Alfred Hitchcock (sursa: pxhere.com)

Calendar 29 aprilie: 1980 - A murit regizorul britanic Alfred Hitchcock

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1091 - B─ât─âlia de la Levounion: Pecenegii au fost ├«nvin╚Öi de de ├«mp─âratul bizantin Alexios I.

1483 - Regatul Castiliei a cucerit insula Gran Canaria. Insula va juca un rol important ├«n expansiunea maritim─â a Spaniei.

1624 - Cardinalul Richelieu a devenit ministru al regelui Ludovic al XIII-lea.

1672 - R─âzboiul franco-olandez: Ludovic al XIV-lea a invadat ╚Ü─ârile de Jos.

1818 - S-a n─âscut ╚Ťarul Alexandru al II-lea al Rusiei (d. 1881).

1868 - S-a ├«nfiin╚Ťat Filarmonica Rom├ón─â.

1879 - S-a n─âscut scriitorul Gala Galaction, pseudonim al lui Grigore Pisculescu (d. 1961).

1899 - S-a n─âscut muzicianul american Duke Ellington (d. 1974).

1945 - Lag─ârul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane.

1945 - Adolf Hitler s-a c─âs─âtorit cu Eva Braun.

1980 - A murit regizorul britanic Alfred Hitchcock (n. 1899).

Alfred Hitchcock s-a n─âscut la Londra pe 13 august 1899. ├Än peste 50 de ani de carier─â ca regizor de film, acesta a ajutat la revolu╚Ťionarea stilului filmului, ├«n filme clasice precum ÔÇ×PsychoÔÇŁ, ÔÇ×Rear WindowÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Vertigo.ÔÇŁ Stilul s─âu vestimentar la patru ace, fizicul rotund ╚Öi umorul s─âu negru ca semn distictiv l-au f─âcut unul dintre cele mai iubite celebrit─â╚Ťi din spatele camerei. Iat─â nou─â lucruri surprinz─âtoare despre b─ârbatul cunoscut ca ÔÇ×Maestrul suspansuluiÔÇŁ al marelui ecran.

  • 1. Dup─â ce a lucrat ╚Öase ani ├«n departamentele de v├ónz─âri ╚Öi publicitate ale unei companii de telegraf, Hitchcock, ├«n v├órst─â de 21 de ani, ╚Öi-a f─âcut intrarea ├«n industria filmului ├«n anul 1921. Prima ╚Öans─â de a regiza un film ├«ntreg, de lung─â durat─â, a avut-o ├«n anul 1925 pentru filmul ÔÇ×The Pleasure GradenÔÇŁ, iar apoi a urmat debutul s─âu cu filmul ÔÇ×The Mountain EagleÔÇŁ, o dram─â mut─â ├«n care ac╚Ťiunea se petrecea in Kentucky. Toate tip─âriturile filmului ÔÇ×The Mountain EagleÔÇŁ au disp─ârut de atunci, iar ast─âzi, tot ce a mai r─âmas din film sunt c├óteva fotografii de produc╚Ťie ╚Öi un cartona╚Ö de lobby care a fost g─âsit ├«ntr-un magazin necunoscut. Hitchcock a fost fericit c─â filmul s-a pierdut ÔÇô l-a numit odat─â ÔÇ×un film foarte prostÔÇŁ ÔÇô dar acum se afl─â ├«n top-ul listei ÔÇ×Cele mai c─âutateÔÇŁ filme pierdute, a Institutului de Film Britanic.
  • 2. Hitchcock a lucrat cu cei mai talenta╚Ťi oameni de la Hollywood, dar cel mai de ├«ncrederea sf─âtuitor a fost, cu certitudine, so╚Ťia sa, Alma Reville. Cei doi s-au c─âs─âtorit ├«n anul 1926 dup─â ce au lucrat ├«mpreun─â la filiala din Londra a unei faimoase companii de produc╚Ťie numit─â Famous Players-Lasky. Reville a devenit, mai t├órziu, scriitor, supraghetor al scenariului, editor ╚Öi asistent de regizor la multe dintre filmele lui Hitchcock, iar acesta a ajuns s─â pre╚Ťuiasc─â mai mult p─ârerea so╚Ťiei fa╚Ť─â de a celorlal╚Ťi. Ca t├ón─âr regizor, dup─â fiecare dubl─â, se pare c─â se uita la Reville pentru a-i cere p─ârerea:ÔÇ×Este totul in regul─â?ÔÇŁ, ├«nainte de a trece la urm─âtoarea scen─â. Reville nu mai ap─ârea ├«n spatele scenelor pe m─âsur─â ce cariera lui Hitchcock progresa, dar aceasta a continuat s─â consulte scenariile, s─â ajute la distribuirea rolurilor ╚Öi la luarea deciziilor p├ón─â ├«n anii 1960. Printre alte contribu╚Ťii, Reville a fost resposabil─â pentru convingerea lui Hitchcock de a lua ├«n considerare folosirea liniei melodice a compozitorului Bernard Herrmann pentru coloana sonor─â a scenei crimei de la du╚Ö din filmul ÔÇ×PsychoÔÇŁ.
  • 3. Hitchcock avea o ├«nclina╚Ťie pentru a face farse absude ╚Öi, adesea, crude pe platoul de filmare ╚Öi ├«n via╚Ťa privat─â. Acesta avea o pl─âcere ├«n a pune perne care scoteau diferite zgomote sub scaunele colegilor s─âi, iar, odat─â, a fost gazda unui dineu unde toate felurile de m├óncare au fost vopsite albastru cu un colorant alimentar. Una dintre cele mai am─ânun╚Ťite cascadorii ale sale a fost aceea ├«n care Hitchcock a pariat cu un membru al echipei sale c─â nu poate sta ├«nc─âtu╚Öat o noapte ├«ntreag─â. Omul a acceptat, doar pentru a-╚Öi da seama mai t├órziu c─â regizorul i-a dat un laxativ ├«nainte de a-i pune c─âtu╚Öele. ├Än unele cazuri, Hitchcock a folosit farsele ca parte a procesului creator. ├Än timpul film─ârilor pentru ÔÇ×The 39 StepsÔÇŁ, acesta a ├«nc─âtu╚Öat personajele principale pentru o scen─â, iar apoi a pretins c─â a pierdut cheia. Actorii au fost lega╚Ťi unul de altul o bun─â perioad─â de timp p├ón─â c├ónd regizorul a g─âsit ÔÇ×dintr-o dat─âÔÇŁ cheia ├«n buzunarul unei haine.
  • 4. O parte a faimei lui Hitchcock se datoreaz─â apari╚Ťiilor sale referen╚Ťiale ╚Öi amuzante pe care le-a f─âcut in 39 dintre filmele sale. Regizorul ap─ârea, de obicei, pe fundal, ca pieton sau ca un pasager ├«n mijloacele de transport, iar p─âr╚Ťile ├«n care acesta se plimba, au devenit at├ót de pl─âcute, ├«nc├ót le-a introdus mai devreme ├«n film pentru a nu distrage aten╚Ťia privitorului. Una dintre cele mai creative aparitii a fost ├«n filmul ÔÇ×LifeboatÔÇŁ, care are loc, ├«n exclusivitate, pe un ponton in deriv─â pe mare. Trupe╚Öul Hitchcock poate fi v─âzut ├«n pozele ÔÇ×├«nainteÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×dup─âÔÇŁ a unei reclame pentru un produs de sl─âbit numit ÔÇ×Reduco Obesity SalyerÔÇŁ dintr-un ziar.
  • 5. Precum mul╚Ťi regizori de la Hollywood, Hitchcock a contribuit la cel de-al Doilea R─âzboi Mondial f─âc├ónd filme de propagand─â pentru Alia╚Ťi. Acesta a filmat dou─â filme scurte pentru Ministerul Britanic de Informa╚Ťie despre lupt─âtorii rezisten╚Ťei franceze ╚Öi, ├«n vara anului 1945, a ajutat la adunarea unui material despre taberele de concentrare pentru un documentar numit ÔÇ×Memory of the Camps.ÔÇŁ Hitchcock a colaborat cu scriitori care au fost martorii atrocit─â╚Ťilor ╚Öi a dat instruc╚Ťiuni cameramanilor despre cum s─â filmeze adecvat ororile din lag─ârele mor╚Ťii. Filmul a fost destinat, ini╚Ťial, publicului german, dar a fost arhivat dup─â ce guvernul britanic a decis c─â ar fi fost o lovitur─â pentru na╚Ťiunea deja ÔÇ×beteag─âÔÇŁ moral. ÔÇ×Memory of the CampsÔÇŁ a r─âmas arhivat p├ón─â ├«n anii 1980, c├ónd documentarul a fost ar─âtat la festivalurile de film ╚Öi a fost difuzat la televizor.
  • 6. Regizorul a format echip─â cu actori legendari precum Cary Grant, Ingrid Bergman ╚Öi Jimmy Stewart, dar a beneficiat de ajutorul unor talente din afara lumii filmului. Acesta a angajat persoane ca Dorothy Parker, Raymond Chandler, Thorthon Wilder ╚Öi John Steinbeck pentru a finisa scenariile ╚Öi a ├«ncercat s─â ├«i aduc─â ╚Öi pe Ernest Hemingway ╚Öi Vladimir Nabokov s─â scrie pentru el. ├Än anul 1945, pentru filmul ÔÇ×SpellboundÔÇŁ, Hitchcock l-a adus pe artistul suprarealist, Salvador Dali pentru a ajuta la inventarea secven╚Ťelor complexe ale visului.
  • 7. Hitchcock ╚Öi-a petrecut carierea lupt├óndu-se cu restic╚Ťiile impuse de Hays Code ÔÇô instruc╚Ťiunile industriei care reglementau con╚Ťinutul filmelor hollywoodiene ÔÇô dar acesta g─âsea mereu tehnici inteligente pentru a ocoli regulile. ├Än timp ce f─âcea filmul ÔÇ×PsychoÔÇŁ, acesta a trimis inten╚Ťionat Oficiului Hays scene care con╚Ťineau violen╚Ť─â grafic─â ╚Öi nuditate pentru a le distrage aten╚Ťia.. Hitchcock a convins oficialii c─â un cadru al unei toalete ÔÇô interzis─â mult timp de restric╚Ťiile Codului Hays ÔÇô era esen╚Ťial pentru intriga filmului. C├ónd criticii i-au cerut s─â refilmeze scenele sugestive sexual de la ├«nceputul filmului ÔÇ×PsychoÔÇŁ, Hitchcock a sus╚Ťinut ca nu ├«n╚Ťelege cererea lor ╚Öi c─â este necesar s─â vin─â personal s─â i se al─âture pe platou pentru a-i da instruc╚Ťiuni. ╚śiretlicul a func╚Ťionat:atunci c├ónd criticii nu au ap─ârut, regizorul a reu╚Öit s─â lase scena neschimbat─â.
  • 8. Regizorul a ╚Ťinut ├«nv─âluit─â ├«n mister produc╚Ťia anilor 1960 a filmului ÔÇ×PsychoÔÇŁ ├«n ideea de a p─âstrat intriga filmului surpriz─â. A cump─ârat drepturile romanului lui Robert Bloch prin intermediari ╚Öi se crede c─â a cerut secretarei sale s─â cumpere c├ót mai multe exemplare ale c─âr╚Ťii pentru a putea p─âstra con╚Ťinutul ascuns. Mai t├órziu, i-a for╚Ťat pe membrii echipei ╚Öi distribu╚Ťiei s─â depun─â un jur─âm├ónt pentru a nu dezv─âlui intriga ╚Öi a nu divulga informa╚Ťii presei pentru a-i ├«mpiedica pe critici s─â nu ├«l distrug─â. Reclama filmului din ziar invoc─â spectatorii s─â spun─â ÔÇ× V─â rug─âm nu divulga╚Ťi sf├ór╚Öitul. Este singurul pe care ├«l avem!ÔÇŁ
  • 9. Hitchcock a fost numit cavaler de Regina Elisabeta II ├«n anul 1980 ╚Öi a primit numeroase onoruri pentru munca sa, cu toate acestea, Premiul Academiei pentru cel mai bun regizor mereu l-a ocolit. Acesta a fost nominalizat de cinci ori pentru ÔÇ×RebeccaÔÇŁ, ÔÇ×LifeboatÔÇŁ, ÔÇ×SpellboundÔÇŁ ÔÇ×Rear WindowÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×PsychoÔÇŁ, dar a r─âmas, ├«n propriile cuvinte ÔÇ×mereu domni╚Öoar─â de onoare, niciodat─â mireas─â.ÔÇŁ Atunci c├ónd Hitchcock a primit, ├«n sf├ór╚Öit, un Oscar pentru onorarea ├«ntregii activit─â╚Ťi, a ╚Ťinut unul dintre cele mai scurte discursuri de acceptare din istoria ceremoniei, spun├ónd doar:ÔÇ×Multumesc...chiar foarte mult.ÔÇŁ

2011 - Prin╚Ťul William s-a c─âs─âtorit cu Kate Middleton, la catedrala Westminster din Londra.

image