Calendar 22 august: 1456   A început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească  jpeg

Calendar 22 august: 1456 - A început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească

📁 Calendar
Autor: Redacția

1456 - A început a doua domnie a lui Vlad Țepeș în Țara Românească (până în noiembrie 1462).

În timpul acestei domnii, ce va dura până în 1462, are parte de câteva evenimente tumultoase. Intră în conflict cu Sibiul şi Braşovul din motive economice, dar şi politice. Ambele oraşe adăposteau eventuali pretendenţi la tronul lui Vlad, Braşovul pe Dan, fiul lui Vladislav II, iar în Sibiu trăia Vlad Călugărul, un frate vitreg al lui Vlad Ţepeş. De asemenea, Vlad intervine în Moldova în favoarea lui Ştefan, în 1457.

După moartea lui Iancu de Hunedoara, imediat după cruciada de la Belgrad, în 1456, Vlad Ţepeş începe să se apropie de Imperiul Otoman. Dacă ne uităm în trecutul său, Vlad are legături solide cu turcii. A fost ostatic la Poarta, din 1442/1443 până la 1448, când, cu ajutorul turcilor îşi începe prima domnie. De notat, că un frate al său, Radu cel Frumos (viitor domn între 1462-1473) a fost şi el ostatic la curtea otomană, rămânând acolo pană la accederea sa la tron.

În ceea ce priveşte relaţia lui Vlad cu Biserica, aceasta a fost oarecum anevoioasă. Dacă dupa moartea lui Iancu de Hunedoara, Vlad a devenit vasalul păgânilor, începând cu 1459, politica sa externă se schimbă radical. Avantajat de faptul ca pe tronul Ungariei urcase Matia Corvin fiul lui Iancu, Ţepeş întoarce din nou armele împotriva turcilor. Aceasta turnură politică îmbunătăţeste considerabil relaţia sa cu Biserica, Vlad încercând să se erijeze în continuatorul Bizanţului.

Ultimul său an de domnie, 1462, este plin de evenimente. În ianuarie recucereşte Giurgiul, ce reprezenta cel mai important cap de pod al turcilor, şi întreprinde o incursiune la sud de Dunăre. Mehmet II îl trimite pe vizirul Mahmud, cu un efectiv de aproximativ 30.000 de soldaţi pentru a împiedica o eventuală nouă incursiune a lui Vlad la sud de Dunăre. Mahmud îşi depăşeşte atribuţiile, şi pătrunde în Ţara Românească pentru a jefui, dar în timpul retragerii, în jur de 18.000 de turci sunt surprinşi de un atac român, din care nu mai scapă decât 8.000 de soldaţi.

La 17-18 iunie 1462 are loc celebrul Atac de Noapte. Ostaşii români căutau cortul sultanului, dar, nefiind familiarizaţi cu tabăra, au dat greş. După această bătălie, Vlad continuă să hărţuiască armata otomană, cu atacuri scurte asupra ariegărzii sale. Acest lucru coroborată cu acea celebră tactică de pârjolire a pământului l-au determinat pe sultan să se retragă, nereuşind să îndeplinească obiectivul minimal:punerea lui Radu cel Frumos pe tron, în locul lui Vlad Ţepeş.

În ciuda victoriilor repurtate împotriva turcilor, Vlad nu a mai avut viaţă lungă pe tronul Ţării Româneşti. La 26 noiembrie 1462 este arestat pe drumul comercial Braşov – Câmpulung de către ostaşi unguri. Motivul pentru care Matia a luat o asemenea decizie este nesigură. Totuşi, după 12 ani, acelaşi Matia îl eliberează pe Vlad, acesta devenind căpitan în armata regelui. Ca urmare a eforturilor conjugate moldo-transilvănene, Vlad ajunge pentru a treia oară pe tron, la 16 noiembrie 1474. Domnia nu durează mult;Vlad trebuie să facă faţă unui nou atac turcesc, în urma căruia, se pare, este asasinat de către propii oameni, care l-au confundat cu un turc.

1485 - Bătălia de la Bosworth: Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a murit pe câmpul de luptă. În urma acestei bătălii, Henry Tudor a devenit regele Henry al VII-lea al Angliei. Henry și-a întărit poziția prin căsătoria cu Elizabeth de York, punând capăt Războiului „celor două roze”.

1531 - Bătălia de la Obertyn: Petru Rareș a fost înfrânt de poloni, care au recucerit Pocuţia.

1770 - Expediția condusă de James Cook a ajuns pe coasta de est a Australiei.

1785 - Împăratul Iosif al II-lea a abolit iobăgia în Transilvania.

1846 - SUA au anexat New Mexico.

1862 - S-a născut compozitorul francez Claude Debussy (d. 1918).


1864 - Douăsprezece țări europene au semnat Prima Convenție de la Geneva, prin care s-a înființat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

1884 - S-a născut scriitorul Panait Istrati (d. 1935).

1902 - S-a născut dansatoarea, actrița și regizoarea germană Leni Riefenstahl (d. 2003).

1904 - S-a născut Deng Xiaoping, liderul de facto al Republicii Populare Chineze de la sfârșitul anilor 1970 până la începutul anilor 1990 (d. 1997).

1910 - Japonia a anexat Coreea, după cinci ani de protectorat. Numele țării a fost abolit și înlocuit cu vechea denumire Joseon.

1942 - Brazilia a declarat război puterilor Axei - Germania, Italia și Japonia.

1968 - Papa Paul al VI-lea a ajuns în orașul columbian Bogotá. Prima vizită a unui papă în America Latină.

1979 - Formația britanică Led Zeppelin a lansat albumul „In Through The Out Door”.


2011 - A murit criticul de film Viorica Bucur (n. 1946).