100 de ani de la B─ât─âlia de la Somme, locul unde au murit peste 1 milion de oameni jpeg

100 de ani de la B─ât─âlia de la Somme, locul unde au murit peste 1 milion de oameni

­čôü Primul R─âzboi Mondial
Autor: Daniel ╚śtefan C─âlin

A fost un carnagiu cum istoria nu mai v─âzuse p├ón─â atunci. Marele R─âzboi avea s─â se transforme odat─â cu B─ât─âlia de la Somme ├«n marele m─âcel. Peste un milion de solda╚Ťi, de ambele tabere, ╚Öi-au pierdut via╚Ťa ├«n cele patru luni c├ót a durat lupta murind doar pentru a cuceri c├óteva hectare de p─âm├ónt.

B─ât─âlia de pe Somme s-a desf─â╚Öurat ├«ntre 1 iulie ╚Öi 1 noiembrie 1916, fiind considerat─â una dintre cele mai mari b─ât─âlii din Primul R─âzboi Mondial ╚Öi cea mai s├óngeroas─â ciocnire dintre dou─â tabere beligerante din istorie. Numai ├«n prima zi de atac, britanicii au pierdut 57.000 de oameni, iar p├ón─â la sf├ór╚Öitul campaniei militare, Alia╚Ťii ╚Öi Puterile Centrale au pierdut laolalt─â peste 1, 5 milioane de solda╚Ťi, dup─â cum relateaz─â History.com.

Dezastrul militar suferit de englezi nu s-a datorat neap─ârat numai superiorit─â╚Ťii armatei germane, dar ├«n special incompeten╚Ťei generalilor care ╚Öi-au trimis val dup─â val solda╚Ťii la moarte sigur─â ├«n b─âtaia mitralierelor. Francezii au reu╚Öit ├«n schimb s─â avanseze progresiv pe front mult mai bine dec├ót britanicii ╚Öi cu mult mai pu╚Ťine pierderi. Num─ârul solda╚Ťilor britanici uci╚Öi la Somme dep─â╚Öe╚Öte totalul celor omor├ó╚Ťi ├«n R─âzboiul Crimeei, Burilor ╚Öi-n cel Corean la un loc. Francezii, care au avut ╚Öi mai pu╚Ťine divizii, au pierdut ├«n jur de 2.000 de solda╚Ťi. P├ón─â la sf├ór╚Öitul ofensivei au fost uci╚Öi 420.000 de englezi, 200.000 de francezi ╚Öi 465.000 de germani, dar ├«n cazul lor cifrele sunt ├«nc─â incerte, potrivit sursei citate.

Pentru a ne face o ide despre c├ót de dezastruoas─â a fost situa╚Ťia britanicilor, este bine s─â amintim de Regimentul I Newfoundland, care a fost anihilat ├«n doar 30 de minute ├«n apropiere de satul Beaumont Hamel ÔÇô au murit 700 din cei 800 de militari, conform site-ului Collectionscanada.ca.

La ├«nceputul anului 1916, Fran╚Ťa a propus o ofesiv─â franco-britanic─â de-a lungul r├óului Somme. Din cazuza evenimentelor care au decurs la Verdun, englezii au fost nevoi╚Ťi s─â-╚Öi asume rolul major ├«n atacul de pe Somme. Astfel, pe 1 iulie 1916, armata a atacat flancul de nord al r├óului cu 14 divizii, ├«n timp ce francezii au ales partea median─â ╚Öi pe cea sudic─â folosind cinci divizii. Pentru ap─ârare, germanii au mobilizat ╚Öapte divizii. Atacul englez a fost planificat de Douglas Haig ╚Öi Henry Eawlinson, numai c─â ace╚Ötia au propus dou─â stiluri diferite de lupt─â, astfel c─â planul a fost ├«nc─â de la ├«nceput sortit e╚Öecului, neav├ónd destul─â coordonare.

image

Solda╚Ťi britanici cu m─â╚Öti de gaze, preg─âti╚Ťi s─â trag─â cu o mitralier─â Vickers

Foto Getty

Strategia Generalului Haig a fost s─â ├«nceap─â cu un bombardament timp de opt zile cu scopul de a distruge toate cuiburile de mitraliere germane. Dup─â aceea, Generalul Rawlinson avea s─â avanseze cu Divizia a IV-a c─âtre Bapaume, al─âturi de Divizia a III-a a Gen. Allenby. ├Äntre timp, francezii, condu╚Öi de Generalul Fayolle urmu s─â atace ├«n suful r├óului. Pe h├órtie planul p─ârea c─â va func╚Ťiona, dar ├«n realitate b─ât─âlia s-a desf─â╚Öurat c├ót se poate de nefavorabil pentru Alia╚Ťi.

image

1 iulie 1916-dezorientare într-un tranșeu german în timpul ofensivei franceze

Foto Getty

Artileria englezilor nu a fost suficient─â pentru a ├«nl─âtura barierele din s├órm─â ghimpat─â ale germanilor, ├«ncetinindu-i pe solda╚Ťi ╚Öi fiind astfel ╚Ťinte sigure ├«n fa╚Ťa mitralierelor germane care doar ├«i a╚Öteptau ╚Öi-i ocheau. Iar aceasta nu era dec├ót prima linie de ap─ârare. Francezii au fost mai eficien╚Ťi deoarece aveau experien╚Ť─â acumulat─â ├«n b─ât─âlia de la Verdun ╚Öi dispuneau de artilerie mai grea;au preferat s─â atace ├«n papura de pe maluri, c├ó╚Ötig├ónd astfel mai mult teren ╚Öi suferind mai pu╚Ťine pierderi.

Click aici pentru continuarea articolului