Calendar 29 august: 1526   Bătălia de la Mohács: Armata maghiară a fost zdrobită de otomanii conduși de Soliman Magnificul jpeg

Calendar 29 august: 1526 - Bătălia de la Mohács: Armata maghiară a fost zdrobită de otomanii conduși de Soliman Magnificul

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1521 - Imperiul Otoman a ocupat orașul Belgrad.

1526 - Bătălia de la Mohács: Armata maghiară a fost zdrobită de otomanii conduși de Soliman Magnificul. Regele maghiar Ludovic al II-lea a fost ucis în luptă iar partea centrală a Regatului Ungariei a fost transformată în pașalâc.

B─ât─âlia de la Moh├ícs a fost una dintre cele mai importante b─ât─âlii purtate ├«n secolul al XVI-lea ├«n Europa, cu profunde implica┼úii pentru viitorul estului continentului, dar ┼či pentru Europa ├«n ansamblu.

Zona Moh├ícs a fost aleas─â de c─âtre comandan╚Ťii unguri, c├ómpia de aici fiind considerat─â cea mai bun─â  pentru a ie╚Öi ├«n ├«nt├ómpinarea uria╚Öei armate otomane care a invadat Ungaria.├Än diminea╚Ťa zilei de 29, otomanii s-au pus ├«n mi╚Öcare ├«ncolona╚Ťi, ├«n ordine ╚Öi cu moralul la maxim, pe la 5 diminea╚Ťa. Din cauza drumului noroios, cele trei corpuri otomane au ajuns ├«n fa╚Ťa armatei ungare destul de t├órziu. Cronicile otomane men╚Ťioneaz─â c─â at├ót oamenii, c├ót ╚Öi animalele d─âdeau semne de oboseal─â. Ploile din ultimele s─âpt─âm├óni p─âreau a-i favoriza pe unguri. 

O dat─â ajun╚Öi pe platou, otomanii i-au putut observa clar pe unguri. Din cauza oboselii ╚Öi a orei deja ├«naintate, se pare c─â, ini╚Ťial, comandamentul otoman a hot─âr├ót s─â am├óne lupta pentru a doua zi ╚Öi s─â a╚Öeze tab─âra. O salv─â de artilerie venit─â dinspre tab─âra ungar─â a dat clar semnalul ├«nceputului luptei.

Centrul armatei ungare a atacat ├«n frunte cu regele, centrul otoman, izbindu-l puternic. Tactica fusese ├«ns─â discutat─â anterior de otomani ÔÇô cavaleria grea ungar─â urma a fi l─âsat─â s─â p─âtrund─â ├«n liniile otomane, apoi urma a fi atacat─â din flancuri. Ajuns─â la tunuri, cavaleria oricum nu a putut trece de ├«nt─ârituri, fumul artileriei limit├ónd ╚Öi vederea. ├Än acest moment se pare c─â au intrat ├«n ac╚Ťiune ienicerii, care au atacat flancul drept ungar  cu salve de arme de foc, cauz├ónd probabil ├«n aceste clipe pierderi enorme ungurilor. La fel s-a ├«nt├ómplat ╚Öi ├«n cazul centrului ungar, spulberat repede de puterea de foc net superioar─â a celor c├óteva mii de ieniceri. 

Seara, c├ómpul de b─ât─âlie apar╚Ťinea otomanilor. Mii de prizonieri, tab─âra ungar─â, steaguri ╚Öi alte trofee se aflau ├«n m├óinile ├«nving─âtorilor. Solda╚Ťii otomani ╚Öi-au petrecut noaptea ├«n ploaie, ├«n mijlocul c├ómpului, la ordinul sultanului, pentru a nu se crea busculad─â ├«n timpul nop╚Ťii la bagaje ╚Öi de teama unor atacuri ale cavaleriei maghiare, ale c─ârei pierderi nu se cuno╚Öteau. 

Armata ungar─â a avut pierderi foarte mari, pe c├ómpul de la Moh├ícs z─âc├ónd cadavrele a 28 de magna╚Ťi, 7 ├«nal╚Ťi prela╚Ťi, circa 500 de mari nobili ╚Öi cavaleri, 4.000 de c─âl─âre╚Ťi ╚Öi 20.000 de infanteri╚Öti (doar 10.000 de infanteri╚Öti dup─â sursele ungare), dac─â e s─â ne lu─âm dup─â listele maghiare ╚Öi cifrele otomane. Lovitura dat─â regatului era mortal─â, practic b─ât─âlia a fost una de anihilare, ├«n care aproape ├«ntreaga armat─â ungar─â prezent─â la lupt─â a fost omor├ót─â. Pierderile otomane au fost, se pare, la fel de mari, ├«ntre 15.000-25.000 oameni.

1541 - Imperiul Otoman a ocupat orașul Buda, capitala Regatului Ungariei.

1751 - ├Än pivni╚Ťa Castelului Heidelberg a fost finalizat─â construc╚Ťia celui mai mare butoi de vin din lume, cu un volum de 221.726 de litri.


butoi Heidelberg jpg jpeg

1782 - Cuirasatul britanic HMS Royal George s-a scufundat în timp ce era ancorat la Portsmouth. Între 800 și 950 de persoane s-au înecat, inclusiv vice-amiralul Richard Kempenfelt și un număr mare de copii și femei. A fost unul dintre cele mai grave dezastre maritime pe timp de pace din istoria Marinei Regale Britanice.

1842 - Primul Război al Opiului s-a încheiat prin semnarea Tratatului de la Nanking prin care dinastia Qing a acordat privilegii comerciale europenilor și a cedat Regatului Unit insula Hong Kong.

1885 - Germanul Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta.

1936 - În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania și Italia, Nicolae Titulescu a fost înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe al României.

1945 - A murit actorul Constantin Tănase, o figură emblematică a teatrului de revistă românesc (n. 1880).


1949 - Uniunea Sovietică a testat prima sa bombă atomică la Semipalatinsk, în Kazakhstan.

1958 - S-a n─âscut c├ónt─âre╚Ťul american de muzic─â pop Michael Jackson (d. 2009).

1982 - Actri╚Ťa american─â de origine suedez─â Ingrid Bergman a murit, chiar ├«n ziua ├«n care ├«mplinea 67 de ani (n. 1915).