, imediat, prima inoculare. 

În timpul ultimelor inoculări, Pasteur trece printr-o serie de sentimente. Zadarnic îl asigurau atâtea experiențe, că virusul turbării va fi învins, că omenirea va fi scăpată de o groază care o chinuia de secole, sufletul său se concentra asupra acestui copil. Fiindcă în Pasteur se găseau asociate geniul cu bunătatea.

Săptămânile trecură, turbarea nu se declară, copilul Meister fusese scăpat.

La 26 octombrie, Pasteur arată, la Academia de Științe, că Meister este sănătos, deși trecuseră trei luni și trei săptămâni. 

Cel mai mare învățat al secolului al 19-lea și binefăcător al omenirii prin descoperirile sale în știință, care vor rămâne veșnic neuitate, a fost Pasteur care a descoperit o întregă lume, care nu era cunoscută înaintea lui, lume care cu toate acestea e în jurul nostru și în corpul nostru, o lume de ființe mici pe care nu le vedem cu ochii, dar pe care le putem vedea cu microscopul, cu care le-a văzut și le-a studiat Pasteur”, scria publicația „Albina: Revistă enciclopedică populară” (nr. 43-44, 22-29 iulie 1901, p. 1163, www.digibuc.ro ).

Note: 

1. „Viața, sufletul și opera lui Pasteur: 1822-1895”, București, Editura Cartea Românească, 1923, www.digibuc.ro