Calendar 29 august: 1526   Bătălia de la Mohács: Armata maghiară a fost zdrobită de otomanii conduși de Soliman Magnificul jpeg

Calendar 29 august: 1526 - Bătălia de la Mohács: Armata maghiară a fost zdrobită de otomanii conduși de Soliman Magnificul

📁 Calendar
Autor: Redacția

1521 - Imperiul Otoman a ocupat orașul Belgrad.

1526 - Bătălia de la Mohács: Armata maghiară a fost zdrobită de otomanii conduși de Soliman Magnificul. Regele maghiar Ludovic al II-lea a fost ucis în luptă iar partea centrală a Regatului Ungariei a fost transformată în pașalâc.

Bătălia de la Mohács a fost una dintre cele mai importante bătălii purtate în secolul al XVI-lea în Europa, cu profunde implicaţii pentru viitorul estului continentului, dar şi pentru Europa în ansamblu.

Zona Mohács a fost aleasă de către comandanții unguri, câmpia de aici fiind considerată cea mai bună  pentru a ieși în întâmpinarea uriașei armate otomane care a invadat Ungaria.În dimineața zilei de 29, otomanii s-au pus în mișcare încolonați, în ordine și cu moralul la maxim, pe la 5 dimineața. Din cauza drumului noroios, cele trei corpuri otomane au ajuns în fața armatei ungare destul de târziu. Cronicile otomane menționează că atât oamenii, cât și animalele dădeau semne de oboseală. Ploile din ultimele săptămâni păreau a-i favoriza pe unguri. 

O dată ajunși pe platou, otomanii i-au putut observa clar pe unguri. Din cauza oboselii și a orei deja înaintate, se pare că, inițial, comandamentul otoman a hotărât să amâne lupta pentru a doua zi și să așeze tabăra. O salvă de artilerie venită dinspre tabăra ungară a dat clar semnalul începutului luptei.

Centrul armatei ungare a atacat în frunte cu regele, centrul otoman, izbindu-l puternic. Tactica fusese însă discutată anterior de otomani – cavaleria grea ungară urma a fi lăsată să pătrundă în liniile otomane, apoi urma a fi atacată din flancuri. Ajunsă la tunuri, cavaleria oricum nu a putut trece de întărituri, fumul artileriei limitând și vederea. În acest moment se pare că au intrat în acțiune ienicerii, care au atacat flancul drept ungar  cu salve de arme de foc, cauzând probabil în aceste clipe pierderi enorme ungurilor. La fel s-a întâmplat și în cazul centrului ungar, spulberat repede de puterea de foc net superioară a celor câteva mii de ieniceri. 

Seara, câmpul de bătălie aparținea otomanilor. Mii de prizonieri, tabăra ungară, steaguri și alte trofee se aflau în mâinile învingătorilor. Soldații otomani și-au petrecut noaptea în ploaie, în mijlocul câmpului, la ordinul sultanului, pentru a nu se crea busculadă în timpul nopții la bagaje și de teama unor atacuri ale cavaleriei maghiare, ale cărei pierderi nu se cunoșteau. 

Armata ungară a avut pierderi foarte mari, pe câmpul de la Mohács zăcând cadavrele a 28 de magnați, 7 înalți prelați, circa 500 de mari nobili și cavaleri, 4.000 de călăreți și 20.000 de infanteriști (doar 10.000 de infanteriști după sursele ungare), dacă e să ne luăm după listele maghiare și cifrele otomane. Lovitura dată regatului era mortală, practic bătălia a fost una de anihilare, în care aproape întreaga armată ungară prezentă la luptă a fost omorâtă. Pierderile otomane au fost, se pare, la fel de mari, între 15.000-25.000 oameni.

1541 - Imperiul Otoman a ocupat orașul Buda, capitala Regatului Ungariei.

1751 - În pivnița Castelului Heidelberg a fost finalizată construcția celui mai mare butoi de vin din lume, cu un volum de 221.726 de litri.


butoi Heidelberg jpg jpeg

1782 - Cuirasatul britanic HMS Royal George s-a scufundat în timp ce era ancorat la Portsmouth. Între 800 și 950 de persoane s-au înecat, inclusiv vice-amiralul Richard Kempenfelt și un număr mare de copii și femei. A fost unul dintre cele mai grave dezastre maritime pe timp de pace din istoria Marinei Regale Britanice.

1842 - Primul Război al Opiului s-a încheiat prin semnarea Tratatului de la Nanking prin care dinastia Qing a acordat privilegii comerciale europenilor și a cedat Regatului Unit insula Hong Kong.

1885 - Germanul Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta.

1936 - În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania și Italia, Nicolae Titulescu a fost înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe al României.

1945 - A murit actorul Constantin Tănase, o figură emblematică a teatrului de revistă românesc (n. 1880).


1949 - Uniunea Sovietică a testat prima sa bombă atomică la Semipalatinsk, în Kazakhstan.

1958 - S-a născut cântărețul american de muzică pop Michael Jackson (d. 2009).

1982 - Actrița americană de origine suedeză Ingrid Bergman a murit, chiar în ziua în care împlinea 67 de ani (n. 1915).