Termenul „Parlament” a fost utilizat pentru prima dată într un document regal oficial prin care în Anglia se convoca consiliul regelui jpeg

Termenul „Parlament” a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoca consiliul regelui

📁 Calendar
Autor: Redacția

1241-Termenul parlament a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui (Henric al III-lea).

1872-A fost dată publicităţii Legea pentru alegerea mitropoliţilor şi episcopilor eparhioţi şi constituirea Sfântului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Române.

1898-S-a înfiinţat, la Iaşi, Societatea Universitară Română, condusă de A. D. Xenopol.

1900-S–a încheiat un protocol prin care a fost recunoscută personalitatea juridică a Bisericii greceşti din România.

1916-Primul Război Mondial-Se sfârşeşte Bătălia de la Verdun, dintre trupele germane şi cele franceze.

1925-Apare, la Bucureşti, săptămânalul „Cetatea literară” condus de scriitorul Camil Petrescu (până în iulie 1926).

1963-Zanzibar primeşte independenţa de la Marea Britanie de a deveni monarhie constituţională sub un sultan.

1972-Nava spatială Apollo 17 a aterizat în Oceanul Pacific, încheind misiunea de aselenizare controlată.

1984-Marea Britanie şi China semnează un acord potrivit căruia Hong Kong –ul trece, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză, punându–se capăt, după 155 de ani, dominaţiei britanice.

1997-A avut loc premiera filmului Titanic (regia James Cameron), considerat unul dintre cele mai scumpe filme şi situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (11 premii Oscar).

2016- Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal în cadrul unei expoziţii din capitala turcă. Criminalul,  Mevlüt Mert Altıntaş, avea 22 de ani şi făcea parte din forţele antirevoltă din Ankara. El a fost omorât imediat, în urma unui schimb de focuri.