10 lucruri interesante din istoria Finlandei jpeg

10 lucruri interesante din istoria Finlandei

Finlanda modern─â este mo┼čtenitoarea multor secole de istorie:a fost o regiune s─âlbatic─â la marginea Europei de ├«nceput, a fost o parte component─â a imperiului suedez din perioada medieval─â t├órzie ┼či un Mare Ducat al Rusiei ┼óariste. Istoria finlandez─â este bogat─â ┼či ├«n ciud─â┼úenii, iar ├«n continuare vom parcurge 10 dintre cele mai surprinz─âtoare.

Una dintre legendele vikinge se refer─â la o prin┼úes─â finlandez─â curajoas─â care a strangulat un rege cu un l─ân┼úi┼čor de aur

Heimskringla (cunoscută din legendele Vechilor Regi Norvegieni scrise în anul 1230) include povestea lui Skjalv, fiica regelui finlandez, Froste. După ce i-a învins tatăl, regele Agne a luat-o pe Skjaly în Suedia pentru a fi concubina sa.

Skjalv a a┼čteptat p├ón─â c├ónd Ingemar, care  era beat a adormit, ┼či l-a strangulat cu l─ân┼úi┼čorul s─âu de aur. Cadavrul acestuia a fost g─âsit  ag─â┼úat ├«ntr-un copac.

Filandezii plăteau cu piei de veveriţa

├Äncep├ónd din secolul al V-lea d.Hr. leg─âturile comerciale dintre finlandezi ┼či alte grupuri europene au ├«nceput s─â se dezvolte. ├Än timpul Imperiului Roman, de exemplu, negustorii aduceau bunuri din ├«ntreaga Europa ÔÇô pahare de vin ┼či br─â┼ú─âri de aur din Italia ┼či arme de lux din Fran┼úa ┼či Germania.

Primii negustori scandinavi si germani ajun┼či ├«n Finlanda vindeau bunuri, unelte ┼či arme pentru a ob┼úine cea mai pre┼úioas─â resurs─â a ┼ú─ârii ÔÇô bl─ânurile fine de animale. Raha, cuv├óntul finlandez pentru piele, a ajuns s─â fie echivalentul pentru bani, iar ├«n argoul finlandez se folosea ┼či ÔÇ×oravannahkaÔÇŁ care ├«nseamn─â piei de veveri┼úa.

Finlanda are propria poveste cu Adam ┼či Eva

Moartea Neagr─â, care a lovit Europa la mijlocul secolului al XIV-lea, a ucis o treime din popula┼úia finlandez─â ┼či a lovit ora┼čul Espoo destul de grav. Conform unui basm popular, se pare c─â doar o fat─â ┼či un c─âlug─âr au supravie┼úuit. C├ónd fata a r─âmas singura supravie┼úuitoare ├«n ora┼č a urcat ├«n turnul bisericii ┼či a  tras clopotul, semnal├óndu-┼či prezen┼úa celuilalt supravie┼úuitor din vecin─âtate:viitorul ei so┼ú. ├Ämpreun─â au repopulat ora┼čul Espoo.

Un spion japonez a ├«ncercat s─â ├«nceap─â o revolu┼úie cu ajutorul unui vapor vechi ticsit cu arme, explozibili ┼či sute de litri de vin

├Än timpul r─âzboiului ruso-japonez  (1904-1905) Motojiro Akashi, ata┼čat militar japonez la Stockholm, a primit ordin din partea guvernului s─âu s─â-l distrug─â pe ┼óar cu o revolu┼úie finlandez─â. ├Än consecin┼ú─â, Akashi a cump─ârat un vapor vechi ├«n numele unui negustor britanic de vin. Acesta a aprovizionat vaporul cu 15, 000 de pu┼čti, 2, 5 milioane de gloan┼úe, 2.500 de revolvere ┼či trei tone de explozibil. Din cauza unei ne├«n┼úelegeri, pe vapor au ajuns ┼či c├óteva sute de litri de vin.

Misiunea a e┼čuat catastrofal, ├«n principal din cauza echipajului care s-a ├«mb─âtat ┼či a rebelului Konni Zilliacus care a ├«ncercat s─â se lase de fumat ├«n timpul voiajului, aproape a fost prins ├«n timp ce incerca s─â p─âtrund─â ├«ntr-un magazin de ┼úig─âri din Copenhaga. Ei au ajuns aproape de coasta finlandez─â, dar au trebuit s─â arunce ├«n aer nava c├ónd a ajuns ├«n zon─â flota ruseasc─â.

Finlandezii au inventat cocktail-ul Molotov

La izbucnirea celui de-al Doilea R─âzboi Mondial Stalin a cerut folosirea teritoriului finlandez ├«n scopuri strategice ÔÇô a ordonat ca peninsula Hanko s─â fie  folosit─â ca port pentru marina sovietic─â.

German soldier with molotov cocktail jpg jpeg

Finlandezii au refuzat ┼či ministrul de externe  sovietic, Vyacheslav Molotov a hot─âr├ót c─â era ÔÇ×timpul c─â solda┼úiiÔÇŁ s─â vorbeasc─â. Vreo 65 de b─ârba┼úi, femei ┼či copii au murit ├«n timpul primului bombardament asupra ora┼čului Helsinki, ├«n timp ce Molotov a remarcat fals c─â avioanele sovietice lansau doar ÔÇ×colete cu m├óncareÔÇŁ. Mai t├órziu ├«n r─âzboi, trupele finlandeze au ├«ntors insulta arunc├ónd cu ÔÇ×cocktail-uri MolotovÔÇŁ ├«n tancurile sovietice.

10 la sut─â din Finlanda lipse┼čte

Solda┼úii sovietici au invadat Finlanda ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. ┼óara nordic─â a b─âtut ├«n retragere cu pactul controversat de co-beligeran┼ú─â cu Germania nazist─â ├«n care na┼úiunile nu erau aliate, dar erau de accord s─â lupte cu acela┼či inamic. Finlandezii au luptat cu Uniunea Sovietic─â f─âr─â oprire la grani┼ú─â, dar au trebuit s─â cedeze 10 la sut─â din teritoriul de est, inclusiv cel de-al doilea ora┼č ca m─ârime, Vyborg. Finlanda post-r─âzboi a fost nevoit─â s─â fac─â fa┼ú─â  recoloniz─ârii a sute de mii de refugia┼úi din teritoriile pierdute.

Limba finlandez─â a r─âmas limba oficial─â a Republicii Karelia (stat rusesc ce includea mult din teritoriul pierdut) p├ón─â ├«n anii 1980 ┼či exist─â ├«nc─â tentative de a o restabili.

Un doctor finlandez a ajutat la inspirarea scriitorului ÔÇ×St─âp├ónului InelelorÔÇŁ

Medicul finlandez, Elias L├Ânnrot, fiind plictisit de via┼úa din ├«ndep─ârtatul or─â┼čel Kajaani, ├«n anii 1800, a f─âcut c├óteva excursii ├«n s─âlb─âticia provinciei Karelia pentru a aduna basme de la localnicii povestitori. Atunci, acesta a ├«ncercat s─â refac─â miturile  pe care Finlanda ar fi putut s─â  aib─â ├«nainte de venirea cre┼čtinismului.

elias jpg jpeg

Lucrarea rezultat─â, mitul na┼úional al Kaleyalei,   a pornit o revolu┼úie ├«n arte ┼či meserii ┼či a influen┼úat imagistic─â culturii finlandeze de la sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea. Aceast─â lucrare l-a inspirat ┼či pe JRR Tolkien s─â scrie ÔÇ×un mit na┼úionalÔÇŁ asem─ân─âtor pentru englezi. ├Än aceast─â lucrare, autorul a pus la baza Quenya, limba elfa.

Finlanda a avut propria versiune a prohibiţiei

Femeile finlandeze au fost primele din Europa care au putut s─â voteze ┼či una dintre faptele  lor ini┼úiale a fost aprobarea unei legi pentru a ┼úine b─âutura departe de b─ârba┼úii lor. Urmarea acestei legi a fost Kieltolaki (prohibi┼úia), o restric┼úie asupra alcoolului care a ┼úinut din anul 1919 p├ón─â ├«n 1932.

La fel c─â ├«n SUA, noile legi au ajutat la formarea unei ├«ntregi subculturi a contrabandi┼čtilor, a fierturilor ÔÇ×├«mbun─ât─â┼úiteÔÇŁ ┼či a bodegilor, iar aproximativ 85% din infrac┼úiuni erau din cauza rezisten┼úei ├«mpotriva legii b─âuturii.

Industria finlandez─â a ├«nceput datorit─â unui sco┼úian├Än anul 1820 investitorul sco┼úian  James Finlayson ┼či-a dat seama imediat de poten┼úialul raului Tammerkoski din  ora┼čul Tampere pentru generarea energiei. Numele s─âu a devenit sinonim cu fabrica de ┼čase etaje pe care a construit-o pe marginea apei ÔÇôa fost primul investitor din Finlanda care a avut lumin─â electric─â ┼či un brand pentru ┼úes─âturile finlandeze, precum prosoapele Moomin ┼či pilotele Angry Birds.  

Fabrica Finlayson i-a adus ora┼čului Tampere porecla de ÔÇ×Manchester-ul FinlandeiÔÇŁ. Finlandezii au urmat procesul ┼či o fabric─â din apropierea apelor orasului Tampere a fost transformat─â ├«ntr-o fabric─â de cherestea, ├«nsa cele din urm─â fiind deschise inca doua departamente pentru  cauciuc ┼či telecomunica┼úii. Aceasta a luat numele celui mai apropiat ora┼č, Nokia.

Sfântul protector al Finlandei este englez

Se pune că Sfântul Henry al Finlandei a fost un episcop englez care a ajuns acolo cu cruciaţii suedezi în secolulul al XII-lea. Acesta s-a luptat pe un lac îngheţat cu un pădurar pe nume Lalli, care i-a zdorbit capul cu un topor.

Oasele sale au fost ├«nvelite ├«n  p├ónz─â alb─â, legat─â cu sfoar─â albastr─â ┼či puse ├«ntr-o biserica din sud-vestul Finlandei. Nu exist─â vreo dovad─â c─â Henry sau Lalli chiar au existat, dar Lalli este considerat de mul┼úi c─â fiind primul finlandez, iar rezisten┼úa sa ┼či  ├«nc─âp─â┼ú├ónarea de a schimb─â ceva este considerat─â c─â o parte din caracterul na┼úional.