Calendar 22 septembrie: 1520   A murit sultanul otoman Selim I, cuceritorul Egiptului  Va fi urmat la tron de fiul s─âu, Soliman Magnificul jpeg

Calendar 22 septembrie: 1520 - A murit sultanul otoman Selim I, cuceritorul Egiptului. Va fi urmat la tron de fiul s─âu, Soliman Magnificul

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1520 - A murit sultanul otoman Selim I, cuceritorul Egiptului. Va fi urmat la tron de fiul s─âu, Soliman Magnificul.

Selim I a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din istoria Imperiului Otoman. Sub conducerea sa, Semiluna a cucerit Egiptul ╚Öi ora╚Öele sfinte Ierusalim, Mecca ┼či Medina. ├Än 1514, Selim I a declarat r─âzboi Imperiului Safavid pentru a stopa r─âsp├óndirea ╚śiismului ├«n favoarea Islamului Sunit, religia oficial─â a Imperiului Otoman. B─ât─âlia decisiv─â a avut loc la Chaldirna. ├Än urma victoriei ob╚Ťinute de Selim I, Imperiul Otoman a anexat estul Anatoliei ╚Öi nordul Iranului, printre care ╚Öi ora╚Öul Tabriz. Selim I a decis s─â taie complet leg─âturile dintre Imperiul Safavid cu restul lumii, pentru a stopa r─âsp├óndirea ╚śiismului.

├Än urma campaniei din 1516-1517, Selim I a ├«nvins armatele mamelucilor, ocup├ónd Egiptul ╚Öi locurile sfinte ale Islamului. Dup─â campania din Egipt, Selim preg─âtea o expedi┼úie ├«n Ungaria. Preg─âtirile pentru aceast─â expedi┼úie s-au oprit ├«ns─â brusc, la aflarea ve┼čtii c─â sultanul Selim este bolnav, ├«n al optulea an de domnie. Dup─â moartea lui Selim I, pe tronul pe Imperiului Otoman a urcat fiul s─âu, Soliman Magnificul, care a continuat planurile tat─âlui s─âu ╚Öi a consolidat cuceririle acestuia.

1768 - A murit episcopul rom├ón unit Inocen╚Ťiu Micu-Klein (n. 1692).

1835 - S-a n─âscut prin╚Ťul Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, tat─âl regelui Ferdinand al Rom├óniei (d. 1905).

1857 - O furtun─â puternic─â a scufundat nava ruseasc─â militar─â cu p├ónze ÔÇ×LefortÔÇŁ, ├«n Golfului Finic din Marea Baltic─â, cu 826 de oameni la bord. Epava navei fost descoperit─â la 4 mai 2013 ├«ntre insulele Gogland ╚Öi Bolshoy Tyuters.

1862 - Pre╚Öedintele Statelor Unite Abraham Lincoln a emis Proclama╚Ťia de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.

1869 - La M├╝nchen, a avut loc premiera mondial─â a operei Aurul Rinului, prima din tetralogia Inelul Nibelungilor de Richard Wagner.

1904 - A avut loc una dintre primele curse auto din Rom├ónia ╚Öi din sud-estul Europei, pe traseul Bucure╚Öti-Giurgiu-Bucure╚Öti. Cursa a fost c├ó╚Ötigat─â de George Valentin Bibescu care a ob╚Ťinut cea mai mare vitez─â de p├ón─â la acea dat─â ├«n Europa, ├«ntr-o curs─â pe ╚Öoselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.

1914 - Submarinul german U9, sub comanda lui Otto Weddigen, a scufundat trei cuirasate blindate britanice, HMS Aboukir, HMS Hogue și HMS Cressy.

1958 - A avut loc premiera bucure╚Ötean─â a operei ÔÇ×OedipÔÇŁ, de George Enescu; premiera mondial─â a operei avusese loc la Paris, ├«n anul 1936).

1958 - S-a n─âscut c├ónt─ârea╚Ťa, compozitoarea ╚Öi chitarista american─â Joan Jett.


1968 - A fost finalizat transferul celor dou─â temple de la Abu Simbel. Cl─âdirile au fost salvate de la scufundarea ├«n apele lacului de acumulare Nasser. Salvarea templelor a ├«nceput ├«n anul 1964 de c─âtre o echip─â multina╚Ťional─â de arheologi, ingineri ╚Öi operatori califica╚Ťi sub stindardul UNESCO, ╚Öi a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. ├Äntre 1964 ╚Öi 1968, tot site-ul a fost atent t─âiat ├«n blocuri mari, demontate, ridicate ╚Öi reasamblate ├«ntr-un nou loc, cu 65 de metri mai mare ╚Öi la 200 de metri mai sus de r├óu, ├«ntr-una dintre cele mai mari provoc─ârile de inginerie arheologic─â din istorie.


Machet─â expus─â ├«n muzeul din Assuan, care arat─â locul actual al celor dou─â temple de la Abu Simbel, ├«n compara╚Ťie cu pozi╚Ťia ini╚Ťial─â, ├«n prezent scufundat─â (foto: Zureks / Wikimedia Commons)

Abu Simbel relocation by Zureks jpg jpeg

1981 - A fost inaugurat oficial trenul de mare viteză francez TGV (Train à Grande Vitesse).