Calendar 20 octombrie: 1595 - Bătălia de la Giurgiu: Mihai Viteazul a cucerit fortăreața otomană de la Giurgiu, după un asediu de câteva zile
1349 - Papa Clement al VI-lea a interzis flagelarea.
1548 - A fost fondat orașul Nuestra Señora de La Paz, cunoscut mai ales ca La Paz, capitala de astăzi a Boliviei
După victoria în ambuscada de la Călugăreni, Mihai Viteazul s‑a retras către Valea Prahovei pentru că Bucureștiul a fost ocupat imediat de către turci, la fel ca și Târgoviște. Mai mult decât atât, turcii i‑au pus pe dulgherii veniți o dată cu armata să fortifice cele două orașe, pentru a nu mai cădea pe mâna ghiaurilor.
Domnitorul Ţării Românești a stat mai bine de o lună ascuns în munți, până ce Sigismund Báthory, principele Transilvaniei și stăpânul său, a venit cu oastea transilvăneană. Dacă inițial au ocupat ușor principalele orașe din Ţara Românească, otomanii s‑au retras înspre Giurgiu văzând că se apropie oastea transilvăneană în care era inclusă și ceea ce mai rămăsese din armata lui Mihai. Din Moldova, Razvan Vodă s‑a alăturat și el oastei condusă de Sigismund Báthory. Nu au fost lupte nici la Târgoviște, nici la București, turcii au lăsat șantierele pe jumătate terminate, și au plecat către Giugiu.
Marea bătălie din acel război, din 1595, a fost la Giurgiu nu la Călugăreni. Acolo a fost confruntarea cea mare, pentru că otomanii stăpâneau cetatea, iar creștinii vroiau să o ocupe pentru a o folosi ca pe un cap de pod în viitoarele campanii antiotomane.
Impactul major asupra mentalității turcești a fost atunci, la Giurgiu. Aici au avut loc faptele de vitejie ale lui Mihai Viteazul, dar marele comandant al oastei creștine era Principele Transilvaniei. Efectul moral al înfrângerii de la Giurgiu a fost devastator pentru turci. Otomanii erau învățați, de vreo 200 de ani, doar să câștige să ia prada și să plece mai departe în cuceririle lor, în schimb aici au trebuit să se retragă.
1601 - Radu Șerban a fost ales domn al Țării Românești.
1708 - Reconstrucția Catedralei St. Paul din Londra, după Marele Incendiu din 1666, a fost terminată chiar în ziua în care Christopher Wren, arhitectul ei, a împlinit 76 de ani.
1740 - Conform stipulărilor Pragmaticii Sancțiuni din 1713, Maria Tereza a devenit arhiducesă a Austriei și regină a Ungariei.
1854 - S-a născut poetul francez Arthur Rimbaud (d. 1891)
1860 - Împăratul Franz Joseph a promulgat Diploma din Octombrie, care a pus capăt sistemului absolutist și a deschis era guvernării constituționale („regimul liberal”) în Imperiul Austriac. Potrivit documentului, Transilvania a redevenit stat autonom în cadrul imperiului.
1882 - S-a născut actorul american de origine maghiară Bela Lugosi, faimos pentru interpretarea rolului Dracula, în filmul din 1931 (d. 1956).
1935 - Comuniștii chinezi conduși de Mao Tzedun au ajuns în nord-vestul Chinei la capătul unui marș de 10.000 km de-a lungul țării, cunoscut ca „Marșul Cel Lung”.
1968 - Fosta primă doamnă americană Jacqueline Kennedy s-a căsătorit cu armatorul grec Aristotel Onassis.
2011 - Fostul dictator libian Muammar Gaddafi a fost capturat și ucis de rebeli, în orașul său natal Sirte.