Primul rege al francilor, Clovis I, s a convertit la catolicism devenind primul rege al Frantei jpeg

Primul rege al francilor, Clovis I, s-a convertit la catolicism devenind primul rege al Frantei

📁 Calendar
Autor: Redacția

496-Primul rege al francilor, Clovis I, s-a convertit de la arianism (erezie creştină din secolul IV formulată de Arius, prezbiter în Alexandria, care susţinea că Isus Cristos nu are caracter divin, fiind o fiinţă creată) la catolicism. A fost botezat la Reims. Este considerat fondatorul atât al Franţei cât şi al Dinastiei Merovingiene care s-a aflat la conducerea francilor în următoarele două secole.

795-A încetat din viaţă Papa Adrian I

1066-William Cuceritorul a fost încoronat rege al Angliei.

1642-S-a născut Isaac Newton, fizician, matematician (m. 1727)

1848-S-a născut Hristo Botev, poet bulgar, luptător pentru eliberarea Bulgariei de sub dominaţia otomană (m. 1876)

1868-A încetat din viaţă Linus Yale, inventatorul unui nou mecanism de încuietoare care îi poartă numele (n. 4 aprilie 1821)

1873-S-a născut Vladimir Ghica, nepotul lui Grigore Ghica, domnitorul Moldovei. Moare în închisoarea Jilava în anul 1954.

1908-Apare, la Vălenii de Munte, gazeta "Neamul Românesc literar", sub conducerea lui Nicolae Iorga

1916-Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război "Mihai Viteazul", cu trei clase

1926-Hirohito a devenit împăratul Japoniei

1932-Un cutremur de magnitudinea de 7.6 în Gansu, China omoară 70 000 oameni

1932-S-a născut Cristian Popişteanu, istoric, redactorul revistei "Magazin istoric" (m. 26 februarie 1999)

1938-A murit Karel Capek, dramaturg şi romancier ceh (n. 9 ianuarie 1890)

1941-S-a născut Ioan Alexandru (Ion Şandru), poet şi traducător, autor a 30 de volume de publicistică şi poezie (volume de poezie:"Imnele bucuriei", "Imnele Putnei", "Bat clopotele în Ardeal");după 1989 s-a implicat în politică, înscriindu-se în Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat (m. 16 septembrie 2000)

1963-A încetat din viaţă Tristan Tzara (pseudonim al lui Samuel Rosenstock), poet şi eseist de origine română. În 1916, la Zürich, a fondat, împreună cu Hans Arp şi R. Hünselbeck mişcarea dadaistă (sau Dada, semnificând aici-aici, da=hier=aici, în limba germană) (n. 16 aprilie 1896)

1972-A încetat din viaţă Harry Truman, presedinte al SUA (1945-1953), autor moral (cel ce a ordonat, de fapt, executarea acestora) al bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki. Fondator, în 1947, al CIA (Central Intelligence Agency).

1977-A încetat din viaţă Charles Chaplin, actor, regizor şi producător, creatorul nemuritorului personaj Charlot;este considerat cel dintâi creator total în cinematografie, fiind nu doar intrepret în filmele sale, dar şi autor al scenariului, regiei şi muzicii (filmele:"Luminile oraşului", "Dictatorul") (n. 16 apr. 1889)

1978-Forţe vietnameze invadează Cambodgia cu scopul de a distruge regimul Khmerilor Roşii care, din 1976 supusese populaţia unui monstruos "proces de reeducare" în care şi-au găsit moartea aproape două milioane de cambodgieni, asasinaţi sau înfometaţi.

1981-A încetat din viaţă Gheorghe Mihoc, matematician, considerat creatorul şcolii româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică, membru al Academiei Române (n. 7 iulie 1906).

1983-A încetat din viaţă Joan Miró, grafician şi pictor, unul dintre cei mai importanţi artişti ai suprarealismului. A realizat decorul în ceramică-"Soarele şi luna" pentru clădirea UNESCO din Paris (n. 20 apr. 1893).

1989-A avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Tribunalul i-a condamnat pe cei doi, cu unanimitate de voturi, la moarte şi confiscarea averii sub acuzaţiile de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale. Sentinţa a rămas definitivă (inculpaţii au refuzat să facă recurs) şi a fost executată (prin împuşcare cu mitraliera) în incinta garnizoanei din Târgovişte, unde cei doi fuseseră aduşi pe 22 decembrie

1989-Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română

1990-A avut loc vizita în România a Regelui Mihai, împreună cu membri ai familiei regale. Între timp, la emisiunea Actualităţi a Televiziunii, s-a anunţat că Regele Mihai a sosit clandestin în ţară, iar prezenţa lui este indezirabilă. Pe autostrada Bucureşti-Piteşti s-a improvizat un baraj cu vehicule militare, suita regală fiind oprită şi condusă la Aeroportul Otopeni unde a fost îmbarcată într-un avion românesc cu destinaţia Elveţia. În comunicatul Guvernului s-a afirmat că vizita a fost neautorizată şi că s-a procedat corect, în spiritul legilor ţării

1991-Mihail Gorbaciov a anunţat într-o declaraţie televizată că demisionează din funcţia de preşedinte al URSS, având în vedere situaţia creată odată cu formarea Comunitatea Statelor Independente (CSI)

1991-Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice hotărăşte schimbarea denumirii statului din U.R.S.S. în Federaţia Rusă

2006-A încetat din viaţă cântăreţul James Brown, care s-a autoproclamat "Naşul muzicii soul" şi cel mai muncitor om din lumea divertismentului. Cântăreţul, cunoscut de asemenea ca "Mr. Dynamite, " a adus cuvântul funk în mainstream-ul muzical şi a influenţat mai multe generaţii de muzicieni de culoare