Calendar 20 septembrie: 1854   Bătălia de la Alma: prima luptă a Războiului Crimeii s a încheiat cu o victorie franco britanică jpeg

Calendar 20 septembrie: 1854 - Bătălia de la Alma: prima luptă a Războiului Crimeii s-a încheiat cu o victorie franco-britanică

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1347 - Prima atestare documentară al orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei.

1459 - Prima men╚Ťiune documentar─â a cet─â╚Ťii Bucure╚Ötilor, ├«ntr-un hrisov al lui Vlad ╚Üepe╚Ö redactat ├«n slavon─â, limba oficial─â de cancelarie a ╚Ü─ârii Rom├óne╚Öti.

1519 - Flota condusă de Fernando Magellan a plecat de la Sanlúcar de Barrameda în prima călătorie în jurul lumii.

1702 - A fost inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, conform pisaniei din foișorul de pe latura de răsărit a palatului.

1854 - Bătălia de la Alma: prima luptă a Războiului Crimeii s-a încheiat cu o victorie franco-britanică.

Purtat ├«ntre Imperiul Rus ┼či o alian┼ú─â a Imperiului Francez, Imperiului Britanic ┼či a Imperiului Otoman, la care s-a al─âturat ┼či Regatul Sardiniei, R─âzboiul Crimeii a f─âcut parte dintr-o lung─â competi┼úie ├«ntre principalele puteri europene pentru influn┼ú─â asupra teritoriilor din Imperiul Otoman care se afla ├«n declin. R─âzboiul a fost purtat, ├«n cea mai mare parte, ├«n Peninsula Crimeea, de┼či au fost organizate ┼či mici campanii ├«n estul Anatoliei, ├«n Caucaz, la Marea Baltic─â, Oceanul Pacific ┼či Marea Alb─â. ├Än Rusia, acest conflict este cunoscut ┼či ca "R─âzboiul Oriental", iar ├«n Marea Britanie a fost numit ┼či "R─âzboiul rus".

R─âzboiul Crimeii comport─â c├óteva particularit─â┼úi ├«n istorie: este unul dintre ultimele r─âzboaie religioase de pe continentul european ┼či primul conflict ├«n care un rol semnificativ ├«n declan┼čarea sa l-au avut presa ┼či opinia public─â occidental─â. De asemenea, a existat o puternic─â conexiune ├«ntre ace┼čti doi factori, ├«ntruc├ót presa a raportat prompt publicului evenimentele prin toate mijloacele de comunicare existente-telegraf, pres─â scris─â ┼či observatori, reporteri independen┼úi. 

ÔÇŁIstoricii ar putea r─âspunde c─â R─âzboiul Crimeii merit─â o aten╚Ťie permanent─â, deoarece a schimbat balan╚Ťa puterilor ├«n Europa, sl─âbind Rusia, ├«nt─ârind Imperiul Otoman pus ├«n pericol ╚Öi f─âc├ónd din Fran╚Ťa cea mai important─â for╚Ť─â militar─â european─â, ├«n timp ce Marea Britanie a r─âmas for╚Ťa naval─â cea mai ├«nsemnat─â. Austria a c├ó╚Ötigat ├«n putere, at├ót Germania c├ót ╚Öi Italia au ob╚Ťinut unificarea de mult a╚Öteptat─â, iar Statele Unite, care nu au fost nici pe departe un observator inocent ├«n r─âzboiul Acesta, ╚Öi-au folosit rela╚Ťiile de prietenie cu Rusia pentru a intra ├«n posesia teritoriilor Alaska ╚Öi Hawaii. Istoricii militari ar putea ad─âuga c─â R─âzboiul Crimeii merit─â aten╚Ťia noastr─â pentru c─â, ├«n ciuda afirma╚Ťiilor contrare ale unor istorici ai R─âzboiului de Secesiune american, a fost primul conflict suficient de bine documentat de c─âtre fotografi, primul care a avut loc ├«n epoca telegrafului, c─âilor ferate ╚Öi a vapoarelor cu aburi, primul ├«n care minele au jucat un rol important ├«n b─ât─âliile navale ╚Öi primul care a propus utilizarea major─â a armelor chimice. Au existat p├ón─â ╚Öi planuri pentru un submarin ╚Öi un tancÔÇŁ, scrie istoricul Robert Edgerton. 

1866 - S-a născut poetul George Coșbuc (d. 1918).

1913 - A avut loc primul meci oficial de rugby din România.

1934 - S-a n─âscut actri╚Ťa italian─â Sophia Loren.

1940 - A ├«nceput procesul de evacuare a popula╚Ťiei din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) ├«n urma tratatului de la 7 septembrie 1940, proces ├«ncheiat la 1 octombrie 1940.

1974 - A fost inaugurat drumul na╚Ťional Transf─âg─âr─â╚Öan, magistral─â cu o lungime de peste 90 km, situat─â la altitudinea de 2.040 m.


Transfagarasan in 1974 jpg jpeg

1979 - Autointitulatul ÔÇ×├«mp─ârat al Imperiul CentrafricanÔÇŁ, Bokasa I, a fost ├«nl─âturat de o lovitur─â de stat care a restaurat Republica Centrafrican─â.

1980 - A ├«nceput r─âzboiul dintre Irak ╚Öi Iran, care s-a ├«ncheiat ├«n 1988. Irakul a denun╚Ťat Acordul de la Alger din 1975, revendic├ónd teritorii iraniene. ├Än urma acestui conflict au murit peste un milion de oameni.

1982 - A avut loc zborul inaugural al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 - 11.

1999 - A murit Raisa Gorbaciova, so╚Ťia fostului ╚Öef al statului sovietic, Mihail Gorbaciov (n. 1932).