Calendar 26 mai: 1940   A început Bătălia de la Dunkirk jpeg

Calendar 26 mai: 1940 - A început Bătălia de la Dunkirk

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1538 - Jean Calvin ╚Öi adep╚Ťii s─âi au fost expulza╚Ťi din Geneva. ├Än urm─âtorii trei ani, Calvin va tr─âi ├«n exil la Strasbourg.

1805 - Napoleon Bonaparte s-a se proclamă Rege al Italiei, fiind încoronat în catedrala gotică din Milano.

1822 - Circa 116 persoane au fost ucise într-un incendiu în biserica din orașul Grue. Acesta a fost cel mai catastrofal incendiu din istoria Norvegiei.

1896 - A fost ├«ncoronat ultimul ╚Ťar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

1923 - A ├«nceput prima edi╚Ťie a cursei de 24 de ore de la Le Mans.


LeMans 1923 jpg jpeg

1940 - A ├«nceput B─ât─âlia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscut─â evacuarea de pe continent a for╚Ťelor Alia╚Ťilor care fuseser─â separate de principalele trupe ale defensivei franceze de ├«naintarea rapid─â a trupelor germane.

La sf├ór╚Öitul lui Mai ╚Öi ├«nceputul lui Iunie 1940, For╚Ťa Expedi╚Ťionar─â Britanic─â se retrage de pe Continent, dup─â ce a fost ├«nfr├ónt─â la Dunkirk de Wehrmacht, fapt care determin─â c─âderea Fran╚Ťei sub ocupa╚Ťie nazist─â. Dunkirk reprezint─â una dintre cele mai mari b─ât─âlii de pe Frontul de Vest din cel de-al Doilea R─âzboi Mondial ╚Öi cea mai mare ├«nfr├óngere a for╚Ťelor imperiale britanice. Astfel, Anglia este amenin╚Ťat─â cu invazia, fiind supus─â din Septembrie 1940 p├ón─â ├«n Iunie 1941, Blitzkrieg-ului Luftwaffe.

Pu╚Ťini solda╚Ťi ai Armatei a ╚śasea German─â ╚Öi-ar fi imaginat, pe c├ónd p─â╚Öeau printre ruinele din Dunkirk la 4 iunie 1940, c─â r─âzboiul avea s─â mai dureze cinci ani ╚Öi c─â ei se vor afla ├«n tab─âra ├«nvin╚Öilor. Englezii capitulaser─â ╚Öi nici remarcabila lor evacuare nu putea ascunde amploarea ├«nfr├óngerii lor. Pierderile materiale ale Marii Britanii ├«n acea campanie au fost imense ╚Öi Marina pl─âtise ╚Öi ea cu mai multe nave. Pe 5 iunie, Hitler se adresa astfel armatei: ÔÇ×Solda╚Ťi de pe frontul de vest! Dunkirk-ul a c─âzut...cu el s-a sf├ór╚Öit cea mai mare b─ât─âlie din istorie. ├Äncrederea mea ├«n voi nu cunoa╚Öte limite. Nu m-a╚Ťi dezam─âgit.ÔÇŁ

De cealalt─â parte a Canalului M├ónecii, Churchill l─âuda ╚Öi el eforturile depuse de solda╚Ťii britanici, avertiz├óndu-i ├«n acela╚Öi timp c─â ÔÇ×trebuie s─â fim aten╚Ťi s─â nu d─âm acestei b─ât─âlii atributele unei victorii. R─âzboaiele nu se c├ó╚Ötig─â prin evacu─âriÔÇŁ.

Victoria fusese a Germaniei, dar englezii nu suferiser─â o ├«nfr├óngere total─â. Churchill prev─âzuse c─â pot fi evacua╚Ťi 30.000 de oameni, ├«n timp ce Amiralul Ramsay spera la 45.000 de mii. Spre surprinderea tuturor, au fost salva╚Ťi 330.000 de oameni ╚Öi Marea Britanie avea ├«nc─â o armat─â pe care s─â se bizuie. Miracolul reu╚Öitei poate fi atribuit mai multor factori care l-au f─âcut posibil:decizia comandantului for╚Ťelor expedi╚Ťionare britanice de a-i ignora pe Churchill ╚Öi pe comandan╚Ťii britanici ╚Öi de a se ├«ndrepta spre coast─â;ordinul de oprire a ├«naint─ârii primit de armata german─â;vremea ╚Öi fermitatea incredibil─â a Marinei Regale. Generalul german Guderian se ├«ntreba mai t├órziu ÔÇ×care ar fi fost viitorul r─âzboiului dac─â am fi reu╚Öit s─â-i lu─âm pe englezi prizonieri la Dunkirk e imposibil de ghicitÔÇŁ.

Dac─â Marea Britanie s-ar fi predat...

Pare aproape sigur c─â dac─â evacuarea de la Dunkirk nu ar fi avut loc, Churchill-cu 250.000 de solda╚Ťi ├«n captivitate ÔÇô ar fi fost nevoit s─â cedeze presiunilor germane ╚Öi s─â ├«ncheie pacea. F─âr─â mare parte a armatei profesioniste, e greu de imaginat cum ╚Öi-ar fi putut reveni britanicii. De fapt, Hitler nu a dorit niciodat─â un r─âzboi ├«mpotriva Marii Britanii, o ╚Ťar─â pe care o admira, cu un imperiu care, credea el, se baza pe ideile sale de domina╚Ťie rasial─â. El spunea c─â ÔÇ×pentru a-╚Öi p─âstra imperiul, englezii au nevoie de o mare putere continental─â de partea lor. Doar Germania poate fi aceast─â putereÔÇŁ.

Dup─â Dunkirk, a fost ├«ns─â surprins s─â afle c─â propunerile lui de pace, pe care le credea ra╚Ťionale ╚Öi acceptabile, sunt ├«n continuare respinse ├«n mod categoric de c─âtre englezi. Chiar ╚Öi la 6 iulie, cu c├óteva zile ├«nainte de ├«nceputul b─ât─âliei pentru Anglia, Hitler insista c─â invazia Marii Britanii va fi ├«ncercat─â doar ca ultim─â solu╚Ťie, dac─â englezii nu pot fi convin╚Öi s─â ├«ncheie pacea prin alte modalit─â╚Ťi.

Reputa╚Ťia lui Churchill

├Änainte de evacuare, pozi╚Ťia lui Churchill ca lider al unei ╚Ť─âri aflate ├«n r─âzboi nu era foarte sigur─â. Mul╚Ťi priveau mai degrab─â c─âtre Lordul Halifax. Generalul Ironside credea c─â Churchill ÔÇŁnu are stabilitatea necesar─â pentru a-i conduce pe al╚ŤiiÔÇŁ. ├Äns─â dup─â Dunkirk, conducerea sa nu a mai fost pus─â la ├«ndoial─â. Elocven╚Ťa retoricii sale patriotice foarte hot─âr├óte i-a inspirat pe englezi ╚Öi a jucat un rol extrem de important ├«n p─âstrarea moralului na╚Ťional. Preg─âtirile pentru ap─ârarea insulei au ├«nceput rapid. La mijlocul lui iulie peste 500.000 de b─ârba╚Ťi se ├«nscriser─â ca voluntari. ╚Üara se preg─âtea pentru iminenta invazie.

Infailibilitatea lui Hitler

Una din consecin╚Ťele adeseori neglijate ale b─ât─âliei pentru Dunkirk este efectul pe care l-a avut asupra lui Hitler. Tactica propus─â de el, de a ataca prin Ardeni, a fost un adev─ârat succes, ╚Öi asta l-a f─âcut s─â cread─â c─â este un strateg militar genial ╚Öi infailibil. Dup─â Dunkirk, Hitler a ├«nceput s─â impun─â generalilor s─âi (mult mai bine preg─âti╚Ťi) decizii militare, iar asta avea s─â aib─â efecte dezastruoase pe Frontul de Est.  

├Än fa╚Ťa publicului german, evacuarea de succes de la Dunkirk a fost aruncat─â ├«ntr-un con de umbr─â. Fran╚Ťa c─âzuse! Hitler ├«nvinsese aceast─â mare na╚Ťiune r─âzboinic─â ╚Öi, cu acela╚Öi optimism pripit ce-l cuprinsese ╚Öi pe Napoleon ├«naintea lui, n-a v─âzut niciun motiv pentru care o campanie-fulger similar─â nu ar avea succes ╚Öi ├«n Rusia. De aceea, am putea spune c─â Dunkirk a fost ├«nceputul sf├ór╚Öitului celui de-al Treilea Reich.

1986 - Comunitatea European─â a adoptat steagul european, format dintr-un cerc de dou─âsprezece stele aurii pe un fundal albastru.

1976 - A murit filosoful german Martin Heidegger (n. 1889).

1984 - A avut loc inaugurarea oficial─â a Canalului Dun─âre - Marea Neagr─â

1995 - A murit actorul ╚śtefan B─ânic─â (n. 1933).


2010 - A murit actorul Jean Constantin (n. 1928).