Calendar 25 mai: 1925   Procesul Maimu╚Ťelor: Profesorul de biologie John T  Scopes a fost pus sub acuzare pentru predarea teoriei evolu╚Ťiei jpeg

Calendar 25 mai: 1925 - Procesul Maimu╚Ťelor: Profesorul de biologie John T. Scopes a fost pus sub acuzare pentru predarea teoriei evolu╚Ťiei

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1521 - Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.

1846 - Louis Napol├ęon Bonaparte a evadat din ├«nchisoarea Ham (Somme), deghizat ├«n muncitor.

1925 - Procesul Maimu╚Ťelor: Profesorul de biologie John T. Scopes, din statul american Tennessee, a fost pus sub acuzare pentru predarea teoriei evolu╚Ťiei a lui Charles Darwin.

Anii ÔÇś20 au adus ├«n SUA, odat─â cu prosperitatea, ╚Öi intensificarea reac╚Ťiunii, manifestat─â prin nativism (atitudine ├«ndreptat─â ├«mpotriva imigran╚Ťilor) ╚Öi fundamentalism religios. Mul╚Ťi dintre adep╚Ťii religiei de alt─âdat─â vedeau un pericol ├«n r─âsp├óndirea ideilor lui Darwin ╚Öi a teoriei lui evolu╚Ťioniste. De team─â ca aceste no╚Ťiuni moderniste s─â nu p─âtrund─â ├«n unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, fundamentali╚Ötii, care propov─âduiau interpretarea literar─â a Bibliei, au trecut la ac╚Ťiuni care s─â duc─â la adoptarea unor masuri legislative menite s─â stopeze r─âsp├óndirea ideilor evolu╚Ťioniste. 

Statele din sud au reac╚Ťionat cu promptitudine. Punctul culminant a fost atins ├«n Tennesse ├«n anul 1925, c├ónd a fost adoptat─â Legea Butler, prin care ÔÇ×era interzis pentru orice profesor ├«n orice universitate ╚Öi toate celelalte ╚Öcoli normale ╚Öi ╚Öcoli publice ale statului... s─â predea vreo teorie care neag─â istoria crea╚Ťiei divine a omului, precum ├«nva╚Ť─â Biblia ╚Öi de a ├«nv─â╚Ťa ├«n locul acesteia c─â omul provine dintr-o specie inferioar─â de animaleÔÇť. 

Scopes ├«ncalc─â cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â legea 

Adep╚Ťii evolu╚Ťionismului ies ├«ns─â la atac. ÔÇ×Organiza╚Ťia pentru Libert─â╚Ťi CiviceÔÇť se oferea s─â apere pe oricine ar fi acuzat c─â a predat teoria evolu╚Ťiei. Anun╚Ťul ajunge la urechile lui George Rappalyea un industria╚Ö din Dayton, care vede ├«ntr-un eventual proces o modalitate de a face celebru acest mic ora╚Ö din Tennesse, iar ideea place ╚Öi altor frunta╚Öi ai ora╚Öului. 

Trebuia g─âsit profesorul, care s─â ├«ncalce legea cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi s─â fie dispus s─â fac─â fa╚Ť─â rigorilor unui proces. Acesta nu se las─â mult a╚Öteptat, fiind g─âsit ├«n persoana t├ón─ârului profesor de biologie, John Thomas Scopes, care a recunoscut c─â la o lun─â dup─â promulgarea legii, folosise la clas─â un citat din manualul de biologie, citat ce ├«nc─âlca amintita lege. 

Pe 7 mai 1925, Scopes a fost arestat de poli╚Ťi╚Ötii din Dayton, ├«n urma denun╚Ťului f─âcut de Rappalyea. At├ót fundamentali╚Ötii c├ót ╚Öi moderni╚Ötii vedeau ├«n proces o cale de a-╚Öi face cunoscute teoriile. 

Primii l-au avut ca acuzator principal pe William Jennings Bryan, frunta╚Ö al Partidului Democrat, candidat ├«n trei r├ónduri la pre╚Öedin╚Ťia SUA, ministru de externe ├«n timpul administra╚Ťiei lui Woodrow Wilson ╚Öi ini╚Ťiatorul unei adev─ârate cruciade ├«mpotriva ideilor lui Darwin. De cealalt─â parte se afla Clarence Darrow, agnostic declarat, cunoscut ap─âr─âtor al sindicali╚Ötilor americani.

Publicitatea de care s-a bucurat procesul a fost deosebit─â. Peste 100 de ziari╚Öti din SUA dar ╚Öi din Europa au fost de fa╚Ť─â la dezbateri; postul de radio WGN din Chicago a stabilit o premier─â mondial─â, transmi╚Ť├ónd ├«n direct procesul. 

Ap─âr─âtorii lui Scopes plecau din start cu un handicap serios. Judec─âtorul, J.T. Raulston era un evanghelist practicant ├«n timp ce juriul era format din fermieri, din care unii nici nu ╚Ötiau s─â citeasc─â, al╚Ťii declaraser─â c─â nu citiser─â ├«n via╚Ťa lor nici o alt─â carte ├«n afar─â de Biblie ╚Öi nici unul nu auzise de teoria evolu╚Ťionist─â ├«nainte de ├«nceperea procesului. 

Numai c─â avocatul lui Scopes, Darrow, nu era omul care s─â se lase prea u╚Öor ├«nvins. Spre exemplu, ├«n cea de-a ╚Öasea zi a procesului, Raulston a hot─âr├ót, ca din cauza c─âldurii ╚Öi a aglomera╚Ťiei din sala de judecat─â (exista pericolul pr─âbu╚Öirii etajului), ╚Öedin╚Ťa s─â se desf─â╚Öoare ├«n parcul din apropiere.

Verdictul este dat dup─â nou─â minute 

Momentul culminant al procesului s-a ├«nregistrat ├«n cea de-a ╚Öaptea zi a procesului, c├ónd ap─ârarea l-a chemat pe Bryan, ca martor expert ├«n interpretarea Bibliei. Darrow l-a f─âcut pe oponentul s─âu s─â se piard─â ├«n interpret─âri libere ale Bibliei, care nu f─âceau dec├ót s─â dovedeasc─â ignoran╚Ťa ├«n materie biblic─â ╚Öi incultura lui Bryan. 

Acesta afirma cu t─ârie c─â pe Iona chiar l-a ├«nghi╚Ťit ÔÇ×un pe╚Öte mareÔÇť, c─â Ioshua chiar a f─âcut soarele s─â stea ├«n loc, c─â lumea a fost creat─â cu exact 4004 ani ├«nainte de Hristos, lucruri care, dup─â p─ârerea lui Darrow nu erau dec├ót ÔÇ×idei proste╚Öti ├«n care nici un cre╚Ötin cu scaun la cap nu mai credeÔÇť. ├Än final, Bryan a fost nevoit s─â accepte c─â cuv├óntul Bibliei n-ar trebui luat mereu ├«n sensul lui literal.

Pe 21 iulie 1925 s-a pronun╚Ťat verdictul. Dup─â o deliberare de doar 9 minute, juriul l-a g─âsit pe John Scopes vinovat de ├«nc─âlcarea legii Butler, iar judec─âtorul Raulston i-a aplicat o amend─â de 100 de dolari, pe care ziarul ÔÇ×Baltimore SunÔÇť a pl─âtit-o ├«n locul condamnatului. 

1933 - S-a n─âscut criticul literar Eugen Simion, fost pre╚Öedinte al Academiei Rom├óne. 

1953 - Statele Unite au efectuat, în Nevada, primul și singurul test de artilerie nucleară.

1961 - Pre╚Öedintele american John F. Kennedy a anun╚Ťat ├«n fa╚Ťa Congresului sus╚Ťinerea Programului Apollo, care ├«╚Öi propunea ca p├ón─â la sf├ór╚Öitul acelui deceniu s─â duc─â un om pe Lun─â ╚Öi s─â-l aduc─â ├«napoi ├«n siguran╚Ť─â.

1977 - A avut loc premiera filmului ÔÇ×R─âzboiul stelelorÔÇŁ, ├«n regia lui George Lucas.

1993 - A murit Horia Sima, liderul Mișcării Legionare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (n. 1906).

2001 - A murit fotograf cubanez Alberto Korda, autorul portretului lui Che Guevara, una dintre cele mai cunoscute fotografii din istorie (n. 1928).


Che Guevara original jpg jpeg

2002 - A murit poetul ╚śtefan Augustin Doina╚Ö (n. 1922).