Calendar 7 septembrie: 1940 - Carol al II-lea a plecat în exil din gara Băneasa, însoțit de Elena Lupescu, cu un tren special
1191 - Bătălia de la Arsuf: Richard I al Angliei l-a învins pe Saladin, în timpul celei de-a treia Cruciade.
1533 - S-a născut regina Elisabeta I a Angliei și a Irlandei, ultimul suveran din dinastia Tudor (d. 1603).
1739 - A fost semnat Tratatul de pace de la Belgrad dintre Austria și Imperiul Otoman, care a pus capăt războiului ruso-austro-otoman (1736-1739). Imperiul Habsburgic a fost obligat să restituie Oltenia Țării Românești.
1811 - S-a născut prințul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Carol I al României (d. 1885).
1812 - Bătălia de la Borodino: Cea mai sângeroasă din istoria războaielor napoleoniene nu a avut un învingător clar, însă armata rusă s-a retras în fața Marii Armate a lui a lui Napoleon, lăsând drumul deschis spre Moscova.
1910 - Marie Curie a izolat prima mostră pură de radiu.
1911 - Poetul francez Guillaume Apollinaire a fost arestat sub suspiciunea de a fi furat tabloul Mona Lisa de la muzeul Luvru.
1939 - România s-a declarat neutră în urma declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale, la 1 septembrie, și și-a dat acordul de principiu pentru trecerea pe teritoriul său a materialului de război destinat ajutării Poloniei.
1940 - A fost semnat Tratatul de la Craiova: Tratatul de frontieră dintre România și Bulgaria, prin care partea de sud a Dobrogei („Cadrilaterul”, adică județele Durostor și Caliacra) au intrat în componența Bulgariei.
1940 - Carol al II-lea a plecat în exil din gara Băneasa, însoțit de Elena Lupescu, cu un tren special.
Regimul monarhic autoritar, inaugurat de Carol la 10 februarie 1938, s-a prăbușit în primele zile ale lunii septembrie 1940. În seara zilei de 5 septembrie, Antonescu i-a cerut lui Carol al II-lea să abdice și i-a dat timp de gândire până a doua zi la ora 4 dimineața. Când a expirat ultimatumul, Antonescu i-a trimis regelui o scrisoare prin care i-a cerut din nou să abdice, pentru a nu arunca țara în ”război civil”.
La ora 6.10, regele a decis să semneze actul de abdicare. În manifestul pe care l- adresat poporului român, Carol al II-lea a avut grijă să evite cuvântul ”abdicare”, subliniind doar că trece asupra fiului să Mihai ”grelele sarcini ale domniei”, din cauza zilelor de ”vitregie nespusă care îndurerează țara”.
Prin intermediul lui Ernest Urdăreanu, Antonescu i-a trimis lui Carol o scrisoare prin care îi acorda libertatea de a călători oriunde dorea și o alta prin care i se fixa o rentă anuală de 20 de milioane de lei. În dimineața zilei de 7 septembrie, la ora 3, Carol al II-lea pleca în exil din gara Băneasa, însoțit de Elena Lupescu, cu un tren special, compus din 12 vagoane.
Nu se știe exact ce a luat Carol al II-lea la plecarea în exil, însă mai multe surse confirmă că regele a încărcat în tren bunuri de valoare. Horia Sima, liderul legionarilor, a susținut că în după-amiaza zilei de 6 septembrie s-a întâlnit cu Antonescu, care l-a avertizat că regele lua cu el valori inestimabile, care aparțineau statului român. Antonescu i-ar fi spus lui Sima că nu poate face nimic, pentru că i-a promis regelui liberă trecere, dar i-a sugerat că legionarii ar putea opri trenul la Timișoara și confisca orice obiect care aparține statului.
Legionarii au așteptat trenul la Timișoara, însă Carol a aflat și a dat ordin să nu oprească trenul. Surprinși, legionarii au început să tragă asupra trenului, care a trecut în viteză prin gară. Trenul ciuruit de gloanțe și-a continuat în goană drumul spre Iugoslavia, fără să fie prins din urmă de legionarii care l-au urmărit până la graniță.
Ajuns în Elveția, în toamna tragicului an ’40, cu 12 vagoane de tren încărcate cu obiecte de patrimoniu, bijuterii și tablouri, Carol a poposit cu Elena Lupescu la Lugano. S-au îndreptat, apoi, către Portugalia. În Spania, însă, din ordinul lui Franco, au fost siliți să se instaleze la Sitges, o stațiune lângă Barcelona, de unde au fugit în martie 1941, temându-se de extrădare. Ajunși în Portugalia, s-au îmbarcat pe un pachebot american cu destinația Cuba. După un periplu prin Caraibe, Carol și Duduia s-au așezat, până în vara lui 1944, la Ciudad de Mexico.
1940 - Bătălia Angliei: Luftwaffe a început atacurile de noapte asupra Londrei și a altor orașe britanice.
1997 - Dictatorul zairez Mobutu Sese Seko a murit de cancer de prostată, în Maroc, la câteva luni după ce a fost răsturnat de la putere de rebelii conduși de Laurent-Désiré Kabila.