Calendar 8 septembrie: 1941   A ├«nceput Blocada Leningradului: Asediul de 900 de zile care a l─âsat ├«n urm─â 1 milion de mor╚Ťi jpeg

Calendar 8 septembrie: 1941 - A ├«nceput Blocada Leningradului: Asediul de 900 de zile care a l─âsat ├«n urm─â 1 milion de mor╚Ťi

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1157 - S-a n─âscut Regele Richard I al Angliei (d. 1199).

1504 - Sculptura din marmur─â care ├«l ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe regele David, realizat─â de Michelangelo Buonarroti, a fost dezvelit─â la Floren╚Ťa.

1870 - S-a n─âscut prin╚Ťesa Maria (foto jos), singurul copil al Regelui Carol I al Rom├óniei ╚Öi al Reginei Elisabeta. Feti╚Ťa s-a ├«mboln─âvit de scarlatin─â ├«n prim─âvara lui 1874, ├«n timpul unei epidemii ce cuprinsese ├«ntreaga ╚Ťar─â. A murit c├óteva zile mai t├órziu.


Printesa Maria a Romaniei jpg jpeg

1888 - La Londra a fost g─âsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintec─âtorul, Annie Chapman.

1636 - A fost fondat─â Universitatea Harvard.

1941 - A ├«nceput Blocada Leningradului: Asediul de 900 de zile care a l─âsat ├«n urm─â 1 milion de mor╚Ťi

Stalin a reorganizat ap─ârarea Leningradului, numindu-l la 10 septembrie pe generalul Jukov, comandant al Frontului Leningrad. Rolul lui Jukov a fost acela de a stabiliza  linia frontului din Leningrad. Jukov a abordat tactica contaatacurilor cu obiectivul de a h─âr╚Ťui ╚Öi extenua trupele germane ╚Öi finlandeze. Atacul combinat germano-finladez a reu╚Öit s─â penetreze liniile defensive din apropierea portului Leningrad, fiind la 3 kilometri de uzina Kirov, care producea tancurile grele KV. Contraofensiva lui Jukov, care a beneficiat de suportul bateriilor de artilerie terestr─â ╚Öi naval─â, a reu╚Öit s─â stopeze ├«naintarea trupelor germane ╚Öi finlandeze.

Strategia lui Jukov a reu╚Öit s─â p─âstreze neocupat ora╚Öul, dar ├«n acela╚Öi timp a dus ╚Öi la schimbarea strategiei armatei germane. Pe 22 septembrie, Hitler hot─âre╚Öte c─â re╚Ťeta distrugerii Leningradului va fi asediul prelungit, care s─â duc─â la exterminarea popula╚Ťiei ora╚Öului prin ├«nfometare ╚Öi bombardamente. Chiar ╚Öi ├«n cazul unei ocupa╚Ťii, Hitler considera c─â aprovizionarea unui ora╚Ö precum Leningradul ar fi fost o b─âtaie de cap prea mare, av├ónd ├«n vedere c─â se inten╚Ťiona distrugerea sa complet─â.

Singura posibilitate de aprovizionare a Leningradului r─âm─âsese pe lacul Ladoga sau pe calea aerului. Inelul de ├«ncercuire din jurul ora╚Öului nu era unul complet, av├ónd ├«n vedere faptul c─â armata sovietic─â a reu╚Öit s─â p─âstreze controlul asupra f├ó╚Öiei de teritoriu dintre Leningrad ╚Öi lacul Ladoga. ÔÇťDrumul vie╚ŤiiÔÇŁ, a╚Öa cum era numit─â ruta de aprovizionare pe lacul Ladoga, a ajutat la supravie╚Ťuirea ora╚Öului ├«n timpul asediului, mai ales ├«n prima iarn─â din 1941 .Tot pe aceast─â rut─â erau evacua╚Ťi ╚Öi o parte din civilii din ora╚Ö. La fel ca ╚Öi Leningradul, ruta de aprovizionare peste lacul Ladoga era ╚Ťinta bombardamentelor Luftwaffe. 

Popula╚Ťia Leningradului a suferit enorm ├«n perioada asediului, ╚Öi ├«n special ├«n timpul  primei ierni. ├Äntreruperea utilit─â╚Ťilor publice, foametea ╚Öi epidemiile au r─âv─â╚Öit tot ora╚Öul . Impactul imediat al blocadei a fost reducerea stocului de alimente, muni╚Ťie ╚Öi combustibil. Distrugerea depozitului de alimente Badaevski, ├«n urma bombardamentelor germane din 12 septembrie 1941, a agravat ╚Öi mai mult criza alimentar─â.

├Än scurt timp, hrana ╚Öi combustibilul au ajuns s─â fie ra╚Ťionalizate. Sistemul de ra╚Ťionalizare era bazat pe norme stricte bazate pe func╚Ťia militar─â sau pe nivelul de munc─â prestat de fiecare individ. Punctul critic al ra╚Ťionaliz─ârii a fost atins la 20 noiembrie (├«n perioada septembrie-noiembrie, ora╚Öul a fost complet izolat)atunci c├ónd un muncitor primea 375 de grame de p├óine, iar un inginer sau lucr─âtor tehnic, 250 de grame. Copii ╚Öi al╚Ťi apar╚Ťin─âtori primeau doar 125 de grame de p├óine pe zi(p├óine care uneori con╚Ťinea un procent de p├ón─â la 50% celuloz─â).

Nu trebuie uitat faptul c─â la unele sarcini publice, precum desz─âpezirea, copii erau de asemenea obliga╚Ťi s─â participe. Solda╚Ťii primeau 500 grame de p├óine. ├Än ciuda acestor ra╚Ťii at├ót de mici, activitatea fabricilor ╚Öi uzinelor (reprofilate exclusiv pe produc╚Ťia de r─âzboi), a ╚Öcolilor, a universit─â╚Ťilor, a teatrelor ╚Öi a operelor precum ╚Öi altor insitu╚Ťii publice nu a ├«ncetat. O mare parte a Simfoniei a VII-a Leningrad de Dmitri ┼×o╚Ötakovici a fost scris─â ├«n perioada blocadei. Ata╚Öamentul leningr─âdenilor pentru cultur─â s-a manifestat chiar ╚Öi ├«n aceste condi╚Ťii at├ót de precare. S─ârb─âtorile tradi╚Ťionale erau ├«n continuare serbate de locuitori ora╚Öului, ├«n ciuda faptului c─â existau at├ótea lipsuri. Cet─â╚Ťenii au preferat s─â moar─â de frig dec├ót s─â ard─â c─âr╚Ťi de o inestimabil─â valoare sau piese de mobilier vechi de 200 de ani.

Din ianuarie 1942, ├«n ora╚Ö nu mai era nici electricitate ╚Öi nici aprovizionare cu ap─â. Locuitorii erau nevoi╚Ťi ca ├«n timpul iernii, s─â scoat─â ap─â din ghea╚Ťa r├óului Neva. Av├ónd ├«n vedere c─â popula╚Ťia era obligat─â s─â foloseasc─â lemne de foc pentru a-╚Öi ├«nc─âlzi locuin╚Ťa ╚Öi pentru a g─âti, ├«n ora╚Ö au ├«nceput s─â ap─âr─â din ce ├«n ce mai multe incendii, care erau cu greu st─âp├ónite ├«n lipsa unei re╚Ťele de ap─â func╚Ťionale.

Pe str─âzile Leningradului, corpurile ne├«nsufle╚Ťite a celor r─âpu╚Öi de foamete, frig ╚Öi boli era un peisaj macabru care nu mai uimea niciun trec─âtor. Atunci c├ónd p─âm├óntul era ├«nghe╚Ťat, autorit─â╚Ťile ora╚Öului foloseau dinamit─â pentru a crea gropi comune ├«n care ├«ngropau miile de victime r─âpuse de foamete sau de bombardamente.  Moartea era la tot pasul, ├«nregistr├óndu-se chiar ╚Öi cazuri de canibalism. Un total de 260 de leningr─âdeni au fost condamna╚Ťi pentru canibalism. Bandele de t├ólhari erau ╚Öi ele ├«nt├ólnite ├«n special dup─â bombardamente, atunci c├ónd profitau de haos pentru a fura diferite bunuri. ├Än scopul de a combate t├ólh─âria, ├«n ora╚Ö sunt ├«nfiin╚Ťate g─ârzi de mili╚Ťii ├«narmate.

1944 - Londra a fost lovit─â pentru prima dat─â de rachetele germane V-2.

1949 - A murit compozitorul german Richard Strauss (n. 1864).

1994 - La Berlin, a avut loc ceremonia plec─ârii trupelor aliate (americane, britanice ╚Öi franceze) prezente ├«n Berlinul de Vest dup─â anul 1945. Ceremonia a avut loc ├«n prezen╚Ťa pre╚Öedintelui Fran╚Ťei, Fran├žois Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher ╚Öi a cancelarului german, Helmut Kohl.

2004 - A murit interpretul de muzică ușoară Dan Spătaru (n. 1939).

Foto sus: Boris Kudoyarov / RIA Novosti / Wikimedia Commons