10 lucruri interesante din istoria Finlandei
Finlanda modernă este moştenitoarea multor secole de istorie:a fost o regiune sălbatică la marginea Europei de început, a fost o parte componentă a imperiului suedez din perioada medievală târzie şi un Mare Ducat al Rusiei Ţariste. Istoria finlandeză este bogată şi în ciudăţenii, iar în continuare vom parcurge 10 dintre cele mai surprinzătoare.
Una dintre legendele vikinge se referă la o prinţesă finlandeză curajoasă care a strangulat un rege cu un lănţişor de aur
Heimskringla (cunoscută din legendele Vechilor Regi Norvegieni scrise în anul 1230) include povestea lui Skjalv, fiica regelui finlandez, Froste. După ce i-a învins tatăl, regele Agne a luat-o pe Skjaly în Suedia pentru a fi concubina sa.
Skjalv a aşteptat până când Ingemar, care era beat a adormit, şi l-a strangulat cu lănţişorul său de aur. Cadavrul acestuia a fost găsit agăţat într-un copac.
Filandezii plăteau cu piei de veveriţa
Începând din secolul al V-lea d.Hr. legăturile comerciale dintre finlandezi şi alte grupuri europene au început să se dezvolte. În timpul Imperiului Roman, de exemplu, negustorii aduceau bunuri din întreaga Europa – pahare de vin şi brăţări de aur din Italia şi arme de lux din Franţa şi Germania.
Primii negustori scandinavi si germani ajunşi în Finlanda vindeau bunuri, unelte şi arme pentru a obţine cea mai preţioasă resursă a ţării – blănurile fine de animale. Raha, cuvântul finlandez pentru piele, a ajuns să fie echivalentul pentru bani, iar în argoul finlandez se folosea şi „oravannahka” care înseamnă piei de veveriţa.
Finlanda are propria poveste cu Adam şi Eva
Moartea Neagră, care a lovit Europa la mijlocul secolului al XIV-lea, a ucis o treime din populaţia finlandeză şi a lovit oraşul Espoo destul de grav. Conform unui basm popular, se pare că doar o fată şi un călugăr au supravieţuit. Când fata a rămas singura supravieţuitoare în oraş a urcat în turnul bisericii şi a tras clopotul, semnalându-şi prezenţa celuilalt supravieţuitor din vecinătate:viitorul ei soţ. Împreună au repopulat oraşul Espoo.
Un spion japonez a încercat să înceapă o revoluţie cu ajutorul unui vapor vechi ticsit cu arme, explozibili şi sute de litri de vin
În timpul războiului ruso-japonez (1904-1905) Motojiro Akashi, ataşat militar japonez la Stockholm, a primit ordin din partea guvernului său să-l distrugă pe Ţar cu o revoluţie finlandeză. În consecinţă, Akashi a cumpărat un vapor vechi în numele unui negustor britanic de vin. Acesta a aprovizionat vaporul cu 15, 000 de puşti, 2, 5 milioane de gloanţe, 2.500 de revolvere şi trei tone de explozibil. Din cauza unei neînţelegeri, pe vapor au ajuns şi câteva sute de litri de vin.
Misiunea a eşuat catastrofal, în principal din cauza echipajului care s-a îmbătat şi a rebelului Konni Zilliacus care a încercat să se lase de fumat în timpul voiajului, aproape a fost prins în timp ce incerca să pătrundă într-un magazin de ţigări din Copenhaga. Ei au ajuns aproape de coasta finlandeză, dar au trebuit să arunce în aer nava când a ajuns în zonă flota rusească.
Finlandezii au inventat cocktail-ul Molotov
La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial Stalin a cerut folosirea teritoriului finlandez în scopuri strategice – a ordonat ca peninsula Hanko să fie folosită ca port pentru marina sovietică.
Finlandezii au refuzat şi ministrul de externe sovietic, Vyacheslav Molotov a hotărât că era „timpul că soldaţii” să vorbească. Vreo 65 de bărbaţi, femei şi copii au murit în timpul primului bombardament asupra oraşului Helsinki, în timp ce Molotov a remarcat fals că avioanele sovietice lansau doar „colete cu mâncare”. Mai târziu în război, trupele finlandeze au întors insulta aruncând cu „cocktail-uri Molotov” în tancurile sovietice.
10 la sută din Finlanda lipseşte
Soldaţii sovietici au invadat Finlanda în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ţara nordică a bătut în retragere cu pactul controversat de co-beligeranţă cu Germania nazistă în care naţiunile nu erau aliate, dar erau de accord să lupte cu acelaşi inamic. Finlandezii au luptat cu Uniunea Sovietică fără oprire la graniţă, dar au trebuit să cedeze 10 la sută din teritoriul de est, inclusiv cel de-al doilea oraş ca mărime, Vyborg. Finlanda post-război a fost nevoită să facă faţă recolonizării a sute de mii de refugiaţi din teritoriile pierdute.
Limba finlandeză a rămas limba oficială a Republicii Karelia (stat rusesc ce includea mult din teritoriul pierdut) până în anii 1980 şi există încă tentative de a o restabili.
Un doctor finlandez a ajutat la inspirarea scriitorului „Stăpânului Inelelor”
Medicul finlandez, Elias Lönnrot, fiind plictisit de viaţa din îndepărtatul orăşel Kajaani, în anii 1800, a făcut câteva excursii în sălbăticia provinciei Karelia pentru a aduna basme de la localnicii povestitori. Atunci, acesta a încercat să refacă miturile pe care Finlanda ar fi putut să aibă înainte de venirea creştinismului.
Lucrarea rezultată, mitul naţional al Kaleyalei, a pornit o revoluţie în arte şi meserii şi a influenţat imagistică culturii finlandeze de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Această lucrare l-a inspirat şi pe JRR Tolkien să scrie „un mit naţional” asemănător pentru englezi. În această lucrare, autorul a pus la baza Quenya, limba elfa.
Finlanda a avut propria versiune a prohibiţiei
Femeile finlandeze au fost primele din Europa care au putut să voteze şi una dintre faptele lor iniţiale a fost aprobarea unei legi pentru a ţine băutura departe de bărbaţii lor. Urmarea acestei legi a fost Kieltolaki (prohibiţia), o restricţie asupra alcoolului care a ţinut din anul 1919 până în 1932.
La fel că în SUA, noile legi au ajutat la formarea unei întregi subculturi a contrabandiştilor, a fierturilor „îmbunătăţite” şi a bodegilor, iar aproximativ 85% din infracţiuni erau din cauza rezistenţei împotriva legii băuturii.
Industria finlandeză a început datorită unui scoţianÎn anul 1820 investitorul scoţian James Finlayson şi-a dat seama imediat de potenţialul raului Tammerkoski din oraşul Tampere pentru generarea energiei. Numele său a devenit sinonim cu fabrica de şase etaje pe care a construit-o pe marginea apei –a fost primul investitor din Finlanda care a avut lumină electrică şi un brand pentru ţesăturile finlandeze, precum prosoapele Moomin şi pilotele Angry Birds.
Fabrica Finlayson i-a adus oraşului Tampere porecla de „Manchester-ul Finlandei”. Finlandezii au urmat procesul şi o fabrică din apropierea apelor orasului Tampere a fost transformată într-o fabrică de cherestea, însa cele din urmă fiind deschise inca doua departamente pentru cauciuc şi telecomunicaţii. Aceasta a luat numele celui mai apropiat oraş, Nokia.
Sfântul protector al Finlandei este englez
Se pune că Sfântul Henry al Finlandei a fost un episcop englez care a ajuns acolo cu cruciaţii suedezi în secolulul al XII-lea. Acesta s-a luptat pe un lac îngheţat cu un pădurar pe nume Lalli, care i-a zdorbit capul cu un topor.
Oasele sale au fost învelite în pânză albă, legată cu sfoară albastră şi puse într-o biserica din sud-vestul Finlandei. Nu există vreo dovadă că Henry sau Lalli chiar au existat, dar Lalli este considerat de mulţi că fiind primul finlandez, iar rezistenţa sa şi încăpăţânarea de a schimbă ceva este considerată că o parte din caracterul naţional.