Calendar 3 august: 1914   Germania a declarat război Franței și a invadat Belgia  jpeg

Calendar 3 august: 1914 - Germania a declarat război Franței și a invadat Belgia

📁 Calendar
Autor: Redacția

1492 - Cristofor Columb a început prima sa călătorie spre Indii, îndreptându-se spre vest din portul spaniol Palos de la Frontera. La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea un marinar de pe corăbiile sale a zărit pământul, descoperind astfel Lumea Nouă (America).

1571 - Bătălia de la Famagusta: turcii au cucerit insula Cipru de la venețieni.

1601 - Bătălia de la Guruslău: Trupele lui Mihai Viteazul și cele ale lui Gheorghe Basta au obținut victoria împotriva celor transilvănene conduse de Sigismund Báthory.

1778 - A fost inaugurat Teatrul Scala din Milano.

1858 - Exploratorul britanic John Speke a descoperit Lacul Victoria.

1889 - A murit poeta Veronica Micle (n. 1850).

1914 - Primul Război Mondial: Germania a declarat război Franței și a invadat Belgia

În 1914, pentru a-şi pune în aplicare planul de invazie a Franţei, germanii au fost nevoiţi să pătrundă în Belgia neutră, devenind astfel ţinta oprobriului public, atunci când veştile despre atrocităţile comise împotriva civililor au apărut în presa internaţională. Violenţele fizice, violurile, rechizițiile forțate, localitățile distruse, execuțiile sumare au aruncat o pată pe armata germană considerată atât de disciplinată, ocuparea Belgiei fiind denumită în propagandă „Violul asupra Belgiei”, iar soldatul german prezentat drept o bestie însetată de sânge, sub porecla „Hunul”. Mica Belgie a beneficiat de un val imens de simpatie, înfrângerea ei fiind folosită în Marea Britanie şi, mai târziu, în SUA pentru a mobiliza tinerii să se înscrie în armată pentru a lupta în Europa.

1914 - Inaugurarea Canalului Panama - 79,6 km lungime, 30 – 300 m lățime și 14 metri adâncime.

1929 - A fost creată „Regia autonomă a poștelor, telegrafelor și telefoanelor” (PTT), care a luat în exploatare și administrare serviciile publice de poștă, telegraf și telefon.

1936 - Atletul american Jesse Owens a câștigat proba de 100 m la Jocurile Olimpice de la Berlin.

1941 - Orașul Constanța a fost lovit de un puternic bombardament sovietic. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară au fost grav afectate.

1958 - Submarinul atomic american USS Nautilus a atins Polul Nord, sub calota de gheață.