Calendar 4 iunie: 1920   A fost semnat Tratatul de la Trianon jpeg

Calendar 4 iunie: 1920 - A fost semnat Tratatul de la Trianon

📁 Calendar
Autor: Redacția

105 - Împăratul Traian a părăsit Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106).

1867 - S-a născut mareșalul finlandez Gustaf Mannerheim (d. 1951)

1876 - S-a înființat, la București, „Societatea națională de Cruce Roșie a României".

1893 - S-a născut economistul Armand Călinescu, fost prim-ministru al României, asasinat de legionari în 1939.

1919 - Congresul american a aprobat cel de-al 19-lea amendament al Constituției SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor.

1920 - A fost semnat Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria.

Data de 4 iunie este una pe care extremiștii maghiari o consideră una dintre cele mai infame, întrucât în 1920, după încheierea Primului Război Mondial, la această dată s-a semnat Tratatul de la Trianon, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte. Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi:Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. 

Primul Război Mondial a spulberat puternicul imperiu multinațional habsburgic, devenit din 1867 Imperiul Austro-Ungar. Cetățenii imperiului indiferent de etnia lor, puternic impregnați de doctrina germană cu privire la limbă și sânge, dar și impulsionați de tezele lui Wodroow Wilson ce viziau dreptul popoarelor la autodeterminare, au ales calea pe care urmau s-o ia părți ale fostului Imperiu. Mai exact majoritățile au ales, iar Trianonului nu face decât să consfințească alegerea.

Deși istoriografia maghiară și unii oameni politici maghiari au susținut că Dubla Monarhie reprezentase o soluție mai echitabilă pentru minorități și că slovacii, croații, rutenii, românii din Transilvania ar fi fost mai favorizați în cadrul Dublei Monarhii decât în statele succesoare, nici un grup etnic din Dubla Monarhie nu a susținut revenirea la starea de lucruri anterioară Primului Război Mondial. Ba chiar mai mult Tratatul de la Trianon a consfințit existența unui stat maghiar independent, ideal al revoluționarilor maghiari de la 1848 și al oamenilor politici maghiari în perioada de sfârșit a Dublei Monarhii, chiar dacă nu în frontierele imaginate de aceștia.

Tratatul de la Trianon a consfințit trecerea către statele succesoare sau vecine a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii) și a 63% din populație, aceasta din urmă, în majoritatea ei, alcătuită din etnici ne-maghiari. Totuși, traseul noilor frontiere, în multe cazuri, nu s-a suprapus granițelor etnice (din motive obiective, dată fiind imposibilitatea delimitării exacte a regiunilor cu populație amestecată), astfel că peste sau 2.535.000 de etnici maghiari au ajuns în afara teritoriului Ungariei, majoritatea lor trăind de-a lungul granițelor din statele succesoare noi. Din acest motiv Tratatul de la Trianon nu este un act perfect, totuși situația actuală, extrordinar de fericită, pentru ambele state (membre UE și membre NATO), face ca elementul de multiculturalitate si de diversitate etnică să poate prospera cu efecte bune pe termen lung. 


1941 - A murit Wilhelm al II-lea, ultimul împărat al Germaniei (n. 1859).

1942 - Al Doilea Război Mondial: Bătălia aeronavală de la Midway s-a încheiat cu victoria americanilor.

1944 - Al Doilea Război Mondial: Roma a fost eliberată de către trupele aliaților.

1989 - În Polonia, au avut loc alegeri câștigate de sindicatul „Solidaritatea”, condus de Lech Walesa, singura mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist.

1989 - Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tiananmen. Armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea pentru reforme democratice.