S a născut, la Paris, Principesa Ana de Bourbon Parma, care va deveni în 1948 soția Regelui Mihai I jpeg

S-a născut, la Paris, Principesa Ana de Bourbon-Parma, care va deveni în 1948 soția Regelui Mihai I

📁 Calendar
Autor: Redacția

1600-Mihai Viteazul este învins la Mirăslău.1809-Se redeschide "The Royal Opera House " numită pe atunci Theatre Royal cu premiera Macbeth, de William Shakespeare.1851-A apărut prima ediție a ziarului american The New York Times sub titlul The New York Daily Times.1879-A avut loc, la București, prima vizită oficială a principelui Bulgariei, Al. de Battenberg. (18/30 septembrie-25 septembrie/7 octombrie).1904-A apărut, la București, până în anul 1930, săptămânalul umoristic "Furnica".1911-Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc-"Amor fatal", "dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf". Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Dindistribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.1914-S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralității prietenoase a României, recunoștea dreptul țării noastre asupra teritoriilor locuite de români aflate în Austro-Ungaria. (18 septembrie/1 ctombrie)1931-A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei. Acțiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea în mai puțin de cinci luni a întregului teritoriu al Chinei de nord-est.

1923-S-a născut, la Paris, Principesa Ana de Bourbon-Parma, care va deveni în 1948 soția Regelui Mihai I1947-A fost inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa Insula, de Mihail Sebastian.

1951-Premiera în S.U.A. a filmului “Un tramvai numit dorință”, realizat după piesa cu același titlu a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost și regizorul piesei de teatru montată pe Broadway.1974-A fost inaugurat, la Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Monumentul Ostaşului Român.1997-A intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.