Calendar 5 ianuarie: 1859   Adunarea Electiv─â a Moldovei l a ales ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza jpeg

Calendar 5 ianuarie: 1859 - Adunarea Electiv─â a Moldovei l-a ales ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1066 - Regele Eduard Confesorul al Angliei a murit fără moștenitori. Acest eveniment a condus la o criză de succesiune, care va duce în cele din urmă la cucerirea normandă a Angliei.

1589 - A murit Caterina de Medici, regin─â a Fran╚Ťei, so┼úia regelui Henric al II-lea, precum ┼či mam─â a trei regi apar┼úin├ónd Casei de Valois. (n. 1519).

1393 - S-a ├«ncheiat tratatul de pace dintre Mircea cel B─âtr├ón, domnul ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti 1386-1418), ╚Öi sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca ÔÇ×Principatul ValahieiÔÇŁ s─â se guverneze dup─â propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face r─âzboi ╚Öi pace cu vecinii s─âi ╚Öi s─â ├«ncheie tratate de prietenie cu ei ╚Öi s─â aib─â drept de via╚Ť─â ╚Öi de moarte asupra supu╚Öilor s─âi.

1463 - Pedeapsa cu moartea ├«mpotriva poetului Fran├žois Villon a fost modificat─â ├«n exil timp de zece ani. De atunci, soarta lui Villon este necunoscut─â.

1477 - B─ât─âlia de la Nancy: Carol Temerarul, Duce de Burgundia, a fost ucis, iar Burgundia a devenit parte a Fran╚Ťei.

1757 - Regele Ludovic al XV-lea al Fran╚Ťei a fost u╚Öor r─ânit ├«n timpul unei tentative de asasinat cu un cu╚Ťit de c─âtre Robert-Fran├žois Damiens, ultima persoan─â care a fost executat─â ├«n Fran╚Ťa prin t├ór├óre ├«n urma calului ╚Öi ├«mp─âr╚Ťire ├«n patru, forma tradi╚Ťional─â a pedepsei capitale folosite pentru regicid.

1859 - Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales, în unanimitate, ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

Adun─ârile ad hoc se pronun╚Ťaser─â ├«n 1857 pentru o Unire sub un prin╚Ť str─âin ╚Öi ├«n ziua de 4 ianuarie 1859 - dup─â ce la 3 ianuarie Cuza fusese desemnat drept candidat - a fost adresat─â ├«nc─â o mo╚Ťiune Puterilor garante pentru a li se cere s─â ├«mplineasc─â acest deziderat, iar acest document l-a semnat ╚Öi Cuza, de╚Öi ╚Ötia c─â ├«n ziua urm─âtoare alegerea sa era asigurat─â!

De ce a f─âcut acest lucru? Deoarece credea ├«n aceast─â formul─â pentru viitor ╚Öi era dispus s─â se dea la o parte, atunci c├ónd acest deziderat ar fi putut fi ├«ndeplinit. De altfel, el ├«nsu╚Öi avea s─â foloseasc─â formula de depozit sacru,care i se ├«ncredin╚Ťase de na╚Ťiune, nu numai prin alegerea de la Ia╚Öi, ci mai ales prin cea de la Bucure╚Öti. A╚Öa pornise pe calea domniei, dar exista ├«n aceast─â situa╚Ťie ╚Öi un element de fragilitate ╚Öi incertitudine, care p├ón─â la urm─â nu i-a fost favorabil!

1895 - Afacerea Dreyfus: ofi╚Ťerul francez Alfred Dreyfus a fost destituit ╚Öi condamnat la ├«nchisoare pe Insula Diavolului.

1909 - S-a născut principesa Ileana a României, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria (d. 1991).

1932 - S-a n─âscut scriitorul italian Umberto Eco, autorul romanului ÔÇ×Numele trandafiruluiÔÇŁ (d. 2016).

1933 - A început construirea podului Golden Gate din orașul San Francisco.


suspension bridge 1149942 1280 jpg jpeg

1934 - SÔÇôa format un guvern liberal condus de Gheorghe T─ât─âr─âscu. Guvern─ârile T─ât─âr─âscu au netezit calea instaur─ârii dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului ╚Öi guvernarea prin decrete-legi.

1956 - Elvis Presley a ├«nregistrat piesa ÔÇ×Heartbreak HotelÔÇŁ.


1968 - ├Än Cehoslovacia, reformistul Alexander Dub─Źek l-a ├«nlocuit pe stanilistul Anton├şn Novotn├Ż ca prim-secretar al Partidului Comunist, ├«ncp├ónd o perioad─â de liberalizare politic─â denumit─â Prim─âvara de la Praga.