Calendar 19 mai: 1536   Anne Boleyn, a doua soție a lui Henric al VIII lea, a fost executată în Turnul Londrei jpeg

Calendar 19 mai: 1536 - Anne Boleyn, a doua soție a lui Henric al VIII-lea, a fost executată în Turnul Londrei

📁 Calendar
Autor: Redacția

1536 - Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, a fost executată în Turnul Londrei, după ce a fost condamnată la moarte pentru trădare, adulter și incest.

Data exactă a nașterii Annei nu este cunoscută, însă se știe că s-a născut undeva între anii 1501-1507, și că familia sa era una dintre cele mai influente în acea perioadă. Atât Anne, cât și sora ei Mary au fost crescute în Franța, unde au primit o educație deosebită, timp în care tânăra Anne ajunge să fie preocupată de artă, modă, filosofia religiei, vânătoare și călărie. 

Anne se întoarce în Anglia în 1522, pentru a se căsători cu vărul ei James Butler. Însă lucrurile iau o turnură neașteptată pentru familia Boleyn. Mary fusese chemată în Anglia în 1519 din cauza aventurii amoroase dintre ea și regele Franței. Căsătorită cu minorul Wiliam Carey, Mary va deveni însă amanta regelui Henric al VIII-lea. 

Jocul destinului

Schimbarea intervine pe 4 martie 1522, când Anne Boleyn își face debutul la curtea regelui Henric VIII. Se spune că Henric a fost vrăjit pe loc de privirea pătrunzătoare și plină de spirit a Annei. Din acel moment, interesul lui Henric pentru Mary dispare. Singurul lucru pe care regele îl voia acum era Anne. 

Însă aceasta îl refuză în repetate rânduri pe rege, lucru care îl face pe Henric s-o dorească și mai mult. Trebuie menționat faptul că Henric era un om care adora competițiile și provocările, iar Anne reprezenta, prin frumusețea ei cât și prin atitudinea ei față de el, provocarea supremă.

Nu putem cunoaște motivul care a făcut-o pe Anne să acționeze astfel. Însă un lucru este sigur:cu cât Henric era interesat de ea o perioadă mai lungă de timp. cu atât familia Boleyn se bucura de anumite privilegii mai mult timp. Familia a sprijinit-o, așadar, în acțiunile sale.

Însă Anne nu s-a oprit aici. Aceasta a refuzat să devină amanta regelui, reușind în cele din urmă să-l convingă s-o ia de soție. Pasiunea nebună a lui Henric l-a făcut pe acesta să facă tot posibilul pentru a anula căsătoria cu Caterina de Aragon. Aceste acțiuni, nemaiîntâlnite în Europa, reprezintă începutul ruperii Angliei de Vatican.

Papa Clement al VII-lea refuză vehement anularea căsătoriei. Astfel, Anne ia atitudine și începe să-l sfătuiască pe Henric în privința problemei cu Biserica. În scurt timp, cardinalul Thomas Wolsey este demis din funcția de arhiepiscop de York, și cel care îi ia locul la curtea regală este nimeni altul decât Thomas Cranmer, capelanul familiei Boleyn, care devine arhiepiscop de Canterbury.

Transformarea Annei și a Angliei

Anne primește titlul de marchiză de Pembroke, devenind cea mai importantă femeie din Anglia în afara familiei regale. Lucrurile mergeau din bine în mai bine pentru Anne și pentru familia ei. La 25 ianuarie 1533, Anne Boleyn și Henric al VIII-lea se căsătoresc. La 23 mai 1533, Cranmer declara nulă căsătoria dintre Caterina și Henric, iar pe 28 mai 1533 declara validă nunta regelui cu Anne. Reacția papei nu întârzie să apară. Acesta îl excomunică atât pe rege, cât și pe Cranmer. Biserica engleză se rupe astfel de puterea de la Roma și trece sub controlul direct al regelui.

Încoronarea Annei ca regină a Angliei are loc la 1 iunie 1533, într-o ceremonie fastuoasă la Westminster Abbey. Anne a fost ultima soție a unui monarh încoronată separat de soțul ei. Spre deosebire de celelalte regine, Anne a fost încoronată cu coroana Sf Edward, care a fost folosită numai pentru încoronarea monarhilor.

Începutul sfârșitului

Nu trece multă vreme până când peste cuplul regal încep să se abată probleme. Totul a pornit de la sarcinile dificile ale Annei. Regina naște la 7 septembrie 1533 o fată, lucru extrem de dezamăgitor pentru Henric, care își dorea un fiu. Anne încearcă din nou să-i ofere lui Henric un băiat, însă nu reușește, fapt ce îl nemulțumește profund pe Henric, care începe să se gândească că ar fi mai bine să se despartă de Anne.

Anne nu era iubită de nimeni: nici de popor, care deseori o numea târfa regelui sau prostituata obraznică, nici de curtea regală. Stilul ei de viață, rochiile, bijuteriile, pălăriile, penele de struț, echipamentul pentru călărie pentru care cheltuia sume enorme nu erau pe gustul englezilor. Pe lângă toate acestea, scandalul în care fusese implicată sora ei Mary, atunci când se află că este amanta regelui Franței, ruptura Angliei de Roma, excomunicarea regelui, execuția lui sir Thomas More și a episcopului John Fisher - toate legate de persoana Annei Boleyn - strică și mai mult imaginea reginei.

În cele din urmă, multiplele avorturi suferite de soția sa îl aduc la disperare pe Henric care începe să se distanțeze de Anne. Oamenii de la curte care nu o doreau acolo văd în această problemă a cuplului regal oportunitatea de a o îndepărta pe Anne de pe tronul Angliei. Astfel, în scurt timp la urechile regelui ajung diferite zvonuri în ceea ce privește comportamentul Annei. Despre avorturi se spunea că este o pedeapsa a lui Dumnezeu pentru faptul că regele s-a întors împotriva papei. Mai mult decât atât, Anne este acuzată de relații incestuoase cu fratele ei George, precum și de alte relații amoroase cu bărbați de la curte.

Apoi, în martie 1536 Henric o cunoaște pe Jane Seymour, de care este cucerit, iar în iunie o acuză pe Anne de înaltă trădare și o închide în turnul Londrei. Deși dovezile relațiilor ei cu ceilalți bărbați, inclusiv fratele ei, nu apar niciodată, toți sunt găsiți vinovați, astfel că în data de 19 mai 1536 Anne Bolyen este executată. Deși în timpul vieții nu a fost o regină populară, atitudinea și comportamentul regelui față de ea au făcut-o să crească în ochii poporului, care dezaproba acțiunile lui Henric, mai ales după ce acesta se căsătorește cu Jane Seymour în data de 30 mai 1536, la numai 11 zile de la moartea Annei.

1568 - Regina Elisabeta I a Angliei a ordonat arestarea Mariei, regina Scoției.

1802 - Napoleon Bonaparte a înființat Legiunea de onoare (Légion d'honneur) pentru a recompensa talente excelente și mari virtuți.

1887 - S-a născut sculptorul Ion Jalea, membru titular al Academiei Române (m. 1983)

1890 - S-a născut revoluționarul comunist vietnamez Ho Și Min, primul președinte și primul prim-ministru al Republicii Democrate Vietnam (m. 1969).

1895 - A murit poetul, eseistul și jurnalistul cubanez José Martí (n. 1853).

1919 - Mustafa Kemal Atatürk ajunge în orașul Samsun, pe coasta Mării Negre, inițiind ceea ce mai târziu se va numi Războiul de Independență al Turciei.

1925 - S-a născut Pol Pot, liderul Khmerilor Roșii (m. 1998).

1925 - S-a născut predicatorul musulman și activistul american pentru drepturile omului Malcolm X (m. 1965).

1962 - Ziua de naștere a președintelui american John F. Kennedy este sărbătorită la Madison Square Garden din New York. Punctul culminant este atins când Marilyn Monroe cântă „Happy Birthday Mr. President”.

1991 - Croații au votat în proporție de 93,24% pentru independența țării într-un referendum.

1994 - A murit Jacqueline Kennedy Onassis, fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, soția președintelui John F. Kennedy (n. 1929).