Calendar 20 iunie: 451 - Hunii conduși de Attila au fost învinși pe Câmpiile Catalaunice, în ultima mare bătălie a Antichității
451 - Hunii conduși de Attila au fost învinși pe Câmpiile Catalaunice, în ultima mare bătălie a Antichității. O coaliţie romano-vizigotă sub comanda generalului roman Flavius Aetius și a regelui vizigot Theodoric I a pus capăt expansiunii hunice în Europa occidentală. Regele vizigot și-a pierdut viața în această luptă.
Attila s-a născut în anul 406, iar mare parte din viaţa sa a fost cunoscut drept regele hunilor. În tinereţe a trăit la curtea din Ravenna, ca ostatic. Prezenţa sa acolo era o garanţie că hunii conduşi de unchiul său nu vor ataca Imperiul Roman de Apus.
Împreună cu fratele său Bleda a continuat politica de unificare a triburilor hune, politică începută de Rua. Cu toate acestea, nu a reuşit nicicând să controleze toate triburile hune. Noul regat, asupra căruia a domnit din anul 434, împreună cu fratele său, cuprindea populaţii eterogene, întinzându-se de la Caucaz până la Rin. În anul 445, Bleda a fost ucis din porunca lui Attila, iar după aceasta centrul politic al formaţiunii controlate de el s-a stabilit în Câmpia Tisei.
Attila extinde regatul
În anul 445, Attila l-a omorât pe fratele său şi a devenit astfel rege al hunilor. Au urmat ani de războaie şi de cuceriri pentru Attila, care şi-a extins regatul de la Volga până la Dunăre şi de la Oceanul îngheţat până la Munţii Carpaţi. În anul 447, armata lui Attila ajunge până la hotarele Constantinopolului condus în acea perioadă de Theodosius al II-lea.
După cucerirea mai multor provincii din apropierea Constantinopolului, Theodosius este nevoit să se recunoască înfrânt şi să plătească tribut anual. În anul 451 se îndreaptă împotriva Imperiului Roman de Apus şi invadează Galia.
Este înfrânt în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, de către alianţa germanică alcătuită din vizigoţi, burgunzi şi franci şi sprijiniţi de romani, condusă de generalul roman Flavius Aetius. Bătălia a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai sângeroase înfruntări din istorie, Attila pierzând între 200.000 şi 300.000 de războinici. Învins, Attila se retrage, dar îşi adună o armată nouă, iar în anul următor pleacă spre Roma. A cucerit multe oraşe ale Italiei, dar când a ajuns în apropierea Romei s-a întâlnit cu papa Leon I. Impresionat de acesta, Attila s-a retras.
În anul 453, Attila a pregătit o nouă incursiune în Italia, dar a murit înainte ca planurile sale să reuşească. Conform legendei, moartea lui Attila a survenit în noaptea nunţii sale cu prinţesa burgundă Hilda. Este urmat la tron de fiul său, Ernac.
1837 - Victoria a devenit regină a Marii Britanii.
1867 - Președintele american Andrew Johnson a anunțat achiziționarea Alaskăi.
1940 - A fost inaugurat, la București, Institutul de Antropologie, întemeiat prin strădaniile doctorului Francisc Iosif Rainer (în prezent Institutul de Antropologie „Francisc Rainer" al Academiei Române).
1947 - Gangsterul american Bugsy Siegel a fost asasinat (n. 1906).
1954 - A fost inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată și rutier) din Europa.
1963 - Reprezentanți ai SUA și URSS au semnat un acord de instalare a „liniei fierbinți" între Washington și Moscova. Această linie telefonică a devenit operațională din luna august a anului 1963.
1969 - Și-a început mandatul prezidențial Georges Pompidou, succesorul generalului Charles de Gaulle la președinția Franței.
1992 - Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea ca sfinți a voievodului Constantin Brâncoveanu și a copiilor lui, precum și a voievodului Ștefan cel Mare.
1995 - A murit filosoful Emil Cioran (n. 1911).
2015 - A murit fostul fotbalist Angelo Niculescu, antrenorul echipei naționale a României la Campionatul Mondial din Mexic din 1970 (n. 1921).