20 iunie 1631: Algerienii atacă Irlanda
Pe 20 iunie 1631, localitatea Baltimore, din ținutul West Cork (Irlanda), era atacată de pirații algerieni din Africa de Nord. Aceștia erau conduși de olandezul Jan Janszoon van Haarlem, cunoscut și sub numele de Murat Reis cel Tânăr. Pirații fuseseră îndrumați spre acest loc de căpitanul unei nave de pescuit, care le arătase drumul pentru a fi lăsat în viață.
În urma atacului, 108 locuitori au fost capturați și duși în Africa unde au fost vânduți ca sclavi. Doar doi dintre ei au reușit să scape și să se întoarcă acasă. Janszoon și pirații săi nu erau la prima ispravă de acest fel. În 1627 atacaseră capitala Islandei, Reykjavik, de unde capturaseră și duseseră în sclavie vreo 400 de persoane.
Cine era însă Jan Janszoon? Se născuse în jurul anului 1570, în Haarlem, Olanda. Ca orice olandez care se respectă s-a făcut marinar, ajungând repede căpitan de navă. A luptat împotriva spaniolilor în războiul de opt ani, după care a continuat această „activitate”, dar din postura de pirat. În anul 1618 a fost capturat de corsarii algerieni, pe lângă insulele Canare și dus în Africa. S-a convertit la islamism și s-a căsătorit cu fiica unei căpetenii berbere. Cei doi fii ai săi au fost la rândul lor pirați faimoși: Abraham Jansz și Anthony Jansen van Salee (s-au numărat însă și printre fondatorii coloniei New Amsterdam, viitorul New York).
Inițial s-a asociat cu temuții corsari Slemen Rais (și acesta era de origine olandez, convertit la islamism) și Simon de Danser, după care a început să acționeze pe cont propriu. În anul 1624, Janszoon, devenit Murat Reis cel Tânăr, a fost numit guvernator al portului Salee, de către sultanul Marocului. A devenit un pirat de temut, făcând Europa să tremure la auzul numelui său, după cum am văzut.
După 1631 a fost capturat de Cavalerii de Malta și a stat închis până în 1640, când a reușit să evadeze și s-a întors în Maroc. Se mai știe despre el, după această dată, că a fost numit comandant al cetății Oualidia. Printre descendenții lui Janszoon s-au numărat: miliardarul american Cornelius Vanderbilt, Jackie Kennedy sau celebrul actor Humphrey Bogart.