Calendar 24 septembrie: 1180   Moartea împăratului Manuel I a marcat sfârșitul dinastiei Comnenilor și începutul declinului ireversibil al Imperiului Bizantin jpeg

Calendar 24 septembrie: 1180 - Moartea împăratului Manuel I a marcat sfârșitul dinastiei Comnenilor și începutul declinului ireversibil al Imperiului Bizantin

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

787 - Al doilea sinod de la Niceea a restabilit cultul icoanelor, punând capăt ereziei iconoclaștilor

1180 - Moartea împăratului Manuel I a marcat sfârșitul dinastiei Comnenilor și începutul declinului ireversibil al Imperiului Bizantin.

Manuel I Comnen a fost ultimul ├«mp─ârat bizantin care a dus o politic─â extern─â ambi╚Ťioas─â, ├«n ├«ncercarea de a reface gloria de odinioar─â a Imperiului. El a ├«ncheiat alian╚Ťe cu Biserica Catolic─â, a invadat Italia, a participat la invazia Egiptului al─âturi de Regatul Ierusalimului. Manuel a schimbat harta politic─â a Balcanilor ┼či a zonei de est mediteraneene, extinz├ónd influen╚Ťa Imperiului Bizantin asupra regatului Ungariei ┼či a statelor ├«nfiin┼úate dup─â prima Cruciad─â, dar ╚Öi asupra teritoriilor de c├ómpie ale Munteniei ╚Öi Moldovei, dup─â ofensivele reu╚Öite ├«mpotriva Cumanilor. 

Toate eforturile sale ├«n plan extern au sec─âtuit ├«ns─â visteria Imperiului. Spre finalul domniei, realiz─ârile sale au suferit o lovitur─â dur─â ├«n urma ├«nfr├óngerii ├«n B─ât─âlia a Myriocephalum (1176), unde armata sa a fost prins─â ├«ntr-o ambuscad─â de turcii selgiucizi, ├«n timp ce traversa o trec─âtoare montan─â. Aceasta a fost ultima ├«ncercare a Imperiului Bizantin de a recupera Anatolia, pierdut─â definitiv ├«n favoarea turcilor. 

Pe teritoriul românesc, criza generalizată a Imperiului Bizantin, survenită după moartea împăratului Manuel I, și trecerea imperiului la defensivă au permis cumanilor să refacă terenul pierdut și să-și recâștige locul de principal factor militar la Dunărea de Jos.

1541 - A murit medicul german Philipp Theophrast Bombast von Hohenheim, cunoscut ca Paracelsus (n. 1493).

1724 - A avut loc sfin╚Ťirea bisericii M├ón─âstirii V─âc─âre╚Öti, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat. Ansamblul arhitectonic construit ├«ntre 1716-1736 ├«n stil br├óncovenesc, unul din cele mai valoroase monumente istorice din Bucure╚Öti, a fost demolat ├«n anul 1986 din ordinul lui Nicolae Ceau╚Öescu..

1739 - S-a n─âscut generalul rus Grigori Potiomkin, favorit al ╚Ťarinei Ecaterina a II-a (d. 1791).

1780 - Generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continental─â american─â ├«n timpul R─âzboiului de Independen╚Ť─â al Statelor Unite ╚Öi a trecut de partea britanicilor.

1902 - S-a născut ayatollahul Ruhollah Khomeini, întemeietorul și liderul spiritual al Republicii Islamice Iran (d. 1989).

1906 - Parcul Na╚Ťional Devils Tower National Monument a devenit primul monument na╚Ťional din Statele Unite ale Americii.


Devils Tower jpg jpeg

1929 - Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.

1896 - S-a n─âscut scriitorul american F. Scott Fitzgerald, autorul romanului ÔÇ×Marele GatsbyÔÇŁ (d. 1940).

1970 - A fost adus─â pe P─âm├ónt prima mostr─â de sol lunar de c─âtre capsula de ├«ntoarcere a sta╚Ťiei automate sovietice ÔÇ×Luna-16ÔÇŁ.