Calendar 3 februarie: 1451   Mahomed al II lea a devenit, pentru a doua oară, sultan al Imperiului Otoman jpeg

Calendar 3 februarie: 1451 - Mahomed al II-lea a devenit, pentru a doua oară, sultan al Imperiului Otoman

📁 Calendar
Autor: Redacția

1395 - Prima mențiune documentară a Cetății Neamțului.

1451 - Mahomed al II-lea a devenit sultan al Imperiului Otoman. Peste numai doi ani, el va reuși să cucerească Constantinopolul.

Cel de-al treilea fiu al sultanului Murad al II-lea, Mahomed a ajuns sultan la vârsta de 12 ani după abdicarea tatălui său. Detronat de tatăl său, după numai doi ani, el și-a început a doua şi cea mai importantă domnie la vârsta de 19 ani, după moartea lui Murad al II-lea. Doi ani mai târziu, la numai 21 de ani, a cucerit Constantinopolul. 

Cucerirea Constantinopolului a fost un şoc pentru Europa creştină. Din păcate, preocupate mai mult de problemele lor interne, nici Regatul Angliei, nici Regatul Franţei, nici Imperiul Romano-German nu au venit în ajutor. Papa Pius al II-lea a încercat să declanşeze o cruciadă pentru recapturarea Constantinopolului, dar fără succes. Multe clădiri din capitală au fost transformate, unele având o soartă fericită, altele o soarta mai cruntă:Biserica Sfinţilor Apostoli a devenit mormântul sultanului Mahomed al II-lea, din Augustaion nu mai rămăseseră decât şapte fragmente din coloane în secolul XVI, pe Băile lui Zeuxippus a fost construit un Hamamı, Palatul Imperial a fost demolat, Cisterna Basilica a rămas ascunsă, iar Boukoleon a zăcut în ruine.

Hipodromul, locul de odinioară de desfăşurare a curselor grandioase de cai, a fost uitat şi a zăcut în ruine, supravieţuind doar eternul obelisc egiptean al lui Tutmes şi coloana şerpuită ciobită care comemorează bătălia de la Plateea ce au asistat la civilizaţiile în momentele lor de glorie şi declin, la bătălii şi ulterior la spectaculoasele curse de cai, stând tăcute veacuri întregi.

Blachernae a rămas singurul edificiu bizantin intact, alături de monumentul Milion. Secţiuni întregi din zidurile teodosiene ce se doreau a fi impenetrabile au fost distruse de forţă tunurilor şi au ajuns ruine, apeductul lui Valens a fost reparat, Biserica Hagia Irene a ajuns o armorerie, iar Catedrala Hagia Sofia a devenit moschee.Căderea Constantinopolului i-a inspirat pe renascentiştii italieni să studieze şi mai mult istoria Bizanţului. Mulţi savanţi şi artişti greci care au fugit din Constantinopol s-au stabilit în Italia, stimulând pasiunea şi interesul pentru cunoaşterea istoriei bizantine.

1876 - A fost semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului dintre Argentina şi Paraguay.

1892 - S-a născut istoricul Gheorghe I. Brătianu (d. 1953).

1908 - Se constituie Partidul Conservator Democrat, sub conducerea lui Take Ionescu (3/16).

1917 - SUA au întrerupt relaţiile diplomatice cu Germania.

1954 - A murit scriitorul Ionel Teodoreanu (n. 1897).

1957 - Poetul Ştefan Augustin Doinaş a fost arestat şi condamnat de regimul comunist la un an închisoare sub acuzaţia de „omisiune de denunţ”; a fost eliberat la 5 februarie 1958.

1962 - SUA a instituit blocada economică asupra Cubei.

1983 - Papa Ioan Paul al II-lea a prezentat noul drept canonic.

1994 - A fost lansată naveta spaţială Discovery, pentru o misiune de opt zile. La bord s–a aflat cosmonautul Serghei Krikaliov, alături de alţi 5 astronauţi americani. A fost prima misiune comună americano–rusă din 1975, când a avut loc istorica întâlnire în cosmos dintre staţia americană Apollo şi cea sovietică "Soiuz".