Calendar 4 septembrie: 476   Romulus Augustus, ultimul împărat al Romei, a fost detronat de generalul germanic Odoacru jpeg

Calendar 4 septembrie: 476 - Romulus Augustus, ultimul împărat al Romei, a fost detronat de generalul germanic Odoacru

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

476 - Romulus Augustus, ultimul împărat al Romei, a fost detronat de generalul germanic Odoacru, care a devenit primul rege barbar al Italiei, punând astfel capăt formal Imperiului Roman de Apus.

Mai toate manualele ╚Öcolare ╚Öi universitare consider─â anul 476 drept ultimul an al Imperiului roman. ├Än realitate lucrurile nu au stat deloc a╚Öa. Ce s-a ├«nt├ómplat de fapt ├«n anul 476? ├Äntr-o lume instabil─â, ├«ntr-o lume ├«n care autoritatea disp─âruse aproape cu totul, ├«n care Curtea Imperial─â nu mai controla ├«n realitate dec├ót Italia ╚Öi unele teritorii ├«n sudul Galliei, ├«n care comandan╚Ťii militari barbari reu╚Öesc s─â ├«╚Öi impun─â autoritatea asupra Imperiului Occidental, cu sau f─âr─â acceptul Cur╚Ťii Orientale, ├«ntr-o asemenea lume, dezastrele se ╚Ťineau lan╚Ť.

Detronarea lui Romulus Augustulus a fost rezultatul unei revolte a mercenarilor barbari (de origini foarte diferite), revolt─â ini╚Ťiat─â de c─âtre Odovacar (Odoacru), fiul lui Edecon, regele scirilor, unul dintre apropia╚Ťii lui Attila.

Odovacar va conduce Italia ca patricius sau rex, recunoscând autoritatea formală a împăratului din Orient. El trimite însemnele orientale de la Roma la Constantinopol, iar acesta este momentul de care contemporaneitatea, și încă în și mai mare măsură posteritatea, leagă sfârșitul statului roman în Occident.

├Än realitate, detronarea lui Romulus Augustulus nu a afectat ├«n mod fundamental realitatea politic─â, militar─â, social─â, economic─â sau cultural─â a ceea ce mai r─âm─âsese din provinciile occidentale ale Imperiului. Mai mult chiar, este foarte probabil, cu excep╚Ťia unui num─âr limitat de ÔÇ×ini╚Ťia╚ŤiÔÇŁ din Italia sau de la Constantinopol, ca nimeni s─â nu fi remarcat tranzi╚Ťia puterii de la Romulus Augustulus, mai exact, de la patriciul Orestes, la patriciul Odovacar. Societatea roman─â era obi╚Önuit─â cu desele schimb─âri de autoritate, fie c─â era vorba despre schimbarea personajului imperial sau despre ├«nlocuirea unui comandant militar cu un altul.

1541 - Suzeranitatea Por╚Ťii otomane a fost instaurat─â asupra Transilvaniei ╚Öi Banatului.

1729 - S-a n─âscut Ludovic, Delfin al Fran╚Ťei, singurul fiul al lui Ludovic al XV-lea care a ajuns la maturitate. El a fost tat─âl a trei regi ai Fran╚Ťei: Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea ╚Öi Carol al X-lea (d. 1765)

1870 - ├Ämp─âratul Napoleon al III-lea al Fran╚Ťei a fost detronat, fiind proclamat─â A Treia Republic─â Francez─â.

1881 - S-a n─âscut poetul George Bacovia (d. 1957).

1886 - Războinicul apaș Geronimo s-a predat, după 25 de ani de lupte împotriva armatelor americane și mexicane.

1915 - Bulgaria s-a alăturat Puterilor Centrale, în Primul Război Mondial.

1928 - Rom├ónia a aderat la Pactul privind interzicerea r─âzboiului ca instrument de politic─â na╚Ťional─â (Pactul Kellogg-Briand), semnat, la Paris, ├«n 27 august 1928, de reprezentan╚Ťii a 15 state.

1929 - Călătoria de 35 de zile prin lume a dirijabilului german LZ 127 Graf Zeppelin s-a încheiat la Friedrichshafen. Aproximativ 40.000 de oameni au asistat la eveniment.


image

Foto: Rlandmann; Marble / Wikimedia Commons

1940 - Regele Carol al II-lea a demis guvernul Gigurtu și l-a însărcinat pe generalul Ion Antonescu să formeze un nou guvern.

1943 - Mitropolitul Serghei a fost ales cu acordul lui Stalin ├«n func╚Ťia de patriarh al Moscovei ╚Öi al ├«ntregii Rusii, cu scopul de a-i mobiliza pe credincio╚Öi ├«n r─âzboiul contra Germaniei.

1958 - La Bucure╚Öti, s-a desf─â╚Öurat prima edi╚Ťie a Festivalului interna╚Ťional George Enescu.

1962 - Charles de Gaulle a efectuat prima vizit─â de stat ├«n Germania, la invita╚Ťia cancelarului Konrad Adenauer.

1963 - A murit omul politic francez Robert Schuman, unul dintre p─ârin╚Ťii fondatori ai Uniunii Europene (n. 1886).

1991 - Pre╚Öedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a recunoscut independen╚Ťa celor trei state baltice: Estonia, Letonia ╚Öi Lituania.