Calendar 6 aprilie: 1896   Primele Jocuri Olimpice moderne au fost deschise la Atena, la 1 500 de ani după ce competiția antică a fost interzisă de împăratul Teodosiu I jpeg

Calendar 6 aprilie: 1896 - Primele Jocuri Olimpice moderne au fost deschise la Atena, la 1.500 de ani după ce competiția antică a fost interzisă de împăratul Teodosiu I

📁 Calendar
Autor: Readctia

402 - Bătălia de la Pollentia: Romanii conduși de generalul Stilicon i-au forțat pe vizigoți să se retragă și au capturat familia regelui Alaric.

1199 - Regele Richard I (Inimă de Leu) al Angliei a murit din cauza unei infecții dobândite în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.

1490 - A murit Matia Corvin, rege al Ungariei, fiul lui Ioan de Hunedoara (n. 1443).

1520 - Pictorul italian Rafael (Raffaello Sanzio) a murit chiar în ziua în care a împlinit 37 de ani (n. 1483).


Raffaello Sanzio jpg jpeg

1528 - A murit gravorul și pictorul renascentist german Albrecht Dürer (n. 1471)

1652 - Câțiva coloniști olandezi, conduși de Jan van Riebeeck, au înființat o stație de aprovizionare la Capul Bunei Speranțe, în numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est, punând astfel bazele viitorului oraș Cape Town.

1749 - Constantin Mavrocordat a abolit șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului „vecinilor”, care nu mai erau astfel considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, fiind desființată „rumânia”.

1814 - Începutul Restaurației franceze: Napoleon Bonaparte a abdicat și a fost exilat pe insula Elba.

1893 - Meciul de box dintre americanii Andy Bowen și Jack Burke (cel mai lung din istorie) s-a încheiat la egalitate, după 110 runde (7 ore și 19 minute).

1896 - Primele Jocuri Olimpice moderne au fost deschise la Atena, la 1.500 de ani după ce Jocurile Olimpice antice au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

Doar 241 de oameni, toți bărbați, din 14 țări, au participat la prima ediție modernă a Jocurilor Olimpice în 1896. A renăscut atunci o instituție cu o istorie de mai bine de 2000 de ani care a ajuns în zilele noastre unul din cele mai importante și urmărite evenimente din lume.

Jocurile inaugurale ale primei Olimpiade, ținute la Atena – unde altundeva?, au fost mult mai puțin sofisticate decât JO din zilele noastre, ale căror costuri de organizare se ridică la câteva miliarde de dolari. În 1896, competițiile de înot, azi printre preferatele spectatorilor, s-au desfășurat... în apele mării, iar un american care nu văzuse niciodată, până la venirea în Grecia, un disc, a câștigat medalia de aur la aruncarea cu discul. A mai fost programată atunci o întrecere cu yachturile, anulată însă pentru că nimeni – nici organizatori, nici participanți – nu s-a gândit să furnizeze bărcile.

Când aristocratul francez Pierre de Coubertin a propus reînvierea tradiției Jocurilor Olimpice din Antichitate, avea intenții bune în minte. Sfârșitul secolului al XIX-lea fusese marcat de conflicte și tensiuni pe plan internațional, iar baronul a văzut în această idee o modalitate de a promova pacea și dialogul între națiunile lumii în cadrul competițiilor sportive.

La jocurile de la Atena din 1896, maratonul a fost câștigat de un grec pe nume Spiridon Louys. A fost un mare succes pentru greci;sportivul a fost felicitat chiar pe stadion de familia regală. Între spectatori se afla, bineînțeles, și de Coubertin, însoțit de scriitorul francez Charles Maurras. Acesta din urmă i-ar fi spus atunci baronului următoarele cuvinte: „Văd că internaționalismul tău nu ucide spiritul național;din contră, îl întârește.” Maurras avea dreptate: era evident că o victorie olimpică e foarte importantă pentru prestigiul național.

1909 - Exploratorul american Robert Peary, asistentul său, Matthew Henson, și patru inuiți au reușit să ajungă la ceea ce au stabilit că este Polul Nord. Peary a obținut cu dificultate recunoașterea realizării sale de către Congresul Statelor Unite, care în cele din urmă l-a declarat oficial primul om care a ajuns la polul Nord.


Peary Sledge Party and Flags at the Pole jpg jpeg

1911 - S-a născut aviatorul Horia Agarici, maior al Forțelor Aeriene Române (d. 1982).

1913 - La București, s-a înființat Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, în prezent Academia de Studii Economice, prima instituție de învățământ superior economic din România.

1917 - Primul Război Mondial: Statele Unite au declarat război Germaniei.

1941 - Germania nazistă a invadat Iugoslavia și Grecia.

1974 - Formația suedeză ABBA a câștigat cea de-a 19-a ediție a concursului muzical Eurovision, cu piesa „Waterloo”.


1992 - Armata sârbă a început asediul orașului Sarajevo. În aceeași zi, Comunitatea Europeană a recunoscut independența Bosniei–Herțegovina. 

2005 - A murit prințul Rainier al III-lea de Monaco (n. 1923).