Calendar 28 martie: 1854   Războiul Crimeei: Marea Britanie și Franța au declarat război Rusiei jpeg

Calendar 28 martie: 1854 - Războiul Crimeei: Marea Britanie și Franța au declarat război Rusiei

📁 Calendar
Autor: Redacția

193 - Împăratul roman Pertinax a fost asasinat de Garda Pretoriană care apoi a vândut tronul lui Didius Iulianus, la rândul lui asasinat după câteva săptămâni.

1776 - A fost fondat „Balșoi Teatr” din Moscova.

1791 - Supplex Libellus Valachorum (cel dintâi program politic al românilor din Transilvania) a fost trimis Curții din Viena.


Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae, Cluj, 1791 jpg jpeg

1854 - Războiul Crimeei: Marea Britanie și Franța au declarat război Rusiei.

Purtat între Imperiul Rus şi o alianţă a Imperiului Francez, Imperiului Britanic şi a Imperiului Otoman, la care s-a alăturat şi Regatul Sardiniei, Războiul Crimeii a făcut parte dintr-o lungă competiţie între principalele puteri europene pentru influnţă asupra teritoriilor din Imperiul Otoman care se afla în declin. Războiul a fost purtat, în cea mai mare parte, în Peninsula Crimeea, deşi au fost organizate şi mici campanii în estul Anatoliei, în Caucaz, la Marea Baltică, Oceanul Pacific şi Marea Albă. În Rusia, acest conflict este cunoscut şi ca "Războiul Oriental", iar în Marea Britanie a fost numit şi "Războiul rus".

Războiul Crimeii comportă câteva particularităţi în istorie: este unul dintre ultimele războaie religioase de pe continentul european şi primul conflict în care un rol semnificativ în declanşarea sa l-au avut presa şi opinia publică occidentală. De asemenea, a existat o puternică conexiune între aceşti doi factori, întrucât presa a raportat prompt publicului evenimentele prin toate mijloacele de comunicare existente-telegraf, presă scrisă şi observatori, reporteri independenţi. 

”Istoricii ar putea răspunde că Războiul Crimeii merită o atenție permanentă, deoarece a schimbat balanța puterilor în Europa, slăbind Rusia, întărind Imperiul Otoman pus în pericol și făcând din Franța cea mai importantă forță militară europeană, în timp ce Marea Britanie a rămas forța navală cea mai însemnată. Austria a câștigat în putere, atât Germania cât și Italia au obținut unificarea de mult așteptată, iar Statele Unite, care nu au fost nici pe departe un observator inocent în războiul Acesta, și-au folosit relațiile de prietenie cu Rusia pentru a intra în posesia teritoriilor Alaska și Hawaii. Istoricii militari ar putea adăuga că Războiul Crimeii merită atenția noastră pentru că, în ciuda afirmațiilor contrare ale unor istorici ai Războiului de Secesiune american, a fost primul conflict suficient de bine documentat de către fotografi, primul care a avut loc în epoca telegrafului, căilor ferate și a vapoarelor cu aburi, primul în care minele au jucat un rol important în bătăliile navale și primul care a propus utilizarea majoră a armelor chimice. Au existat până și planuri pentru un submarin și un tanc”, scrie istoricul Robert Edgerton. 

1862 - S-a născut prim-ministrul francez Aristide Briand, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 1932).

1868 - S-a născut scriitorul rus Maxim Gorki (d. 1936).

1910 - Pionierul francez al aviației Henri Fabre a devenit prima persoană care a zburat cu un hidroavion, după decolarea de pe o pistă de apă lângă Martigues, Franța.


Henri Fabre 28 martie 1910 jpg jpeg

1915 - La Ateneu a avut loc prima audiție a Simfoniei a II-a de George Enescu, dirijată de compozitor.


1923 - A fost promulgată prin decret regal Constituția României Mari, votată de Parlamentul României la 26 martie 1923.

1930 - Orașele turcești Constantinopol și Angora și-au schimbat denumirea în Istanbul și, respectiv, Ankara.

1939 - S-a încheiat războiul civil din Spania.

1941 - Scriitoarea britanică Virginia Woolf s-a sinucis (n. 1882).

1943 - A murit compozitorul rus Serghei Rahmaninov (n. 1873).


1948 - În Republica Populară Română au loc primele alegeri parlamentare de după instaurarea puterii comuniste. Alegerile au fost câștigate de către Frontul Național Democrat cu 93,22% din voturile exprimate.

1957 - A murit fostul prim-ministru Gheorghe Tătărăscu (n. 1886).

1969 - A murit generalul american Dwight D. Eisenhower, cel de-al 34-lea președinte al SUA (n. 1890).

1974 - Marea Adunare Națională a instituit funcția de președinte al Republicii Socialiste România, în care a fost ales Nicolae Ceaușescu.