Calendar 27 martie: 1918   Sfatului Țării din Basarabia a votat unirea cu România  Primul pas spre idealul României Mari jpeg

Calendar 27 martie: 1918 - Sfatului Țării din Basarabia a votat unirea cu România. Primul pas spre idealul României Mari

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1613 - A murit principele ardelean Sigismund Báthory (n. 1573).

1625 - Carol I a devenit rege al Angliei, Sco╚Ťiei ╚Öi Irlandei, dup─â moartea tat─âlui s─âu, Iacob I (n. 1566)

1697 - Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil, a adoptat Unirea cu Roma, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.

1703 - Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

1845 - S-a n─âscut fizicianul german Wilhelm Conrad R├Ântgen, descoperitorul razelor X, laureat al Premiului Nobel (d. 1923).

1875 - A murit istoricul francez Edgar Quinet, profesor la Coll├Ęge de France, unde i-a avut ca studen╚Ťi pe mul╚Ťi dintre pa╚Öopti╚Ötii rom├óni(n. 1803).

1886 - Celebrul luptător apaș Geronimo s-a predat armatei americane.


43942 xl jpg jpeg

1899 - Guglielmo Marconi a realizat prima leg─âtur─â telegrafic─â f─âr─â fir ├«ntre Anglia ╚Öi Fran╚Ťa.

1918 - Sfatului Țării din Basarabia (Republica Democratică Moldovenească) a votat unirea cu România. Primul pas al procesului de formare a României Mari.

├Än Basarabia dorin┼úa de Unire se dovedea una general─â, cerut─â de numeroase cercuri politice, comitete ┼či adun─âri diverse. ├Än acela┼či timp, contactele cu presa ┼či activi┼čtii din Rom├ónia, ├«n special de la Ia┼či, deveneau tot mai intense. Partidul Na┼úional Moldovenesc a dus ├«n aceast─â perioad─â o activitate sus┼úinut─â pentru extinderea influen┼úei ├«n r├óndul opiniei publice.

 Tot la Ia┼či, ├«ntr-o ┼čedin┼ú─â de guvern, la care au participat Ion Incule┼ú, David Ciugureanu ┼či Constantin Stere, s-a decis forma prin care urma s─â fie proclamat─â Unirea:guvernul rom├ón accepta solicit─ârile de Unire venite din Basarabia ┼či urma s─â-┼či exprime pozi┼úia oficial─â dup─â votul din Sfatul ┼ó─ârii.

├Än dup─â-amiaza zilei de 27 martie a avut loc ┼čedin┼úa Sfatului ┼ó─ârii, ├«n urma c─âreia a fost adoptat─â hot─âr├órea de Unire. Ion Incule┼ú declara:

ÔÇ×┼×edin┼úa de azi, domnilor deputa┼úi, va fi o ┼čedin┼ú─â istoric─â pentru poporul nostru. Noi trebuie s─â depunem toate silin┼úele ca s─â reu┼čim cu cinste ├«n acest moment istoricÔÇŁ. 

Ulterior a luat cuv├óntul Alexandru Marghiloman, care a subliniat dorin┼úa guvernului rom├ón de a respecta drepturile ┼či libert─â┼úile c├ó┼čtigate, urm├ónd ca Sfatul ┼ó─ârii s─â se ocupe de ÔÇ×rezolvarea chestiunii agrare potrivit cu vrerile poporuluiÔÇŁ. 

Dup─â ce Marghiloman ┼či ceilal┼úi reprezentan┼úi ai statului rom├ón s-au retras, Constantin Stere a ┼úinut un discurs care a produs o vie emo┼úie, ar─ât├ónd c─â ÔÇ×ast─âzi trebuie s─â hot─âr├óm ceea ce va avea o importan┼ú─â hot─âr├ótoare, extraordinar─â, asupra soartei viitoare a poporului nostru. Mersul de fier al istoriei pune asupra umerilor no┼čtri o r─âspundere pe care noi n-o putem ignora cu nici un fel de sofismeÔÇŁ.

Reprezenta┼úii minorit─â┼úilor au declarat, ├«n mare parte, c─â se vor ab┼úine de la vot (excep┼úie f─âc├ónd delegatul polonez), neav├ónd ├«mputernicirea necesar─â de a vota Unirea, ├«n lipsa unei hot─âr├óri a viitoarei adun─âri constituante, invoc├óndu-se ┼či un eventual referendum care s─â decid─â soarta Basarabiei. Dup─â discu┼úii aprinse privind caracterul deschis al votului (decis de majoritate), s-a trecut la votarea rezolu┼úiei de unire propus─â de Blocul Moldovenesc, rezultatul fiind de 86 de voturi pentru, trei contra ┼či 36 de ab┼úineri. 

ÔÇ×├Än numele poporului Basarabiei, Sfatul ┼ó─ârii declar─â: Republica Democratic─â Moldoveneasc─â (Basarabia), ├«n hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagr─â ┼či vechile grani┼úe cu Austria, rupt─â de Rusia acum mai bine de o sut─â de ani din trupul vechii Moldove, ├«n puterea dreptului istoric ┼či al dreptului de neam, pe baza principiului c─â noroadele singure s─â-┼či hot─ârasc─â soarta lor, de azi ├«nainte ┼či pentru totdeauna se une┼čte cu mama sa, Rom├óniaÔÇŁ. 

Declara┼úia de unire se ├«ncheia cu cuvintele: ÔÇ×Tr─âiasc─â unirea Basarabiei cu Rom├ónia de-a pururea ┼či totdeauna!ÔÇŁ. A urmat o scurt─â alocu┼úiune a lui Alexandru Marghiloman, care a declarat c─â ia act de Declara┼úia de Unire ├«n numele poporului rom├ón ┼či al Regelui, la final spun├ónd:ÔÇ×Tr─âiasc─â Rom├ónia, una ┼či nedesp─âr┼úit─âÔÇŁ.

Prima bucurie dup─â ani grei de r─âzboi

Declara┼úia de Unire stabilea c─â Basarabia ├«┼či p─âstra autonomia, av├ónd un sfat ales pe baza votului universal. Se precizau drepturile democratice recunoscute ┼či garantate ÔÇô drepturile minorit─â┼úilor, libertatea personal─â ┼či multe altele ÔÇô ┼či se stabilea ca provincia s─â fie reprezentat─â ├«n forul legislativ al ┼ú─ârii de un num─âr de parlamentari raportat la num─ârul de locuitori, doi reprezentan┼úi ai Basarabiei urm├ónd s─â fac─â parte din Consiliul de mini┼čtri al Rom├óniei.

 Declara┼úia de unire a fost primit─â cu mult entuziasm de rom├ónii de pretutindeni, prima bucurie dup─â ani grei de r─âzboi, iar la sf├ór┼čitul lui martie ┼či la ├«nceput de aprilie au avut loc manifesta┼úii la Ia┼či, unde delega┼úia venit─â de la Chi┼čin─âu a fost ├«nt├ómpinat─â cu mult entuziasm. ├Än cadrul dejunului oficial de la Palat, dat ├«n cinstea delega┼úiei basarabene, Regele a luat cuv├óntul, declar├ónd, printre altele: 

ÔÇ×Salut─âm ├«n voi o parte frumoas─â a unui vis care niciodat─â nu se va ┼čterge... Tr─âiasc─â copilul cel mai mic, dar poate cel mai voinic, al Rom├óniei Mame!ÔÇŁ

1958 - Nikita Hrușciov a devenit premier al Uniunii Sovietice.

1968 - Cosmonautul rus Iuri Gagarin, primul om ├«n spa╚Ťiu, a murit dup─â ce avionul avionul MiG-15UTI pilotat de el s-a pr─âbu╚Öit la circa 190 km la est de Moscova (n. 1934).

1977 - Dou─â aeronave apar╚Ťin├ónd Pan American ╚Öi KLM s-au ciocnit ├«n Tenerife, din cauza ce╚Ťii, duc├ónd la moartea a 583 de pasageri.