Calendar 21 mai: 1991   Profesorul Ioan Petru Culianu a fost asasinat ├«ntr o toalet─â a Universit─â╚Ťii din Chicago jpeg

Calendar 21 mai: 1991 - Profesorul Ioan Petru Culianu a fost asasinat ├«ntr-o toalet─â a Universit─â╚Ťii din Chicago

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

293 - ├Ämp─âra╚Ťii romani Diocle╚Ťian ╚Öi Maximian ├«l numesc pe Galerius ca cezar, inaugur├ónd tetrarhia, perioada ├«n care Imperiul Roman a fost condus de doi augu╚Öti ╚Öi doi cezari.

1471 - S-a născut pictorul și gravorul german Albrecht Dürer (m. 1528).

1527 - S-a n─âscut regele Filip al II-lea al Spaniei (m. 1598)

1674 - Jan Sobieski a fost ales rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei.

1712 - Țarul Petru cel Mare a mutat capitala Rusiei de la Moscova la Sankt Petersburg.

1821 - Tudor Vladimirescu, conduc─âtorul Revolu╚Ťiei de la 1821, a fost arestat ├«n tab─âra de la Gole╚Öti ╚Öi predat lui Alexandru Ipsilanti.

1855 - S-a n─âscut criticul literar Constantin Dobrogeanu-Gherea (m. 1920).

1880 - S-a n─âscut poetul Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, m. 1967).

1897 - S-a născut aviatoarea și parașutista Smaranda Brăescu (m. 1948).


pozaaaaaaaa jpg jpeg

1904 - ÔÇ×Federa╚Ťia Interna╚Ťional─â de FotbalÔÇŁ (FIFA) a fost ├«nfiin╚Ťat─â la Paris.

1921 - S-a n─âscut fizicianul rus Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel (m. 1989).

1982 - Constantin D─âsc─âlescu a fost numit prim-ministru al Rom├óniei, succed├óndu-i lui Ilie Verde╚Ť. A fost ultimul prim-ministru al regimului comunist, el demision├ónd la 22 decembrie 1989.

1991 - Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor ╚Öi discipol al lui Mircea Eliade, a fost asasinat ├«ntr-o toalet─â a Universit─â╚Ťii din Chicago. 

Era ziua Sfin╚Ťilor Constantin ╚Öi Elena. ├Än toaleta b─ârba╚Ťilor din cl─âdirea Divinity School a Universit─â╚Ťii din Chicago, ├«n jurul orei 1.30, pe 21 mai 1991 s-a auzit un pocnet scurt. El i-a curmat via╚Ťa celui care a fost Ioan Petru Culianu, celebrul istoric al religiilor, discipolul lui Mircea Eliade. Culianu avea 41 de ani.

├Ämpu╚Öcat ├«n cap cu o arm─â de calibru mic, un Beretta 25, Ioan Petru Culianu nu a avut nicio ╚Öans─â de supravie╚Ťuire. Traseul lui extraordinar a fost curmat simbolic ├«ntr-o zi care, se pare, nu a fost aleas─â ├«nt├ómpl─âtor. Asasinul a tras din cabina de toalet─â al─âturat─â. Misterul nu a fost rezolvat niciodat─â, pentru c─â, se pare nici nu se dore╚Öte acest lucru... ╚Öi, cu c├ót trec anii, cu at├ót se ad├ónce╚Öte mai tare. Ioan Petru Culianu era la acel moment, c├ónd avea 41 de ani, profesor de istoria religiilor la aceast─â prestigioas─â universitate din Chicago, urm├óndu-i lui Mircea Eliade. Crima s-a petrecut ├«ntr-un moment bine ales, dup─â ce tocmai ├«╚Öi ├«ncheiase o prelegereÔÇŽ Un singur glon╚Ť a fost de ajuns.

ÔÇ×Este o execu╚Ťie tipic─â KGB-ului, o ├«mpu╚Öc─âtur─â ├«n ceaf─âÔÇŁ, comenta mai t├órziu Ion Pacepa, fost oficial din fosta Securitate a Rom├óniei, ╚Ťara de origine a savantului ucis. Anthony Yu, prieten al acestuia, profesor la aceea╚Öi universitate, ├«i spunea jurnalistului american Ted Anton care a investigat cazul mai mul╚Ťi ani: 

ÔÇ×E semnificativ din punct de vedere ritual. Toaleta este un loc care implic─â umilire simbolic─â ╚Öi fizic─â, murd─ârire, impuritate. Este cel mai profan loc ├«n care s─â-╚Ťi sf├ór╚Öe╚Öti via╚Ťa. De fapt, m-am ├«ntrebat adesea dac─â nu a fost un omor religiosÔÇŁ.

Ipotezele despre moartea lui Ioan Petru Culianu

P├ón─â acum, nimeni nu a fost acuzat de crim─â, din lips─â de probe, c─âci pistele au fost abandonate una dup─â alta, iar FBI-ul sus╚Ťinea la un moment dat c─â institu╚Ťii precum SRI-ul au refuzat s─â colaboraze. Printre ipotezele despre moartea lui, cele mai interesante ar fi urm─âtoarele:

1.Crim─â pasional─â, c─âci Securitatea se pare c─â i-a inventat o orientare homosexual─â.
2.Dorin╚Ťa lui Hillary Wiesner, logodnica lui Ion Petru Culianu, de a ├«ncasa o poli╚Ť─â de asigurare de $ 150, 000.
3.Asasinat politic ordonat ╚Öi comis de o mi╚Öcare neolegionar─â sau de serviciile secrete din Rom├ónia sau de o combina╚Ťie ├«ntre cele dou─â, ipotez─â sus╚Ťinut─â conving─âtor ├«n cartea profesorului american Ted Anton, ÔÇ×Eros, magie ╚Öi asasinarea profesorului CulianuÔÇŁ.

Dac─â vreuna dintre ele este sau nu adev─ârat─â nu s-a descoperit deocamdat─â, iar moartea lui r─âm├óne ├«n continuare ├«nv─âluit─â ├«ntr-o aur─â aproape ocult─â, ├«nt─ârit─â, desigur, ╚Öi de cercet─ârile lui ├«nsu╚Öi ├«n domeniul magiei. Pentru c─â, ├«nt├ómpl─âtor sau nu, Culianu se bucura de statutul paradoxal de savant clarv─âz─âtor, cunosc─âtor al mai multor tehnici de divina╚Ťie, care ├«ncerca s─â-i conving─â pe studen╚Ťi c─â ÔÇ×totul e ├«n minteÔÇŁ. 

├Än Rom├ónia, opera savantului care p─âr─âsise ╚Ťara la ├«nceputul anilor ÔÇÖ70 a fost descoperit─â de-abia dup─â Revolu╚Ťie, c├ónd era deja consacrat─â ├«n mediul academic ╚Öi universitar occidental... Motivele? Sunt evidente. Nici persoana, nici cercet─ârile lui nu cadrau deloc cu ├«nv─â╚Ť─âturile propagate de regimul comunist de care Culianu ├«ncercase aproape cu disperare s─â fug─â ╚Öi s─â se salveze.