Calendar 5 ianuarie: 1859   Adunarea Electivă a Moldovei l a ales ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza jpeg

Calendar 5 ianuarie: 1859 - Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza

📁 Calendar
Autor: Redacția

1066 - Regele Eduard Confesorul al Angliei a murit fără moștenitori. Acest eveniment a condus la o criză de succesiune, care va duce în cele din urmă la cucerirea normandă a Angliei.

1393 - S-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești 1386-1418), și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face război și pace cu vecinii săi și să încheie tratate de prietenie cu ei și să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi.

1463 - Pedeapsa cu moartea împotriva poetului François Villon a fost modificată în exil timp de zece ani. De atunci, soarta lui Villon este necunoscută.

1477 - Bătălia de la Nancy: Carol Temerarul, Duce de Burgundia, a fost ucis, iar Burgundia a devenit parte a Franței.

1589 - A murit Caterina de Medici, regină a Franței, soţia regelui Henric al II-lea, precum şi mamă a trei regi aparţinând Casei de Valois. (n. 1519).

1757 - Regele Ludovic al XV-lea al Franței a fost ușor rănit în timpul unei tentative de asasinat cu un cuțit de către Robert-François Damiens, ultima persoană care a fost executată în Franța prin târâre în urma calului și împărțire în patru, forma tradițională a pedepsei capitale folosite pentru regicid.

1859 - Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales, în unanimitate, ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

Adunările ad hoc se pronunțaseră în 1857 pentru o Unire sub un prinț străin și în ziua de 4 ianuarie 1859 - după ce la 3 ianuarie Cuza fusese desemnat drept candidat - a fost adresată încă o moțiune Puterilor garante pentru a li se cere să împlinească acest deziderat, iar acest document l-a semnat și Cuza, deși știa că în ziua următoare alegerea sa era asigurată!

De ce a făcut acest lucru? Deoarece credea în această formulă pentru viitor și era dispus să se dea la o parte, atunci când acest deziderat ar fi putut fi îndeplinit. De altfel, el însuși avea să folosească formula de depozit sacru,care i se încredințase de națiune, nu numai prin alegerea de la Iași, ci mai ales prin cea de la București. Așa pornise pe calea domniei, dar exista în această situație și un element de fragilitate și incertitudine, care până la urmă nu i-a fost favorabil!

1895 - Afacerea Dreyfus: ofițerul francez Alfred Dreyfus a fost destituit și condamnat la închisoare pe Insula Diavolului.

1909 - S-a născut principesa Ileana a României, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria (d. 1991).

1932 - S-a născut scriitorul italian Umberto Eco, autorul romanului „Numele trandafirului” (d. 2016).

1933 - A început construirea podului Golden Gate din orașul San Francisco.


suspension bridge 1149942 1280 jpg jpeg

1934 - S–a format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărăscu. Guvernările Tătărăscu au netezit calea instaurării dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului și guvernarea prin decrete-legi.

1956 - Elvis Presley a înregistrat piesa „Heartbreak Hotel”.


1968 - În Cehoslovacia, reformistul Alexander Dubček l-a înlocuit pe stanilistul Antonín Novotný ca prim-secretar al Partidului Comunist, încpând o perioadă de liberalizare politică denumită Primăvara de la Praga.