Calendar 30 mai: 1431   Ioana d'Arc a fost ars─â pe rug la Rouen jpeg

Calendar 30 mai: 1431 - Ioana d'Arc a fost ars─â pe rug la Rouen

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1431 - Ioana d'Arc a fost ars─â pe rug la Rouen, ├«n Fran╚Ťa, fiind condamnat─â la moarte de un tribunal al Inchizi╚Ťiei, dominat de englezi.

N─âscut─â ├«n anul 1412, ├«n Burgundia, Ioana dÔÇÖArc a r─âmas ├«n istorie datorit─â ac╚Ťiunilor sale, care au schimbat soarta R─âzboiului de 100 de ani, reu╚Öind s─â mobilizeze Fran╚Ťa pentru a ├«nl─âtura domina╚Ťia englez─â. La numai 16 ani s-a prezentat ├«n fa╚Ťa viitorului rege Carol al VII-lea al Fran╚Ťei, c─âruia ├«i dezv─âluie patru profe╚Ťii. T├ón─âra sus╚Ťinea c─â auzea voci de inspira╚Ťie divin─â care o ├«ndemnau s─â elibereze Orleans-ul, asediat de englezi.

Cazul Ioanei a st├órnit v├ólv─â. Ea a fost interogat─â de mai mul╚Ťi clerici ╚Öi teologi, care au fost convin╚Öi c─â t├ón─âra spunea adev─ârul. Ioana dÔÇÖArc a primit o armur─â ╚Öi permisiunea de a conduce o armat─â. Prezen╚Ťa ei a st├órnit o adev─ârat─â fervoare religioas─â, armata condus─â de ea reu╚Öind s─â ob╚Ťin─â o victorie r─âsun─âtoare ├«mpotriva englezilor la Orleans. O victorie cu un impact psihologic uria╚Ö pentru francezi. 

Mobiliza╚Ťi de prezen╚Ťa ÔÇ×Fecioarei din OrleansÔÇŁ, francezii au ob╚Ťinut o serie de victorii ├«mpotriva englezilor, ├«n urma c─ârora, Carol al VII-lea a fost uns rege legitim al Fran╚Ťei ├«n Catedrala din Reims.  

Pe 24 mai 1430, Ioana dÔÇÖArc a fost luat─â prizonier─â de un cavaler burgund ╚Öi v├óndut─â englezilor. Ea era convins─â c─â va fi r─âscump─ârat─â regele Carol al VII-lea, ├«ns─â suveranul francez a refuzat s─â o ajute pe cea c─âreia ├«i datora tronul. Judecat─â de Inchizi╚Ťie pentru erezie, Ioana dÔÇÖArc a fost condamnat─â la ardere pe rug ╚Öi executat─â pe 30 mai 1431. 

24 de ani mai t├órziu, la Catedrala NotreÔÇôDame din Paris, a ├«nceput procesul de reabilitare a eroinei franceze. Cererea de reabilitare a fost f─âcut─â de mama Ioanei, Isabela, reprezentat─â de magi╚Ötrii Prevosteau ╚Öi Maugier. Ace╚Ötia au prezentat viciile procesului de condamnare, printre acestea g─âsindu-se: acuzata nu a avut dreptul la avocat; episcopul care a anchetat-o a fost recuzat ├«n mai multe r├ónduri de Ioana; judecarea cauzei era de competen╚Ťa scaunului apostolic ╚Öi nu a unuia local; Ioana era minor─â ╚Öi nu putea fi judecat─â ├«n lipsa unui ap─âr─âtor. Dup─â opt luni, tribunalul, reunit ├«n sala mare a palatului arhiepiscopului din Rouen, a declarat nule sentin╚Ťele primului proces.

├Än 1894, Biserica Catolic─â a declarat-o pe Ioana venerat─â, ├«n 1909 - preafericit─â ╚Öi ├«n 1920 ÔÇô sf├ónt─â. Sf├ónta Ioana dÔÇÖArc este s─ârb─âtorit─â de credincio╚Öii catolici ├«n data de 30 mai.  

1536 - Regele Henric al VIII-lea al Angliei s-a c─âs─âtorit cu cea de-a treia so╚Ťie, Jane Seymour, o doamn─â de onoare a primelor sale dou─â so╚Ťii.

1593 - A murit dramaturgul englez Christopher Marlowe (n. 1564).

1631 - Medicul regal Th├ęophraste Renaudot a publicat primul ziar francez ÔÇ×La GazetteÔÇŁ. Foaia s─âpt─âm├ónal─â va fi disponibil─â p├ón─â ├«n 1915 (din 1762 sub titlul ÔÇ×Gazette de FranceÔÇŁ).

1640 - A murit pictorul olandez Peter Paul Rubens (n. 1577).


Peter Paul Rubens Google Art Project jpg jpeg

1672 - S-a n─âscut ╚Ťarul Petru cel Mare (d. 1725).

1778 - A murit filosoful francez Voltaire (n. 1694).

1814 - A fost semnat primul Tratat de la Paris, care a readus grani╚Ťele Fran╚Ťei la ├«ntinderea lor din 1792. ├Än aceea╚Öi zi, ├«mp─âratul exilat al Fran╚Ťei, Napoleon I, a pus piciorul pe insula Elba.

1929 - S-a n─âscut disidenta anticomunist─â Doina Cornea (d. 2018).

1945 - A ├«nceput procesul ziari╚Ötilor ÔÇ×fasci╚ÖtiÔÇŁ. Printre acuza╚Ťi de ÔÇ×crime de r─âzboiÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×dezastrul ╚Ť─âriiÔÇŁ s-au num─ârat Pamfil ╚śeicaru, Radu Gyr ╚Öi Nichifor Crainic. Sentin╚Ťa a fost pronun╚Ťat─â la 4 iunie 1945.

1960 - A murit scriitorul rus Boris Pasternak, laureat al Premiul Nobel (n. 1890).