Calendar 27 septembrie: 1914 - Regele Carol I al României a murit la castelul Peleș, după o domnie de 48 de ani
1389 - S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine, începând din 1434 (d. 1464).
1529 - A început primul Asediu al Vienei. Campania lui Suleyman Magnificul se va încheia însă cu un eșec pentru otomani.
1590 - S-a încheiat cel mai scurt pontificat din istorie: Papa Urban VII a murit la 13 zile după ce a fost ales ca papă.
1601 - S-a născut regele Ludovic al XIII-lea al Franței (d. 1643).
1822 - Savantul francez Jean-François Champollion a anunțat că a descifrat hieroglifele egiptene, cu ajutorul inscripției de pe „piatra de la Rosetta”.
1896 - Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei, au inaugurat la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria) canalul navigabil de la Porțile de Fier.
1909 - A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanța. Primele amenajări datau din anii 1857-1860, însă finalizarea lucrărilor a fost condusă de inginerul Anghel Saligny.
1910 - A avut loc primul raid aerian din România: aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare.
1914 - Regele Carol I al României a murit la castelul Peleș, după o domnie de 48 de ani (10 octombrie - stil nou).
Peleș, 27 septembrie 1914. Trecuse de ora 5:30 și pentru colonelul Paul Angelescu, adjutant regal, era o dimineață neobișnuit de agitată. Ca prin vis, i se pare că aude zgomote de pași dincolo de ușa dormitorului său. Apoi, liniște... și din nou mișcări care trădează oameni grăbiți. Şi, în fine, un ciocănit puternic care îl face să tresară. Ușa de la camera sa se deschide și îl vede intrând pe Ion Mamulea, medicul personal al regelui: „Sculați, domnule colonel, și vă îmbrăcați pentru a lua toate măsurile necesare, anunțând și la București pe primul-ministru de o mare nenorocire: regele a murit!”.
Angelescu se îmbracă în câteva secunde, apoi se repede spre scara care ducea la apartamentul suveranului. Urcând câte două trepte, intră în dormitorul regelui. Îl vede în pat și are impresia că doarme, însă regina Elisabeta îi spune: „Iubitul nostru rege s-a stins ca un pui!”
Ştirea morții întemeietorului Regatului s-a răspândit în Capitală începând cu ora 8 și, în primele momente, atitudinea generală a fost de respingere. Era un zvon într-un oraș în care zvonul făcea parte din viața cotidiană. Se vorbea cu reținere, mai mult în șoaptă, pentru că o astfel de veste părea de necrezut.
Brusc, inevitabilul! Telefoanele oficiale încep să sune, iar ziarele scot ediții speciale, titrând „Moartea Regelui Carol I”.Viața publică bucureșteană a fost rapid cuprinsă de paralizie. În semn de doliu, sediile administrative, școlile, băncile, magazinele au început să se închidă, nu înainte de a arbora drapelul în bernă. Oamenii, neștiind ce altceva să facă, au ieșit în număr mare în stradă. Derutați, s-au îndreptat în liniște spre Palatul Regal, unde li s-au pus la dispoziție registre pentru condoleanțe.
Autoritățile iau primele măsuri: în armată se anulează toate învoirile și se suspendă instrucția. În orașe, edificiile publice și monumentele sunt acoperite de doliu, la sate se anunță prin afișe moartea Majestății Sale. În câteva ore, întreaga țară află despre marea pierdere. Populația se adună spontan în fața primăriilor, pe Dunăre vapoarele coboară drapelele la jumătatea catargelor...
Timp de șase zile, până când, la Curtea de Argeș, sicriul regelui va fi coborât în mormânt, România a trăit o stare reală de tristețe, consumată decent și sobru, exact așa cum a fost caracterul celui pe care îl plângea.
1917 - A murit pictorul francez Edgar Degas (n. 1834).
1939 - Varșovia a capitulat în fața trupelor germane care au asediat orașul timp de zece zile.
1940 - S-a încheiat Pactul militar și economic pe zece ani între Germania, Italia și Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio), pentru impunerea unei „noi ordini” în Europa și în „Marea Asie de Răsărit”.
1952 - S-a născut cosmonautul Dumitru Prunariu.
1996 - Talibanii au cucerit Kabulul și l-au executat pe președintele afgan Mohammad Najibullah. Talibanii au instaurat în Afganistan un „sistem islamic complet”, au închis școlile pentru fete și au interzis femeilor să lucreze.