Calendar 27 august: 1916 - România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial
1577 - A murit pictorul italian Tițian (n. 1490).
1776 - Bătălia de la Long Island: Armata britanică a învins Armata Continentală americană în cea mai mare înfruntare a Războiului de Independență al Statelor Unite.
1877 - Primul atac al trupelor române în Războiul de Independență: Misiunea de asalt și cucerire a redanului otoman, din fața redutei Grivița-1 din sistemul de apărare a Plevnei.
1883 - Explozia principală a erupției vulcanului Krakatau (Indonezia), considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.
1896 - Cel mai scurt război din istorie: războiul între Zanzibar și Marea Britanie a început la ora 9:02 dimineața și a durat 45 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat succesiunea la tronul sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, decedat cu două zile mai devreme
1916 - România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial.
După doi ani de neutralitate, negocieri și tergiversări, guvernul român a fost de acord să se alieze cu Antanta, obținând o serie de promisiuni, printre care și alipirea Transilvaniei, pe care însă trebuia să o ocupe cu arma în mână. Formal, intrarea în război a fost decisă în Consiliul de Coroană din 27 august 1916 (14 august s.v.).
La 27 august 1916, ora 15, traficul a dispărut de-a lungul frontierei româno-austro-ungare, România blocând drumurile cu circa 15 km înainte de frontieră. Dacă faptul era oarecum suspect, încetarea traficului feroviar i-a făcut pe grănicerii imperiali să raporteze ceea ce părea acum evident – ceva se întâmpla dincolo de graniță, iar trupele române urmau, mai mult ca sigur, să atace de-a lungul frontierei. La ora 21, ambasadorul român la Viena, Eduard Mavrocordat, a înmânat ministrului austro-ungar de Externe, contele Burian István, declarația de război a României, pe care o primise de câteva zile, în mare secret, de la București.
În aceasta, România își motiva actul de necesitatea de a contribui la sfârșitul războiului alături de cei care îi puteau garanta realizarea unității naționale și a salvgarda interesele de neam. Guvernul austro-ungar a anunțat imediat Înaltul Comandament Austro-Ungar aflat la Teschen, comandat de feldmareșalul Franz Conrad von Hötzendorf. Vestea nu a căzut deloc bine, resursele imperiale fiind oricum întinse la maximum pe Frontul de Est, Austro-Ungaria văzându-se acum nevoită să lupte pe patru fronturi deodată. Dacă pentru austro-ungari vestea nu a fost neașteptată, Germania a rămas stupefiată de gestul Bucureștiului.
1928 - La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de respingere a războiului. Actul nu prevede nici o sancțiune împotriva celor care ar încălca pacea. România a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928.
1943 - A murit mareșalul Constantin Prezan, Şeful Marelui Cartier General în timpul Primului Război Mondial (n. 1861).
1989 - Marea Adunare Națională de la Chișinău a decis oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin.
1990 - Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova.