Calendar 2 februarie: 1943 - S-a încheiat bătălia de la Stalingrad. Victoria Armatei Roșii a marcat un moment de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial
962 - Papa Ioan al XII-lea l-a încoronat pe Otto I (cel Mare) rege la Sfântului Imperiu Roman.
1536 - Conchistadorul spaniol Pedro de Mendoza a înființat orașul Buenos Aires, capitala Argentinei.
1754 - S-a născut politicianul și diplomatul francez Charles Maurice de Talleyrand (d. 1838).
1600 - Mihai Viteazul s-a adresat, din Alba Iulia, Papei Clement al VII-lea cerându-i ajutor împotriva otomanilor.
1871 - Orașul Roma a devenit capitala Italiei.
1882 - S-a născut scriitorul irlandez James Joyce (d. 1941).
1889 - În fața Teatrului National București au fost instalate primele două lămpi electrice pentru iluminatul public.
1928 - A apărut revista „Bilete de Papagal" (până în 1945, în mai multe serii), sub conducerea lui Tudor Arghezi.
1943 - S-a încheiat bătălia de la Stalingrad. Victoria Armatei Roșii a marcat un moment de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial.
Bătălia de la Stalingrad a lăsat în urmă una dintre cele mai însângerate pagini din istoria omenirii. A fost o bătălie care a schimbat destinele statelor care s-au implicate în luptele celui de al Doilea Război Mondial. Pierderea unei întregi armate germane, va rămâne un gol care nu va mai putea fi umplut de nici o măsură ulterioară a Wehrmachtului. URSS a reuşit să-şi pună în valoare superioritatea numerică şi să încercuiască 290.000 de soldaţi în urma încheierii Operaţiunii Uranus. Stalingrad, a fost un infern alb în care victorios a fost acela care a reuşit să-şi adaptaze în final strategia la circumstanţele din teren.
În ceea ce priveşte strategia URSS, cea mai importantă mişcare a fost mutarea întregii sale industrii de război(aproximativ 1.500 de fabrici) în regiunea muntilor Urali. Faptul că armata Germaniei naziste a reuşit să avanseze atât de rapid în prima fază a campaniei din est s-a datorat proastei pregătirii şi înzestrări a Armatei Roşii.
Consecinţele bătăliei de la Stalingrad
Bătălia de la Stalingrad va rămâne una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria omenirii, care a reuşit să schimbe soarta unui război. După înfrângerea de la Stalingrad şi catastrofa ulterioară de la Kursk, germanii au pierdut complet iniţiativa strategică pe frontul de est . Aşa cum aprecia generalul Douglas Mc Arthur, în cazul în care trupele Axei ar fi reuşit să câştige bătălia de la Stalingrad, Hitler ar fi putut continua războiul pentru cel puţin încă 10 ani.
Chiar şi după bătălia de la Stalingrad, Germania nazistă nu a renunţat la războiul de anihilare pe care la practicat şi în prima parte a campaniei din est. În retragere, germanii incendiau sate şi oraşe şi dinamitau căi ferate şi poduri pentru a încetini avansul Armatei Roşii. O mulţime de civili din zonele de ocupaţie a Germaniei Naziste au fost executaţi ca represalii pentru înfrângerea suferită la Stalingrad.
Bătălia de la Stalingrad a reprezentat speranţa victoriei pentru Aliaţi, arătând faptul că armata Wehrmacht-ului nu era invinciibilă. Statele aliate cu Germania au conştietizat că după înfrângerea de la Stalingrad, vor trebui să negocieze o ieşire din război pentru a limita pierderile materiale şi umane. Statele neutre care până atunci aveau o atitudine prietenoasă faţă de Germania Nazistă (Spania, Suedia şi Turcia) îşi vor întrerupe relaţiile diplomatice cu Reich-ul.
În operaţiunea împotriva Stalingradului, pierderile umane şi materiale ale Wehrmachtului depăşeau toate cifrele cu pierderi însumate de la începutul operaţiuniii Barbarossa şi până atunci. Această pierdere nu va mai putea fi înlocuită de germani, care şi aşa erau încă de la începutul invaziei în URSS în inferioritate numerică.
Pentru sovietici, victoria de la Stalingrad a creat o coeziune între Armata Roşie şi conducerea politică, având ca efect diminuarea erorilor de planificare a operaţiunilor militare. La fel de importantă a fost şi coeziunea din societatea sovietică. Pentru Stalin, punctul de cotitură în război a fost considerată totuşi victoria de la Kursk.
Stalingrad a fost până la urmă o bătălie a resurselor, atât umane cât şi materiale între două forţe la fel de determinate. Câştigătoare a fost partea care a reuşit cel mai bine să-şi mobilizeze forţele şi să le adapteze în funcţie de circumstanţe.
1971 - Idi Amin (1925 – 2003) a devenit dictator al Ugandei.
Foto sus: Centrul Stalingradului, în data de 2 februarie 1943 (© RIA Novosti / Wikimedia Commons)