Calendar 26 februarie: 1988   Nicolae Ceau╚Öescu a anun╚Ťat Washington ul c─â Rom├ónia renun╚Ť─â la clauza na╚Ťiunii celei mai favorizate ├«n rela╚Ťiile cu SUA jpeg

Calendar 26 februarie: 1988 - Nicolae Ceau╚Öescu a anun╚Ťat Washington-ul c─â Rom├ónia renun╚Ť─â la clauza na╚Ťiunii celei mai favorizate ├«n rela╚Ťiile cu SUA

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1564 - S-a născut poetul și dramaturgul englez Christopher Marlowe (d. 1593).

1794 - Palatul regal Christianborg din Copenhaga a fost distrus de un incendiu. Reconstruc╚Ťia a durat p├ón─â ├«n 1828 dar cl─âdirea nu a mai fost folosit─â ca re╚Öedin╚Ť─â regal─â, devenind sediul al Parlamentului danez.


Christiansborgs brand 1794 jpg jpeg

1802 - S-a n─âscut scriitorul francez Victor Hugo (d. 1885).

1815 - Napoleon Bonaparte a evadat de pe Insula Elba, unde fusese exilat cu un an în urmă.

1848 - A fost proclamat─â a doua republic─â francez─â.

1935 - Adolf Hitler a semnat un decret care autoriza ├«nfiin╚Ťarea Reich Luftwaffe, al treilea serviciu militar german, al─âturi de Armata ╚Öi Marina Reich-ului.

1940 - A murit pictorul Nicolae Tonitza (n. 1886).

1952 - Premierul britanic Winston Churchill a anun╚Ťat c─â Marea Britanie de╚Ťine bomba atomic─â.

1988 - Guvernul SUA a publicat o declara╚Ťie prin care anun╚Ťa c─â inten╚Ťioneaz─â retragerea clauzei na╚Ťiunii celei mai favorizate, acordat─â Rom├óniei ├«n 1975. ├Än replic─â, Nicolae Ceau╚Öescu a anun╚Ťat Washington-ul c─â Rom├ónia renun╚Ť─â la clauza na╚Ťiunii celei mai favorizate ├«n rela╚Ťiile cu SUA.

Clauza na╚Ťiunii celei mai favorizate era un adev─ârat test ├«n rela╚Ťiile economice bilaterale, acordarea ei fiind ├«nso╚Ťit─â ╚Öi de alte beneficii economice de mare ├«nsemn─âtate pentru Rom├ónia, precum credite cu dob├ónzi mici, acces la tehnologie avansat─â etc. Ea a fost acordat─â Rom├óniei, pentru prima dat─â ├«n 1975, ├«n conformitate cu prevederile amendamentului Jackson-Vanik adus Legii Comer╚Ťului din 1974, care condi╚Ťiona acest favor de dreptul la libera circula╚Ťie a cet─â╚Ťenilor ╚Ť─ârii beneficiare. Clauza trebuia re├«nnoit─â anual de c─âtre pre╚Öedintele Statelor Unite, dar fiecare dintre cele dou─â Camere ale Congresului puteau anula hot─âr├órea pre╚Öedintelui prin votarea unei rezolu╚Ťii de dezaprobare ├«ntr-o perioad─â de 90 de zile de la data c├ónd i s-a adus la cuno╚Ötin╚Ť─â aceast─â hot─âr├óre. 

Respectarea drepturilor omului condi╚Ťiona clauza

Obiectivele politicii americane fa╚Ť─â de ╚Ť─ârile blocului sovietic au fost reafirmate ├«n timpul c─âl─âtoriilor secretarului de stat al SUA, George Shultz, ├«n ╚Ť─ârile Tratatului de la Var╚Öovia. El i-a avertizat pe liderii comuni╚Öti c─â respectarea drepturilor omului a devenit piatra de ├«ncercare ├«n raporturile cu Statele Unite. ├Än timpul ├«nt├ólnirilor bilaterale, oficialii americani au precizat problemele concrete care st├órneau nemul╚Ťumiri peste ocean.

Astfel, lui Erich Honecker i-a fost transmis─â ÔÇ×dorin╚ŤaÔÇŁ Casei Albe de a ├«nceta recurgerea la for╚Ť─â ├«mpotriva cet─â╚Ťenilor RDG, care ├«ncercau s─â treac─â ├«n Vest; liderului bulgar Todor Jivkov i-a fost reamintit─â rug─âmintea de a renun╚Ťa la persecutarea minorit─â╚Ťii turce; generalului Wojciech Jaruzelski i s-a cerut s─â discute cu ÔÇ×SolidaritateaÔÇŁ ╚Öi Biserica catolic─â; ├«n discu╚Ťiile cu Nicolae Ceau╚Öescu au fost evocate problemele minorit─â╚Ťii maghiare, nevoia respect─ârii dreptului la libera circula╚Ťie ╚Öi la libertatea religioas─â, mai cu seam─â a cultelor neoprotestante.

Prima schimbare radical─â dup─â 1975 a atitudinii Congresului SUA fa╚Ť─â de acordarea clauzei na╚Ťiunii celei mai favorizate Rom├óniei a avut loc la 1 noiembrie 1985, c├ónd senatorii Paul Trible (republican din partea statului Virginia) ╚Öi William Armstrong (republican din partea statului Colorado) au introdus ├«n Senatul Congresului SUA rezolu╚Ťia S.1817 ├«n care, acuz├ónd dispre╚Ťul fa╚Ť─â de libert─â╚Ťile religioase ╚Öi oprimarea minorit─â╚Ťilor, au solicitat suspendarea temporar─â, pe termen de ╚Öase luni, a statutului privelegiat al Rom├óniei.

├Än urma dezbaterilor care au avut loc pe marginea rezolu╚Ťiei, Senatul a adoptat prin consens o mo╚Ťiune, care a condamnat guvernul rom├ón pentru represiunea ÔÇ×barbar─â ╚Öi resping─âtoareÔÇŁ la care ├«╚Öi supunea propriul popor, ╚Öi a solicitat ca Statele Unite s─â adopte un rol activ ├«n respectul drepturilor omului ╚Öi al libert─â╚Ťilor religioase ├«n Rom├ónia. De asemenea, se cerea pre╚Öedintelui SUA ca, ├«n luarea deciziei,ÔÇŁ dac─â s─â mai recomande sau nu prelungirea statutului clauzei pentru Rom├óniaÔÇŁ s─â aib─â ├«n vedere situa╚Ťia de fapt din Rom├ónia.

1985 ÔÇô aten╚Ťionarea regimului Ceau╚Öescu de c─âtre americani

La 15 decembrie 1985, secretarul de stat al SUA, George Shultz, a efectuat o vizit─â ├«n Bucure╚Öti. El i-a transmis lui Nicolae Ceau╚Öescu un mesaj scris din partea lui Ronald Reagan, ├«n care i se atr─âgea aten╚Ťia c─â Rom├ónia poate pierde clauza na╚Ťiunii celei mai favorizate, dac─â nu ├«ntreprinde eforturi serioase de ├«mbun─ât─â╚Ťire a situa╚Ťiei drepturilor omului. Un punct esen╚Ťial l-a constituit cererea p─âr╚Ťii americane privind importul ├«n Rom├ónia ╚Öi distribuirea Bibliilor ╚Öi a altor materiale cu caracter religios, precum ╚Öi atenuarea anumitor m─âsuri administrative ├«mpotriva grup─ârilor religioase nerecunoscute.

Ceau╚Öescu nu a luat act de avertismentul pre╚Öedintelui Reagan, privitor la posibila deteriorare a rela╚Ťiile rom├óno- americane, care se aflau oricum ├«ntr-un impas serios. El a respins criticile p─âr╚Ťii americane referitoare la situa╚Ťia drepturilor omului ╚Öi le-a considerat opera unor ÔÇ×grupuri de interese specialeÔÇŁ. Liderul rom├ón sus╚Ťinea c─â drepturile omului ├«n viziunea sa ÔÇô dreptul la munc─â, la o via╚Ť─â liber─â ╚Öi demn─â, la participarea direct─â la via╚Ťa economic─â ╚Öi social─â ├«n condi╚Ťii depline ╚Öi egale ÔÇô erau asigurate ├«n Rom├ónia, iar ÔÇ×legarea drepturilor omului de problema emigr─ârii fiind cu totul nepotrivit─âÔÇŁ.

Accentuarea cultului personalit─â╚Ťii lui Nicolae Ceau╚Öescu ╚Öi hot─âr├órea Rom├óniei de a achita rapid datoriile externe au condus la o reducere a exporturilor americane c─âtre ╚Ťara noastr─â cu aproape dou─â treimi, diminu├óndu-se astfel ╚Öi sprijinul companiilor americane pentru ob╚Ťinerea clauzei na╚Ťiunii celei mai favorizate ÔÇô sprijin indispensabil pentru contracararea opozan╚Ťilor, care invocau amendamentul Jackson-Vanik. ├Än audierile din Congres, privind re├«nnoirea anual─â a clauzei pentru Rom├ónia, au fost introduse ├«n discu╚Ťie chestiunea drepturilor omului, situa╚Ťia minorit─â╚Ťii maghiare, libertatea religioas─â, importul de Biblii pentru cultele neoprotestante, etc.

Devenea tot mai evident c─â, ├«n politica Statelor Unite, accentul se deplasase de la interesul pentru politica ÔÇ×disident─âÔÇŁ a Rom├óniei ├«n cadrul Organiza╚Ťiei Tratatului de la Var╚Öovia la ├«ncercarea de a impune regimului comunist de la Bucure╚Öti acceptarea unui set de drepturi democratice elementare. Ignorarea de c─âtre partea rom├ón─â a cererilor Washingtonului a dus la ├«ncordarea raporturilor bilaterale.

├Än 1988, clauza na╚Ťiunii celei mai favorizate acordata de SUA Rom├óniei din 1975 ├«n baza amendamentului Jackson-Vanick, era compromis─â din cauza politicii regimului comunist de ├«ngr─âdire a emigr─ârilor din Rom├ónia ╚Öi a ├«nc─âlc─ârii tot mai f─â╚Ťise a drepturilor omului. ├Änainte ca Statele Unite ale Americii sa fac─â publica hot─âr├órea de a nu mai acorda Rom├óniei clauza, Nicolae Ceau╚Öescu a anun╚Ťat Washingtonul cu vanitatea-i cunoscuta ca renun╚Ť─â la acest avantaj. 

Foto sus: Primirea la Casa Alb─â a lui Nicolae Ceau┼čescu de c─âtre pre┼čedintele S.U.A., Richard Nixon, ├«n octombrie 1970 (┬ę ÔÇ×Fototeca online a comunismului rom├ónescÔÇŁ cota: 91/1970)

2001 - Talibanii au dinamitat două statui uriașe ce-l reprezentau pe Buddha în Bamiyan, Afghanistan.


afganistan jpg jpeg