Calendar 8 august: 1870   Republica de la Ploiești: Complotul eșuat împotriva domnitorului Carol  jpeg

Calendar 8 august: 1870 - Republica de la Ploiești: Complotul eșuat împotriva domnitorului Carol

📁 Calendar
Autor: Redacția

754 - Sfârșitul Sinodului convocat de Constantin al V-lea la (10 februarie). A fost condamnat cultul icoanelor și s-a hotărât distrugerea acestora (mișcarea iconoclastă).

1570 - Sfârșitul celui de-al III-lea război civil din Franța, prin Pacea de la Saint Germain. A fost acordată libertatea cultului protestant.

1826 - Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi a hotărât ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

1870 Republica de la Ploiești: Complotul eșuat împotriva domnitorului Carol. 

Episodul „Republica de la Ploieşti“ a intrat în imaginarul istoric al românilor prin atmosfera de carnaval şi mascaradă degajată din paginile scrierilor „Boborul” şi „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, ale lui Caragiale. În spatele „Revoluţiei de operetă“ prezentată cu atâta talent de scriitorul Caragiale se găseşte însă o pletoră de prejudecăţi ale omului politic (conservator) Caragiale. În realitate, 8 august 1870 a reprezentat un moment de cotitură în evoluţia fragedei şi încă neconsolidatei monarhii române. 

Istoriografia noastră actuală consideră că „evenimentele” de la Ploiești se înscriu în fenomenul numit „mișcarea antidinastică” și au fost o parte a unui plan al liderilor liberali Brătianu, Rosetti, Carada, organizat cu scopul de a-l înlocui pe domnitorul Carol cu alt principe sau de a proclama republica. Acest complot a fost zădărnicit de acțiunea pripită a lui Candiano Popescu. În epocă însă s-a dezbătut intens acuzația lansată de grupările conservatoare că aici s-ar fi proclamat republica, iar liberalii s-au grăbit în permanență să infirme. Lui Radu Stanian, fruntaș liberal ploieștean, fost primar și deputat, i se reproșa, în 1886, în ziarele conservatoare, că ar fi fost printre cei care au proclamat republica.

Timp de două-trei decenii, această afirmație a fost folosită ca o armă politică împotriva liberalilor. Dar şi Candiano, în memoriile sale, neagă faptul că ar fi proclamat republica... De departe însă amprenta lui Caragiale a fost cu mult mai puternică decât istoriografia oficială și retorica luptei politice:potrivit acestuia, ar fi fost vorba de un grup de cheflii care, într-un moment de euforie bahică, au proclamat republica. „Tezele” lui Caragiale au fost preluate cu entuziasm de toată lumea. Era un moment de istorie amuzantă.

1889 - Prin Înalt Decret Regal 2073 s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel, în prezent Academia de Înalte Studii Militare.

1940 - A fost declanșată ofensiva aeriană germană asupra Angliei.

1941 - Întâlnirea Roosevelt-Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată „Charta Atlanticului".

1942 - Al cincilea film animat a lui Walt Disney, Bambi, a cărui producţie a durat aproape cinci ani, a avut premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.


1945 - URSS a declarat război Japoniei. Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

1945 - La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

1946 - România a fost invitată oficial, de către Guvernul francez, să participe la Conferința de Pace de la Paris.

1953 - URSS a efectuat prima experimentare a bombei cu hidrogen.

1963 - România a semnat Tratatul privind încetarea experiențelor nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă, încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie și URSS

1963 - În Marea Britanie a avut loc cel mai mare jaf din lume, într-un tren („The Great Train Robbery”).

1974 - Președintele american Richard Nixon a demisionat, în urma scandalului „Watergate".