Calendar 19 aprilie: 1770   Maria Antoaneta s a căsătorit la vârsta de 14 ani, prin procură, cu Delfinul Franței, Ludovic Auguste jpeg

Calendar 19 aprilie: 1770 - Maria Antoaneta s-a căsătorit la vârsta de 14 ani, prin procură, cu Delfinul Franței, Ludovic-Auguste

📁 Calendar
Autor: Redacția

1689 - A murit regina Cristina a Suediei (n. 1626).

1713 - Fără moștenitori pe line masculină în viață, împăratul Carol al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman, emite sancțiunea pragmatică din 1713 pentru a se asigura că pământurile habsburgice și tronul austriac vor putea fi moștenite și de o femeie. Fiica sa, Maria Tereza, se va naște peste patru ani.

1770 - Maria Antoaneta s-a căsătorit la vârsta de 14 ani, prin procură, cu Delfinul Franței, Ludovic-Auguste.

Maria Antoaneta, ultima regină a Franţei, s-a născut sub numele Maria Antonia Josepha Joanna la data de 2 noiembrie 1755 în Viena, Austria. Aceasta a fost al cincisprezecelea şi ante-penultimul copil al Mariei Teresa, împărăteasa Austriei şi al împăratului Sfântului Imperiu Roman, Francisc I. Maria Antoaneta a trăit o copilărie destul de lipsită de griji. A primit educaţia tipică unei fete din înalta societate a secolului al XVIII-lea care era centrată, în primul rând, pe principiile religioase şi morale, în timp ce fraţii săi studiau subiecte mai academice.

După încheierea Războiului de Şapte Ani în anul 1763, păstrarea fragilei alianţe dintre Austria şi Franţa a devenit o prioritate pentru împărăteasa Maria Teresa. Consolidarea alianţelor prin intermediul căsătoriilor era o practică comună printre familiile regale europene la vremea respectivă. În anul 1765, Ludovic, delfinul Franţei (cunoscut şi ca Ludovic Ferdinand), fiul monarhului francez, Ludovic al XV-lea, s-a stins din viaţă, astfel succesorul tronului Franţei a devenit nepotul său, în vârstă de 11 ani, Ludovic-Auguste. În câteva luni, s-a hotărât ca Maria Antoaneta şi Ludovic-Auguste să se căsătorescă.

Căsătoria cu Ludovic-Auguste

În anul 1768, Ludovic al XV-lea a trimis în Austria un tutore pentru a o instrui pe viitoarea soţie a nepotului său. Tutorele a constatat că Maria Antoaneta era „mult mai inteligentă decât se presupunea în general”, dar a adăugat că din cauză „că era leneşă şi extrem de frivolă este dificil de a o învăţa”. Maria Antoaneta era un copil de doar 14 ani, avea o frumuseţe delicată, cu ochii gri-albăstrui şi părul blond-cenuşiu. La 19 mai 1770, Maria Antoaneta s-a căsătorit la Viena, prin procură, cu Delfinul Franței, Ludovic-Auguste. Luna următoare, viitoarea regină a Franței se îndrepta spre Paris pentru a-și cunoaște soțul, fiind escortată de 57 de trăsuri, 117 slujitori şi 376 de cai.

Maria Antoaneta şi Ludovic-Auguste s-au întâlnit la 16 mai 1770, iar o a doua ceremonie de nuntă a avut loc la Palatul de la Versailles, două zile mai târziu. Tânăra femeie nu s-a adaptat bine vieţii după căsătorie deoarece nu era pregătită, iar desele scrisori trimise acasă arătau un dor de casă intens. 

„Doamnă, draga mea mamă” scria într-una dintre scrisori, „nu am primit niciuna dintre scrisorile tale dragi fără să am lacrimi în ochi”. Aceasta s-a plâns de câteva ritualuri pe care trebuia să le efectueze precum o lady din familia regală franceză. „Mi-am aplicat rujul şi m-am spălat pe mâini în faţa întregii lumi”, referindu-se la ritualul prin care trebuia să se machieze în faţa a zeci de curteni.

1847 - S-a născut scriitorul Calistrat Hogaș (d. 1917).

1854 - S-a născut inginerul Anghel Saligny (d. 1925).

1882 - A murit naturalistul britanic Charles Darwin (n. 1809).

1917 - S-a născut scriitorul danez Sven Hassel (d. 2012).

1927 - Din cauza „obscenității” din piesa „Sex”, actrița Mae West a fost condamnată la 10 zile de închisoare în New York. După opt zile, va fi eliberată pentru bună purtare.

1956 - Actrița americană Grace Kelly s-a căsătorit cu Rainier al III-lea de Monaco.


1967 - A murit fostul cancelar vest-german Konrad Adenauer (n. 1876)

2011 - Fidel Castro a demisionat din funcția de Prim secretar al Comitetului Central al Partidul Comunist din Cuba, după 45 de ani.