Calendar 15 aprilie: 1989   Tragedia de pe Hillsborough: 96 de fani ai FC Liverpool au murit într o busculadă pe stadionul Hillsborough jpeg

Calendar 15 aprilie: 1989 - Tragedia de pe Hillsborough: 96 de fani ai FC Liverpool au murit într-o busculadă pe stadionul Hillsborough

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1450 - B─ât─âlia de la Formigny: Spre sf├ór╚Öitul R─âzboiului de 100 de Ani, francezii au atacat ╚Öi aproape au anihilat for╚Ťele engleze, pun├ónd cap─ât domina╚Ťiei engleze ├«n nordul Fran╚Ťei.

1452 - S-a n─âscut pictorul, sculptorul, inginerul ╚Öi arhitectul italian Leonardo da Vinci (d. 1519)

1558 - A murit Roxelana, so╚Ťia sultanului Soliman Magnificul (n.1506).

1684 - S-a n─âscut ╚Ťarina Ecaterina I a Rusiei (d. 1727).

1762 - Prin decret imperial, semnat de ├«mp─âr─âteasa Maria Terezia, au fost ├«nfiin╚Ťate regimentele gr─ânicere╚Öti rom├óne╚Öti: I la Orlat ╚Öi II la N─âs─âud.

1764 - A murit Madame de Pompadour, metresa regelui Ludovic al XV-lea al Fran╚Ťei (n. 1721).


Madame de Pompadour jpg jpeg

1865 - Președintele american Abraham Lincoln a murit, după ce a fost împușcat în seara precedentă de actorul John Wilkes Booth. Vicepreședintele Andrew Johnson a devenit președinte la moartea lui Lincoln.

1912 - Vasul britanic de pasageri Titanic s-a scufundat ├«n Atlanticul de Nord, la ora 2:20, la dou─â ore ╚Öi 40 de minute dup─â coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj afla╚Ťi la bord, numai 770 vor supravie╚Ťui.

1918 - Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1938 - S-a n─âscut actri╚Ťa italian─â Claudia Cardinale.

1941 - Generalul american Douglas MacArthur a fost numit comandant al for╚Ťelor aliate ├«n Pacific.

1944 - Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucure╚Ötiului. Universitatea a fost distrus─â par╚Ťial.

1980 - A murit scriitorul francez Jean-Paul Sartre (n. 1905).

1989 - Tragedia de pe Hillsborough: 96 de fani ai FC Liverpool au murit într-o busculadă pe stadionul Hillsborough.

Tragedia de pe Hillsborough este un incident ce a avut loc pe 15 aprilie 1989 pe Stadionul Hillsborough ├«n Sheffield, Anglia, la un meci din semifinalele Cupei Angliei dintre FC Liverpool ╚Öi Nottingham Forest FC, c├ónd o busculad─â a cauzat decesul a 96 de oameni ╚Öi r─ânirea a peste 700 de persoane. Ulterior, s-a descoperit c─â principala vin─â pentru producerea incidentului a apar╚Ťinut poli╚Ťiei, care a permis accesul unui num─âr prea mare de oameni ├«n stadion. Incidentul r─âm├óne p├ón─â ast─âzi cea mai mare tragedie din fotbalul european ╚Öi una din cele mai mari din fotbalul mondial.

├Än 2016, dup─â 27 de ani de la eveniment, familiile celor 96 de fani Liverpool strivi┼úi ┼či uci┼či ├«n timpul evenimentelor, au primit verdictul final. Justi┼úia din Anglia a decis c─â vina pentru incident apar┼úine poli┼úiei, care a permis accesul unui num─âr prea mare de fani ├«n stadion. Timp de 27 de ani, for┼úele de ordine au refuzat s─â-┼či asume vreo responsabilitate ┼či au ar─âtat ├«ntotdeauna cu degetul spre fani. Pe l├óng─â cele 96 de persoane ucise, alte 766 au fost r─ânite.

La momentul producerii tragediei, seminifinalele Cupei Angliei se disputau pe teren neutru. ├Än 1989, Football Association a selectat Hillsborough (terenul clubului de fotbal Sheffield Wednesday) ├«n vederea disput─ârii meciului dintre FC Liverpool ╚Öi Nottingham Forest. Conform regulilor, fanilor celor dou─â echipe le-au fost acordate spa╚Ťii complet separate pe stadion. Fanilor forma╚Ťiei Liverpool le-a fost alocat─â peluza Leppings Lane.

Intrarea ├«n peluza respectiv─â se putea realiza doar trec├ónd de ni╚Öte turniche╚Ťi vechi ╚Öi uza╚Ťi, iar restric╚Ťia ├«n mi╚Öcare rezultat─â de aici a condus la apari╚Ťia unei busculade periculoase ├«n afara stadionului, ├«nainte de startul partidei. ├Än ├«ncercarea de a u╚Öura presiunea dinafar─â, superintendentul ╚Öef David Duckenfield, care era ofi╚Ťerul de poli╚Ťie responsabil de buna desf─â╚Öurare a meciului, a ordonat deschiderea unei por╚Ťi folosit─â ├«n mod normal numai pentru ie╚Öirea din stadion.

Poarta respectiv─â ducea la un tunel marcat cu ├«nsemnul ÔÇ×locuri ├«n picioareÔÇŁ, ce conducea direct c─âtre dou─â ╚Ťarcuri aflate ├«n centrul peluzei, deja supraaglomerate. ├Än anii preceden╚Ťi, tunelul fusese ├«nchis de poli╚Ťie c├ónd cele dou─â sec╚Ťiuni centrale se umpleau;├«n cazul tragediei de pe Hillsborough, acest lucru nu s-a ├«nt├ómplat.Ca rezultat, sute de oameni au fost ├«mpin╚Öi unii ├«n ceilal╚Ťi ╚Öi c─âtre gard de presiunea enorm─â a mul╚Ťimii din spate. Oamenii care intrau nu erau con╚Ötien╚Ťi de problemele de la gard;├«n alte ocazii, exista cineva la intrarea ├«n tunel care supraveghea ╚Ťarcurile centrale ╚Öi redirec╚Ťiona fanii c─âtre ╚Ťarcurile laterale atunci c├ónd cele centrale se umpleau, ├«ns─â ├«n timpul tragediei de la Hillsborough acest lucru nu s-a ├«nt├ómplat, din motive neclare.

Fluxul de suporteri rezultat a cauzat o aglomera╚Ťie puternic─â, unii fani urc├óndu-se pe gardurile ce m─ârgineau peluza sau fiind ridica╚Ťi ├«n partea de sus a peluzei de c─âtre al╚Ťi fani pentru a sc─âpa de ├«nghesuial─â. La c├óteva momente dup─â startul partidei, una dintre barierele ridicate cu scopul de a preveni busculadele a cedat, ╚Öi fanii au ├«nceput s─â cad─â unii peste al╚Ťii. Meciul a fost oprit dup─â ╚Öase minute de joc.O parte dintre suporteri chiar au ├«ncercat s─â atrag─â aten╚Ťia juc─âtorilor ╚Öi a portarului echipei Liverpool de gravitatea situa╚Ťiei pentru a opri meciul.

Acest lucru s-a ╚Öi ├«nt├ómplat pentru c─â deja destul de mul╚Ťi suporteri care escaladaser─â gardul erau deja ├«n teren. Poli╚Ťia a ├«ncercat s─â stopeze ├«naintarea suporterilor pe teren ╚Öi mai pu╚Ťin s─â ajute pe cineva. Cei prin╚Öi ├«n busculad─â erau at├ót de ├«ngr─âm─âdi╚Ťi ├«n ╚Ťarcuri, ├«nc├ót multe victime au murit de asfixie prin comprimare ├«n timp ce st─âteau ├«n picioare.

Mul╚Ťimea de pe terasa Leppings Lane s-a ├«mpr─â╚Ötiat ├«n cele din urm─â pe teren, unde se g─âseau suporterii r─âni╚Ťi ╚Öi traumatiza╚Ťi care reu╚Öiser─â s─â scape mai ├«nainte. Poli╚Ťia, organizatorii ╚Öi membrii serviciului de ambulan╚Ť─â St. John au fost complet dep─â╚Öi╚Ťi de situa╚Ťie. Mul╚Ťi fani care sc─âpaser─â teferi au acordat asisten╚Ť─â r─âni╚Ťilor. ╚śeful poli╚Ťiei din South Yorkshire, John Nesbit, i-a dat ulterior de ├«n╚Ťeles parlamentarului Michael Shersby c─â l─âsarea opera╚Ťiunilor de salvare ├«n seama fanilor a fost o mi╚Öcare deliberat─â. Tot el a declarat la o conferin╚Ť─â Police Federation: ÔÇ×I-am l─âsat pe fani s─â ajute ca s─â nu ├«╚Öi verse frustrarea pe poli╚Ťie.ÔÇŁ

Este tragic c─â pe parcursul desf─â╚Öur─ârii tragediei, unii poli╚Ťi╚Öti au format un cordon pe teren pentru a-i ├«mpiedica pe suporterii Liverpool s─â ajung─â la fanii echipei adverse ├«n loc s─â ofere ajutor. Suporterii au rupt panouri publicitare pentru a ajuta la transportul r─âni╚Ťilor, iar serviciile de urgen╚Ť─â au fost chemate pentru a asista victimele. Unii suporteri au ├«ncercat s─â sparg─â cordonul pentru a transporta r─âni╚Ťii la ambulan╚Ťele care a╚Öteptau ├«n afara stadionului, ├«ns─â au fost sili╚Ťi s─â se ├«ntoarc─â ├«napoi. For╚Ťele de ordine au permis accesul ├«n stadion unei singure ambulan╚Ťe din cele 44 sosite la fa╚Ťa locului. Din acest motiv din cei 96 de oameni deceda╚Ťi, doar 14 au ajuns la spital.

La locul tragediei au murit 93 de persoane. Al╚Ťi doi oameni au decedat peste c├óteva ca urmare a traumelor primite. Iar peste patru ani a murit ╚Öi ultima victim─â, care ├«n tot acest r─âstimp a fost ├«n com─â. Peste 700 de oameni au ob╚Ťinut leziuni corporale.

Interesant este faptul c─â imediat dup─â tragedie raportul poli╚Ťiei incrimina victimele ╚Öi pe fanii echipei Liverpool pentru cele ├«nt├ómplate.

1990 - A murit actri╚Ťa suedez─â Greta Garbo (n. 1905).

1998 - A murit dictatorul cambodgian Pol Pot (n. 1928).

2019 - Un incendiu masiv a cuprins Catedrala Notre-Dame din Paris; acoperișul și turla principală s-au prăbușit.