Calendar 20 septembrie: 1854   Bătălia de la Alma: prima luptă a Războiului Crimeii s a încheiat cu o victorie franco britanică jpeg

Calendar 20 septembrie: 1854 - Bătălia de la Alma: prima luptă a Războiului Crimeii s-a încheiat cu o victorie franco-britanică

📁 Calendar
Autor: Redacția

1347 - Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.

1459 - Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.

1519 - Flota condusă de Fernando Magellan a plecat de la Sanlúcar de Barrameda în prima călătorie în jurul lumii.

1702 - A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, conform pisaniei din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

1854 - Bătălia de la Alma: prima luptă a Războiului Crimeii s-a încheiat cu o victorie franco-britanică.

Purtat între Imperiul Rus şi o alianţă a Imperiului Francez, Imperiului Britanic şi a Imperiului Otoman, la care s-a alăturat şi Regatul Sardiniei, Războiul Crimeii a făcut parte dintr-o lungă competiţie între principalele puteri europene pentru influnţă asupra teritoriilor din Imperiul Otoman care se afla în declin. Războiul a fost purtat, în cea mai mare parte, în Peninsula Crimeea, deşi au fost organizate şi mici campanii în estul Anatoliei, în Caucaz, la Marea Baltică, Oceanul Pacific şi Marea Albă. În Rusia, acest conflict este cunoscut şi ca "Războiul Oriental", iar în Marea Britanie a fost numit şi "Războiul rus".

Războiul Crimeii comportă câteva particularităţi în istorie: este unul dintre ultimele războaie religioase de pe continentul european şi primul conflict în care un rol semnificativ în declanşarea sa l-au avut presa şi opinia publică occidentală. De asemenea, a existat o puternică conexiune între aceşti doi factori, întrucât presa a raportat prompt publicului evenimentele prin toate mijloacele de comunicare existente-telegraf, presă scrisă şi observatori, reporteri independenţi. 

”Istoricii ar putea răspunde că Războiul Crimeii merită o atenție permanentă, deoarece a schimbat balanța puterilor în Europa, slăbind Rusia, întărind Imperiul Otoman pus în pericol și făcând din Franța cea mai importantă forță militară europeană, în timp ce Marea Britanie a rămas forța navală cea mai însemnată. Austria a câștigat în putere, atât Germania cât și Italia au obținut unificarea de mult așteptată, iar Statele Unite, care nu au fost nici pe departe un observator inocent în războiul Acesta, și-au folosit relațiile de prietenie cu Rusia pentru a intra în posesia teritoriilor Alaska și Hawaii. Istoricii militari ar putea adăuga că Războiul Crimeii merită atenția noastră pentru că, în ciuda afirmațiilor contrare ale unor istorici ai Războiului de Secesiune american, a fost primul conflict suficient de bine documentat de către fotografi, primul care a avut loc în epoca telegrafului, căilor ferate și a vapoarelor cu aburi, primul în care minele au jucat un rol important în bătăliile navale și primul care a propus utilizarea majoră a armelor chimice. Au existat până și planuri pentru un submarin și un tanc”, scrie istoricul Robert Edgerton. 

1866 - S-a născut poetul George Coșbuc (d. 1918).

1913 - A avut loc primul meci oficial de rugby din România.

1934 - S-a născut actrița italiană Sophia Loren.

1940 - A început procesul de evacuare a populației din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces încheiat la 1 octombrie 1940.

1974 - A fost inaugurat drumul național Transfăgărășan, magistrală cu o lungime de peste 90 km, situată la altitudinea de 2.040 m.


Transfagarasan in 1974 jpg jpeg

1979 - Autointitulatul „împărat al Imperiul Centrafrican”, Bokasa I, a fost înlăturat de o lovitură de stat care a restaurat Republica Centrafricană.

1980 - A început războiul dintre Irak și Iran, care s-a încheiat în 1988. Irakul a denunțat Acordul de la Alger din 1975, revendicând teritorii iraniene. În urma acestui conflict au murit peste un milion de oameni.

1982 - A avut loc zborul inaugural al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 - 11.

1999 - A murit Raisa Gorbaciova, soția fostului șef al statului sovietic, Mihail Gorbaciov (n. 1932).