2020 începe abrupt istoria viitorului
Dacă mulți se întrebau care va fi direcția în care se va îndrepta omenirea, debutul anului 2020 aduce un posibil răspuns. Incendiile catastrofice din Australia și aducerea aproape de incandescență a situației globale de securitate prin evoluțiile din Orientul Mijlociu arată că suntem departe de a urma drumul cel bun.
Cele două evenimente par fără nicio legătură între ele. Dar ambele arată în ce situație periculoasă am ajuns și că planeta este un loc prea mic pentru a ne permite aventuri distrugătoare.
Avem, pe de o parte, schimbările climatice, pe de altă parte, competiția geopolitică dintre marile puteri care antrenează în siajul lor conflicte între puteri emergente ambițioase, războaie regionale, destabilizarea și anihilarea celor prinși la mijloc.
În ciuda optimiștilor care acum 30 de ani credeau că după căderea regimului comunist democrația va deveni standardul întregii lumi și că vom asista la sfârșitul istoriei, istoria ne arată că nu s-a predat și va continua să fie scrisă, cât timp omenirea va exista.
Iar al doilea lucru ce începe să se profileze este că nu mai putem fi siguri că omenirea va continua să existe pe termen foarte lung, dacă vom sta nepăsători sau vom nega ceea ce se întâmplă sub ochii noștri. Iar factorul timp a devenit esențial, pentru că efectele devastatoare ale schimbărilor climatice se fac simțite cu o viteză mult mai mare decât ne-am fi închipuit acum câțiva ani.
Și nimeni nu poate fi ferit de ele. Din păcate, nici starea planetei, nici situația geopolitică nu au parte de abordări raționale care, chiar dacă nu ar avea cum să dea soluții miraculoase, măcar ar calma spiritele sub limita de pericol iminent.
Este cel mai complicat început de an, după o lungă perioadă de timp. Dar nu este cu adevărat o surpriză. Era destul de clar că, mai devreme sau mai târziu, aici se va ajunge. Problema este cum vom continua. Iar, în acest caz, încă nu a oferit nimeni un răspuns credibil.