Calendar 30 septembrie: 1520: Soliman Magnificul a fost proclamat sultan al Imperiului Otoman jpeg

Calendar 30 septembrie: 1520: Soliman Magnificul a fost proclamat sultan al Imperiului Otoman

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1345 - Regele s├órb ╚śtefan Du╚Öan a ocupat ora╚Öul Serres ╚Öi s-a proclamat ├«mp─ârat al grecilor ╚Öi s├órbilor, fiind ├«ncoronat la Skopje la 16 aprilie 1346.

1520 - Soliman Magnificul a fost proclamat sultan al Imperiului Otoman.

Soliman I (├«n turc─â: S├╝leyman) a fost al zecelea sultan al Imperiului otoman ┼či a domnit ├«ntre anii 1520-1566. Cu 46 de ani de domnie, este unul dintre suveranii care au ocupat tronul pentru o perioad─â lung─â de timp. ├Än Orient acesta este cunoscut sub numele de Soliman Magnificul, dar ┼či ca Legislatorul (├«n turc─â: Kanuni), datorit─â implic─ârii sale ├«n finalizarea sistemului de legi al Imperiului Otoman.

Sultanul Soliman a fost cel mai puternic ╚Öi cel mai cunoscut conduc─âtor din Europa secolului al XVI-lea, f─âc├ónd din Imperiul Otoman o putere de prim─â m├ón─â ├«n balan┼úa puterii de pe continent. Sultanul Soliman I a avut un impact major asupra istoriei ┼ó─ârilor Rom├óne, el fiind cel care a stabilit ├«ntr-un mod clar rela┼úia principatelor fa┼ú─â de Imperiul otoman. El a fost primul sultan care a numit direct voievozi ├«n ╚Ť─ârile rom├óne.

Ac┼úiunile prin care Soliman a stabilit raporturile ┼ó─ârilor Rom├óne cu Imperiul s─âu trebuie privite ca f─âc├ónd parte din politica de ansamblu a Imperiului otoman fa┼ú─â de Europa Central─â ┼či de Est. Prin reglementarea statutului principatelor, sultanul ├«┼či consolida puterea ├«n aceast─â zon─â, put├ónd astfel s─â ├«┼či concentreze for┼úele ├«mpotriva principalului s─âu inamic european, Imperiul condus de habsburgi. 

Transilvania a r─âmas sub st─âp├ónire otoman─â p├ón─â ├«n anul 1699, c├ónd, prin Tratatul de la Karlowitz, a fost cedat─â habsburgilor, iar ┼óara Rom├óneasc─â ┼či Moldova au fost legate de Imperiul otoman p├ón─â ├«n 1877, chiar dac─â influen┼úa otomanilor nu mai era la fel de puternic─â precum ├«n timpul lui Soliman.

1791 - La Viena, a avut loc premiera operei ÔÇ×Die Zauberfl├ÂteÔÇŁ (ÔÇ×Flautul fermecatÔÇŁ), de Wolfgang Amadeus Mozart, cu dou─â luni ├«nainte de moartea autorului.

1880 - Henry Drapper a făcut prima astrofotografie a Nebuloasei Orion, care a intrat în istorie ca prima astrofotografie a cerului îndepărtat.


Orion Nebula jpg jpeg

1898 - S-a născut prinţesa Charlotte de Monaco, fiica ilegitimă a principelui Louis, salvatoarea dinastiei Grimaldi, după Primul Război Mondial (d. 1977).

1924 - S-a n─âscut scriitorul ╚Öi jurnalistul american Truman Capote, autorul romanului ÔÇ×Mic dejun la TiffanyÔÇŁ (d. 1984).

1928 - La Sighet, s-a născut scriitorul și filosoful american de origine evreiască Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 2016).

1955 - Actorul american James Dean a murit ├«ntr-un accident auto pe ┼čoseaua californian─â 466, ├«n apropiere de Paso Robles (n. 1931).

1972 - ├Än Suedia, a fost inaugurat Podul ├ľland, unul dintre cele mai lungi poduri din Europa (6.072 m).


Olandsbron jpg jpeg