Calendar 25 septembrie: 1396   Bătălia de la Nicopole: Sultanul Baiazid I „Fulgerul” a învins marea armată cruciată condusă de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg jpeg

Calendar 25 septembrie: 1396 - Bătălia de la Nicopole: Sultanul Baiazid I „Fulgerul” a învins marea armată cruciată condusă de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg

📁 Calendar
Autor: Redacția

1066 - Bătălia de la Stamford Bridge a pus capăt invaziilor vikingilor în Anglia. Regele Harald al III-lea al Norvegiei a fost învins de ultimul rege anglo-saxon al Angliei, Harold Godwinson.

1396 - Bătălia de la Nicopole: Sultanul Baiazid I „Fulgerul” a învins marea armată cruciată condusă de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. De partea cruciaților a luptat și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.

La Nicopole, o dată armatele adunate, Mircea i-a cerut voie lui Sigismund să facă o recunoaștere a inamicului. Cu o mie de călăreți, Mircea a înaintat spre otomani și s-a întors, raportând situația de pe câmp, Sigismund propunând planul de bătaie conform informațiilor aduse de valahi. Mircea a cerut ca primul atac să fie dat de cavaleria sa, Sigismund încuviințând cu mare bucurie, știind că valahii au experiență în luptele contra turcilor.

Cel care s-a opus vehement a fost contele de Nevers, Ioan fără Frică, viitorul duce al Burgundiei, care a invocat faptul că a venit de departe, cu o armată de 6.000 de oameni, cu care a avut cheltuieli foarte mari, așa că a cerut el onoarea de a ataca primul. Pentru a nu crea un conflict de orgolii înainte de bătălie, Sigismund a fost nevoit să încuviințeze. Cavaleria grea occidentală și trupele ungare au reușit să preia inițiativa în luptă, având mari sorți de izbândă, până când armata creștină a fost lovită pe neașteptate din flanc de către cavaleria sârbă, aceasta înclinând definitiv balanța victoriei înspre tabăra otomană.

Este interesant că Mircea, probabil tot din orgoliu, nu a ordonat cavaleriei sale ușoare să ia parte la luptă, nici să supravegheze flancurile, așa cum ar fi cerut tactica vremii. Dându-și seama că lupta e pierdută, cavaleria munteană s-a retras intactă și în ordine la nord de Dunăre. O singură cronică polonă menționează că o parte a cavaleriei muntene a fost prinsă în retragere, alături de alte trupe occidentale, pe un deal din apropiere, unde toți soldații creștini au fost măcelăriți până la unul. 

1559 - A murit domnitorul Ţării Românești Mircea Ciobanul. Va fi succedat de fiul său cel mare, Petru cel Tânăr, în vârstă de numai 13 ani.

1849 - A murit compozitorul, violonistul și dirijorul austriac Johann Strauss tatăl (n. 1804).

1872 - A fost inaugurată Gara Târgoviștei din București, actuala Gară de Nord

1875 - S-a născut medicul Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din România (d. 1950).

1883 - A fost terminat şi inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş.


Sinaia și împrejurimile la începutul secolului XX; în dreapta, în depărtare, castelul Peleş

Sinaia jpg jpeg

1897 - S-a născut scriitorul american William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1949 (d. 1962).

1913 - S-a născut interpreta de muzică populară Maria Tănase (d. 1963).


1944 - S-a încheiat Operațiunea Market Garden prin care Aliații au încercat să cucerească unele poduri peste principalele râuri din Olanda ocupată de germani. Operațiunea s-a dovedit un eșec, Rinul a rămas o barieră în calea înaintării Aliaților până în la ofensiva din martie 1945.

1970 - A murit scriitorul german Erich Maria Remarque, autorul romanului „Nimic nou pe Frontul de Vest” (n. 1898).

1972 - Norvegienii împotriva integrării în Comunitatea Economică Europeană.

1992 - A fost inaugurat canalul de navigație Rin-Main-Dunăre. Prin folosirea Canalului Dunăre-Marea Neagră, distanța de transport dintre Rotterdam și Constanța se reducea la jumătate.


Constanta Rotterdam jpg jpeg

1996 - A murit Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu (n. 1951).