Calendar 2 august: 216 î Hr    Bătălia de la Cannae: Cartaginezii conduși de Hannibal au zdrobit o armată romană superioară numeric jpeg

Calendar 2 august: 216 î.Hr. - Bătălia de la Cannae: Cartaginezii conduși de Hannibal au zdrobit o armată romană superioară numeric

📁 Calendar
Autor: Redacția

338 î.Hr. - Bătălia de la Cheroneea: Grecii au fost înfrânți de macedonenii lui Filip al II-lea. 

216 î.Hr. - Bătălia de la Cannae: Cartaginezii conduși de Hannibal au zdrobit o armată romană superioară numeric.


Battle cannae destruction jpg jpeg

Conform surselor antice, între 45.000 și 90.000 de oameni au murit în confruntarea dintre trupele cartagineze conduse de Hannibal și armata romană condusă de consulii Lucius Aemilius Paullus și Gaius Terentius Varro.

Dispunerea trupelor punice în formă de semilună a constituit o capcană pentru romani. Pedestrimea cartagineză a cedat mijlocul pentru atragerea adversarului, convins de un succes facil. Victoria cartagineză a fost deplină. Armata romană a fost distrusă aproape în întregime. Roma a fost salvată numai de indecizia lui Hannibal, care a ales să nu se îndrepte spre Cetatea Eternă.

1829 - Împăratul Braziliei, Pedro I, s-a căsătorit prin procură la palatul Leuchtenberg din Munchen, cu frumoasa Amélie de Leuchtenberg. 

1830 - Regele Carol al X-lea al Franței a abdicat în favoarea nepotului său Henri, Duce de Bordeaux. Totuși, Camera Deputaților controlată de liberali a refuzat să-l confirme pe ducele de Bordeaux drept Henric al V-lea votându-l pe ducele de Orléans, Ludovic-Filip drept rege al Franței.

1834 - S-a născut sculptorul francez Frédéric Auguste Bartholdi, autor al Statuii Libertății (d. 1904).

1921 - A murit tenorul italian Enrico Caruso (n. 1873).

1922 - A murit inventatorul scoțian Alexander Graham Bell (n. 1847).

1932 - S-a născut actorul britanic Peter O'Toole (d. 2013).

1934 - Președintele Germaniei Paul von Hindenburg a murit la Neudeck. Adolf Hitler și-a asumat titlul de Führer și Cancelar al Germaniei.

1940 - Stalin a semnat un decret pentru crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească pe o parte din pământul românesc ocupat cu forța de Armata Roșie. 

1945 - S-a încheiat Conferința de la Potsdam, în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial.

1969 - Richard Nixon a devenit primul președinte american care a vizitat România.

1990 - Irakul a invadat Kuweitul, declanșând războiul din Golf.