Calendar 12 aprilie: 1961   Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a zburat în spațiul cosmic jpeg

Calendar 12 aprilie: 1961 - Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a zburat în spațiul cosmic

📁 Calendar
Autor: Redacția

65 - Filosoful Lucius Annaeus Seneca s-a sinucis la ordinul lui Nero, după ce a fost acuzat că ar fi fost implicat într-un complot pentru asasinarea împăratului.


seneca jpg jpeg

1457 - Bătălia de lângă satul Doljești: Ștefan cel Mare l-a învins și l-a alungat din scaunul țării Moldovei pe Petru Aron.

1606 - Pentru a sublinia uniunea personală dintre Anglia și Scoția, regele Iacob I a stabilit un steag comun al celor două țări. „Union Jack” este o suprapunere a crucii Sfântului Andrei (simbol al Scoției) și a crucii Sfântului Gheorge (simbol al Angliei).


steag jpg jpeg

1633 - La Roma, Inchiziția a început interogatoriul lui Galileo Galilei, cu privire la doctrina sa despre viziunea heliocentrică asupra lumii.

1877 - A început războiul ruso-turc: Turcii au bombardat localitățile românești de la Dunăre, a doua zi după ce România a permis trecerea trupelor rusești pe teritoriul său.

1933 - S-a născut soprana spaniolă Montserrat Caballé (d. 2018).


1945 - Președintele american Franklin D. Roosevelt murit la scurt timp după obținerea celui de-al patrulea mandat. Vice-președintele Harry Truman a depus jurământul ca cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite.

1955 - Doctorul Jonas Salk a anunțat folosirea cu succes a vaccinului împotriva poliomielitei.

1961 - Cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a zburat în spațiul cosmic, efectuând primul zbor orbital cu echipaj uman la bordul navei Vostok I. Zborul a durat 108 de minute.

Războiul Rece, confruntarea care a divizat și Europa, bătălia între capitalism și socialism a fost purtată nu doar pe tărâm ideologic, politic sau economic dar și pe plan științific. Societatea și media anilor ’50 și ’60 manifestau un interes extrem de puternic spre exlorarea spațială, spre literatura și cinematografia SF. Acest lucru explică și impactul pe care l-au avut cele trei mari lovituri date de URSS, Statelor Unite.  

Prima lovitură a survenit în 1957 și a purtat denumirea de Sputnik 1. Pe 4 octombrie 1957 Uniunea Sovietică a reusit să devină prima putere care reușeste să lanseze un satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului. Un succes notabil. El a culminat cu Sputnik 2 în noimebrie 1957 când Laika – fără îndoială cel mai celebru patruped maidanez – devine prima ființă care iese in spațiu. O reusită de o importantă imensă în acel moment când majoritatea cercetătorilor nu considerau că se poate supraviețui lansării sau condițiilor din afara atmosferei. Însă pentru Laika a fost un bilet doar – dus. Laika a rămas în istorie ca prima ființă ce a iesit în spațiu însă și prima (dar și singura) decedată în afara Pământului.

Totuși, lovitura cea mai grea a survenit în 12 aprilie 1961 când cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin (1934-1968) devine primul om care ajunge în spațiu și primul care orbitează Pământul. Contribuția lui Gagarin a fost mai mult formală, misiunea fiind acaparată în mare parte de aparatul tehnologic care a asigurat și succesul ei. Chiar dacă Gagarin a fost în mare parte un simplu observator al spectacolului tehnologic asta deoarece comenzile manuale erau cel puțin limitate, reușita rămâne de necontestat iar impactul pe care l-a avut ieșirea lui Gagarin în spațiu a contribuit în mod esențial la primul pas al lui Neil Armstrong. Ascensiunea în Cosmos a URSS într-un timp atât de scurt nu putea fi trecută cu vederea de media vremii. Ea trecea SUA și NASA în plan secund. Era necesar un „răspuns” însă un răspuns puternic. 

După succesul sovietic spațial al URSS, președintele american John F. Kennedy a fost principalul partizan al misiunilor Apollo. Kennedy a deschis drumul spre răspunsul mult așpteptat iar SUA sub conducerea acestuia promitea in 1961 să preia ștafeta și să trimită până la finalul decadei ’60 primul om pe Lună. 

Iuri Gagarin a murit şapte ani mai târziu, în timp ce pilota un avion de antrenament MiG-15, care s-a prăbuşit în regiunea Vladimir (190 km la est de Moscova). Anunţul morţii sale a bulversat populaţia din URSS. Conducerea Partidului Comunist a decis atunci să nu publice rezultatele anchetei pentru a evita punerea în discuţie a calităţilor profesionale ale celui devenit erou naţional.

1975 - A murit cântăreața și dansatoarea franceză de origine americană Josephine Baker (n. 1906).

1981 - Columbia, prima navetă spațială a NASA, a decolat pentru prima dată. La 1 februarie 2003, la finalul celei de-a 28-a misiuni spațiale, Columbia s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera terestră, din cauze necunoscute, și a ars aproape în întregime.


Columbia jpg jpeg