Calendar 2 iunie: 1953   Elisabeta a II a a fost încoronată regină a Marii Britanii  jpeg

Calendar 2 iunie: 1953 - Elisabeta a II-a a fost încoronată regină a Marii Britanii

📁 Calendar
Autor: Redacția

1740 - S-a născut Marchizul de Sade (d. 1814).

1816 - S-a născut Constantin A. Rosetti, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească (d. 1885).

1821 - S-a născut Ion C. Brătianu, prim-ministru al României între anii 1876 - 1888 (d. 1891).

1880 - Guvernul SUA a recunoscut independența de stat a României.

1896 - Guglielmo Marconi a primit patentul pentru noua sa invenție - radioul.

1897 - Scriitorul american Mark Twain a răspuns zvonurilor privind moartea sa, spunând în „New York Journal” - „Știrea despre moartea mea a fost o exagerare”.

1904 - S-a născut, la Timișoara, înotătorul și actorul american Johnny Weissmuller, faimos pentru interpretarea personajului „Tarzan” (d. 1984)

1918 - Black Sunday („Duminica neagră”) - 6 nave americane au fost scufundate de către submarinul german U 151.

1953 - Elisabeta a II-a a fost încoronată regină a Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Prințesa Elisabeta a Marii Britanii a urcat pe tron pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea. Încoronarea nu a avut loc imediat după urcarea pe tron deoarece tradiția cere ca orice festivitate să fie amânată pe perioada doliului ce urmează morții unui monarh. Astfel, după ce Regele George al VI-lea a murit în februarie 1952, încoronarea fiicei sale a fost organizată abia peste un an și jumătate. Ceremonia a fost al doilea mare eveniment regal din Marea Britanie după al Doilea Război Mondial, primul fiind chiar nunta prințesei Elisabeta, din noiembrie 1947.

În 1953, Regina Elisabeta a II-a îl desemna pe Norman Hartnell să-i creeze rochia pentru încoronare. Presa vremii este nedecisă în privința numărului exact al variantelor desenate de Hartnell și de asistentul său, Ian Thomas, însă acesta a depășit cu siguranță 25 de încercări. Varianta finală, aprobată în compania reginei, avea un guler modern și era croită din bucăți de mătase.

Cele de la suprafață-acoperite cu însemnele botanice ale fiecărei țări membre a Commonwealth-ului. Construcția complicată a rochiei este descrisă de Hartnell în autobiografia sa, acesta fiind preocupat de modul în care regina avea să se miște, încorsetată într-un obiect vestimentar atât de greu. O schemă complexă a fost pusă la punct, executată întocmai de o armată de croitori.

În ziua încoronării, Westminster Abbey era îngropată în camere de televiziune, într-o demonstrație de forță mediatică nemaivăzută. Potrivit cifrelor oficiale de atunci, 3 milioane de licențe de televiziune fuseseră acordate numai în Marea Britanie.

Aproximativ 20 de milioane de britanici s-au uitat la televizor, iar în SUA numărul telespectatorilor a depășit 100 de milioane. Nimeni nu a observat cum, în toată această forfotă mediatică, persoana din centru, cea asupra căreia erau ațintite toate camerele de luat vederi, i-a șoptit împovărată Arhiepiscopului de Canterbury: „Împinge-mă, să o pot lua din loc". 

1979 - A avut loc prima vizită a unui Papă într-o țară comunistă. Papa Ioan Paul al II-lea s-a întors în Polonia natală.