Calendar 6 aprilie: 1896   Primele Jocuri Olimpice moderne au fost deschise la Atena, la 1 500 de ani dup─â ce competi╚Ťia antic─â a fost interzis─â de ├«mp─âratul Teodosiu I jpeg

Calendar 6 aprilie: 1896 - Primele Jocuri Olimpice moderne au fost deschise la Atena, la 1.500 de ani dup─â ce competi╚Ťia antic─â a fost interzis─â de ├«mp─âratul Teodosiu I

­čôü Calendar
Autor: Readctia

402 - B─ât─âlia de la Pollentia: Romanii condu╚Öi de generalul Stilicon i-au for╚Ťat pe vizigo╚Ťi s─â se retrag─â ╚Öi au capturat familia regelui Alaric.

1199 - Regele Richard I (Inim─â de Leu) al Angliei a murit din cauza unei infec╚Ťii dob├óndite ├«n urma ├«ndep─ârt─ârii unei s─âge╚Ťi din um─ârul s─âu.

1490 - A murit Matia Corvin, rege al Ungariei, fiul lui Ioan de Hunedoara (n. 1443).

1520 - Pictorul italian Rafael (Raffaello Sanzio) a murit chiar în ziua în care a împlinit 37 de ani (n. 1483).


Raffaello Sanzio jpg jpeg

1528 - A murit gravorul și pictorul renascentist german Albrecht Dürer (n. 1471)

1652 - C├ó╚Ťiva coloni╚Öti olandezi, condu╚Öi de Jan van Riebeeck, au ├«nfiin╚Ťat o sta╚Ťie de aprovizionare la Capul Bunei Speran╚Ťe, ├«n numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est, pun├ónd astfel bazele viitorului ora╚Ö Cape Town.

1749 - Constantin Mavrocordat a abolit ╚Öerbia ├«n Moldova, prin redefinirea statutului ÔÇ×vecinilorÔÇŁ, care nu mai erau astfel considera╚Ťi robi, ci ╚Ť─ârani f─âr─â p─âm├ónt. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceea╚Öi reform─â ├«n Muntenia, fiind desfiin╚Ťat─â ÔÇ×rum├óniaÔÇŁ.

1814 - ├Änceputul Restaura╚Ťiei franceze: Napoleon Bonaparte a abdicat ╚Öi a fost exilat pe insula Elba.

1893 - Meciul de box dintre americanii Andy Bowen și Jack Burke (cel mai lung din istorie) s-a încheiat la egalitate, după 110 runde (7 ore și 19 minute).

1896 - Primele Jocuri Olimpice moderne au fost deschise la Atena, la 1.500 de ani după ce Jocurile Olimpice antice au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

Doar 241 de oameni, to╚Ťi b─ârba╚Ťi, din 14 ╚Ť─âri, au participat la prima edi╚Ťie modern─â a Jocurilor Olimpice ├«n 1896. A ren─âscut atunci o institu╚Ťie cu o istorie de mai bine de 2000 de ani care a ajuns ├«n zilele noastre unul din cele mai importante ╚Öi urm─ârite evenimente din lume.

Jocurile inaugurale ale primei Olimpiade, ╚Ťinute la Atena ÔÇô unde altundeva?, au fost mult mai pu╚Ťin sofisticate dec├ót JO din zilele noastre, ale c─âror costuri de organizare se ridic─â la c├óteva miliarde de dolari. ├Än 1896, competi╚Ťiile de ├«not, azi printre preferatele spectatorilor, s-au desf─â╚Öurat... ├«n apele m─ârii, iar un american care nu v─âzuse niciodat─â, p├ón─â la venirea ├«n Grecia, un disc, a c├ó╚Ötigat medalia de aur la aruncarea cu discul. A mai fost programat─â atunci o ├«ntrecere cu yachturile, anulat─â ├«ns─â pentru c─â nimeni ÔÇô nici organizatori, nici participan╚Ťi ÔÇô nu s-a g├óndit s─â furnizeze b─ârcile.

C├ónd aristocratul francez Pierre de Coubertin a propus re├«nvierea tradi╚Ťiei Jocurilor Olimpice din Antichitate, avea inten╚Ťii bune ├«n minte. Sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea fusese marcat de conflicte ╚Öi tensiuni pe plan interna╚Ťional, iar baronul a v─âzut ├«n aceast─â idee o modalitate de a promova pacea ╚Öi dialogul ├«ntre na╚Ťiunile lumii ├«n cadrul competi╚Ťiilor sportive.

La jocurile de la Atena din 1896, maratonul a fost c├ó╚Ötigat de un grec pe nume Spiridon Louys. A fost un mare succes pentru greci;sportivul a fost felicitat chiar pe stadion de familia regal─â. ├Äntre spectatori se afla, bine├«n╚Ťeles, ╚Öi de Coubertin, ├«nso╚Ťit de scriitorul francez Charles Maurras. Acesta din urm─â i-ar fi spus atunci baronului urm─âtoarele cuvinte: ÔÇ×V─âd c─â interna╚Ťionalismul t─âu nu ucide spiritul na╚Ťional;din contr─â, ├«l ├«nt├óre╚Öte.ÔÇŁ Maurras avea dreptate: era evident c─â o victorie olimpic─â e foarte important─â pentru prestigiul na╚Ťional.

1909 - Exploratorul american Robert Peary, asistentul s─âu, Matthew Henson, ╚Öi patru inui╚Ťi au reu╚Öit s─â ajung─â la ceea ce au stabilit c─â este Polul Nord. Peary a ob╚Ťinut cu dificultate recunoa╚Öterea realiz─ârii sale de c─âtre Congresul Statelor Unite, care ├«n cele din urm─â l-a declarat oficial primul om care a ajuns la polul Nord.


Peary Sledge Party and Flags at the Pole jpg jpeg

1911 - S-a n─âscut aviatorul Horia Agarici, maior al For╚Ťelor Aeriene Rom├óne (d. 1982).

1913 - La Bucure╚Öti, s-a ├«nfiin╚Ťat Academia de ├Änalte Studii Comerciale ╚Öi Industriale, ├«n prezent Academia de Studii Economice, prima institu╚Ťie de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior economic din Rom├ónia.

1917 - Primul R─âzboi Mondial: Statele Unite au declarat r─âzboi Germaniei.

1941 - Germania nazistă a invadat Iugoslavia și Grecia.

1974 - Forma╚Ťia suedez─â ABBA a c├ó╚Ötigat cea de-a 19-a edi╚Ťie a concursului muzical Eurovision, cu piesa ÔÇ×WaterlooÔÇŁ.


1992 - Armata s├órb─â a ├«nceput asediul ora╚Öului Sarajevo. ├Än aceea╚Öi zi, Comunitatea European─â a recunoscut independen╚Ťa BosnieiÔÇôHer╚Ťegovina. 

2005 - A murit prin╚Ťul Rainier al III-lea de Monaco (n. 1923).