image

Calendar 30 iunie: 1908 - În Siberia, a avut loc fenomenul Tunguska

📁 Calendar
Autor: Redacția

1859 - Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie. 

1866 - Domnitorul Carol I a promulgat noua Constituție a României, redactată după modelul belgian.

1905 - Albert Einstein a publicat lucrarea „Despre electrodinamicii corpurilor în mișcare”, în care a propus teoria relativității. 

1908 - A avut loc fenomenul Tunguska în Siberia.

La 30 iunie 1908, în Tunguska, Siberia, a avut loc o explozie atât de puternică, încât a spulberat 80 de milioane de copaci, pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi. Forţa acestei explozii a fost evaluată la 15 megatone de TNT, de o mie de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima.

Unda de şoc şi sunetul exploziei şi al copacilor smulşi din pământ s-au auzit la mii de kilometri distanţă.

Dacă oamenii de ştiinţă cred că a fost vorba despre un meteorit mare sau un fragment dintr-o cometă, localnicii sunt de părere că explozia a fost rezultatul unui fenomen supranatural.

Teoriile conspiraţiei - terestre sau extraterestre - au fost alimentate şi de faptul că experţii au întârziat să vină la faţa locului, pentru a analiza ce s-a întâmplat. De fapt, au trecut 20 de ani până ce o echipă a ajuns în Tunguska, pentru a cerceta locul exploziei.

Când au ajuns acolo, spre marea lor mirare, au observat că nu exista un crater şi nici fragmente de meteorit. Mai mult, pe locul epicentrului exploziei era o dumbravă neatinsă. În jurul ei, se întindeau peste 2.000 de kilometri pătraţi de copaci culcaţi la pământ.

Principala întrebare care le este pusă celor ce susţin că un meteorit mare a produs explozia de la Tunguska este următoarea:cum au putut astronomii vremii, care erau mereu cu ochii la cer, în căutarea unor planete nedescoperite până atunci, să nu vadă un obiect atât de mare care se îndrepta spre Pământ?

De-a lungul ultimelor decenii, s-au scris peste o mie de lucrări de specialitate despre fenomenul din Siberia. În ciuda interesului lumii academice pentru Tunguska, explozia a rămas fără o explicaţie unanim acceptată.

1911 - S-a născut poetul polonez Czesław Miłosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980 (d. 2004). 

1934 - „Noaptea cuțitelor lungi” - începutul primei mari operațiuni de epurare a adversarilor lui Adolf Hitler din Germania. 

1936 - A fost publicat romanul „Pe aripile vântului” al scriitoarei americane Margaret Mitchell. 

1971 - Cosmonauții sovietici Viktor Patsayev, Georgi Dobrovolski și Vladislav Volkov și-au pierdut viața în urma eșecului misiunii Soiuz 11.